Yrittäjyyttä harkitseville tukea ja Sykkeestä konkretiaa – Huilla ja Palonen vahvistamaan Sastamalan elinkeinopalveluita

 

Sastamalan elinkeinopalvelut vahvistuivat Enna Palosen ja Jukka Huillan ammattitaidolla. Elinkeinopalveluiden “joukkuetta” luotsaa vt. elinkeinojohtaja Tanja Aarnikuru

Sastamalan elinkeinopalveluiden joukkue on hiljattain vahvistunut kahdella uudella tekijällä. Aloittavia yrittäjiä auttaa Ensimetri-palvelun Jukka Huilla ja Yrityspuisto Sykkeen kehittymistä vauhdittaa yrityskoordinaattori Enna Palonen.

Sastamalan kaupunki järjestää aloittavien yrittäjien palvelut Tampereen kaupunkiseudun yrityspalvelu Oy:n tuottaman Ensimetri-palvelun kautta. Henkilökohtaista, asiakkaalle maksutonta palvelua on saatavilla ajanvarauksella joka keskiviikko kaupungintalon 4. kerroksessa.

Jukka Huilla aloitti yrittäjyysneuvonnan Sastamalassa viikko sitten ja tämän keskiviikon osalta hänen kalenterinsa oli täyttynyt nopeasti. Palvelulle on selvästi kysyntää.

”Yhteyttä kannattaa ottaa jo siinä vaiheessa, kun vasta mietiskelee yrityksen perustamista”, akaalainen Huilla kannustaa.

25 vuotta Pirkanmaalla toimineen Ensimetrin avustuksella on perustettu 16 000 uutta yritystä. Niistä 81 prosenttia on ollut aktiivisia vielä viisi vuotta perustamisen jälkeen.

”Se kertoo, että toimintamme on kestävälle pohjalle rakennettu. Vuosien varrella on vastaan tullut monenlaisia ideoita, joita olemme lähteneet selvittämään.”

Huillan mukaan ei ole olemassa tiettyä yrittäjätyyppiä tai -luonnetta. Kaikkia Ensimetrin tuella yrittäjiksi ryhtyneitä yhdistää halu saavuttaa työllään jotakin. Toinen yhdistävä ominaisuus on realistinen näkemys omasta osaamisesta.

”Meidän ammattitaitoamme on arvioida, onko syytä laittaa jäitä hattuun vai kannustaa asiakasta eteenpäin tavoitteissaan.”

Toisinaan käy niinkin, että yrittäjyyttä pohtinut luopuu suunnitelmastaan.

”Mielestäni sekin on hyvä päätös. Tärkeintä on, ettei tarvitse sitten enää keinutuolissa pähkäillä näitä asioita”, Huilla toteaa.

Tampereen kaupunkiseudun yrityspalvelu Oy:n toimitusjohtaja Marko Lehtimäki kertoo, että palvelun kautta aloittavan yrittäjän käytettävissä on yli sadan asiantuntijan palvelut juristeista mainostoimistoihin.

Sastamalan kaupunginjohtaja Jarkko Malmberg pitää tärkeänä sitä, että päivystys toimii Sastamalassa.

”Paikallinen tiimi tuntee kentän ja alueen yritykset ja pystyy antamaan neuvonnan kannalta tärkeää taustatukea.”

Malmberg huomauttaa, että yrittäjyysasiantuntijan pakeilla voi halutessaan käydä myös muissa Ensimetrin toimipisteissä, mikäli asiointi kaupungintalolla ei syystä tai toisesta houkuta. Ensimetri palvelee 9 asiantuntijan voimin 14 toimipisteessä ympäri Pirkanmaata.

Sastamalan käytössä on edelleen myös verkossa toimiva Yrittäjyysbuusti, jonka kautta jo pidemmällä prosessissa oleva yrittäjä tai yrittäjäksi aikova voi saada apua.

Syke etenee aikataulussa

Yrityspuisto Sykkeen yrityskoordinaattorina marraskuussa aloittanut 37-vuotias, Lempäälässä asuva Enna Palonen on tehnyt lähes koko työuransa töitä erilaisissa yrityksiä tukevissa tehtävissä, viimeisimpänä yrityskauppojen ja -konsultoinnin parissa.

Sykkeessä Palonen näkee paljon potentiaalia. Sastamalan kaupunki on luonut aidosti yrittäjälähtöisen konseptin, ja pienellä paikkakunnalla kyetään reagoimaan asioihin nopeasti. Toisinaan isommat laivat kääntyvät hitaammin, Palonen pohtii.

Sykkeen vahvuuksina Palonen mainitsee myös yritystukien luomat mahdollisuudet. Sastamalaan on helpompi saada investointitukea kuin Tampereelle. Lisäksi alueella on teollisuutta ja muita yrityksiä, joiden kanssa verkostua.

Kaupunginjohtaja Malmberg täydentää Palosen listaa oppilaitosyhteistyöllä. Sasky on osaltaan turvaamassa koulutetun työvoiman saantia alueen yrityksiin.

”Sykkeen alueella on paljon mielenkiintoisia mahdollisuuksia. Näitä ideoita lähdetään nyt jalostamaan konkretiaksi ja myytäviksi tuotteiksi”, Palonen sanoo.

Hankkeena Syke etenee aikataulussa: kaupunginvaltuusto on hyväksynyt alueen kaavan ja kunnallistekniikkaan on varattu ensi vuoden talousarvioon yhteensä noin puoli miljoonaa euroa. Tonttivarauksia voidaan vastaanottaa vuoden vaihteesta lähtien ja rakennustyöt voidaan aloittaa kesällä 2020.

”Ennakkomarkkinointi on purrut ja meillä on jo listalla alueesta kiinnostuneita yrityksiä. Tavoite toki on, että Sykkeen myötä myös Sastamalan muut alueet hyötyvät”, kertoo vt. elinkeinojohtaja Tanja Aarnikuru.

Aarnikurun mukaan kiinnostusta Sastamalan alueen yritystontteja kohtaan on, mistä kertoo osaltaan WasaGroupin Roismalasta tekemät tonttivaraukset ja suunnitelmat liikekeskuksen rakentamiseksi.