Perheenäitien joulukorttitempaus ilahduttaa pian Vammalan vanhuksia ja kehitysvammaisia

Joulukorttiprojektin polkaisivat alulle Vilhelmiina Tanhuanpää ja Jutta Honkamäki. Kuvassa myös Eemil Honkamäki (vas.), äitinsä sylissä Taisto Tanhuanpää, Vilho Honkamäki sekä Taimi Tanhuanpää. Jälkikasvukin on osallistunut talkoisiin kykyjensä mukaisesti.

Sadan joulukortin tavoite ylittyi komeasti, kun sastamalalaisäidit Jutta Honkamäki ja Vilhelmiina Tanhuanpää laittoivat hihat heilumaan.

Honkamäki bongasi marraskuussa Facebookista miehensä tädin tekemän päivityksen, jossa kerrottiin yksinäisille ihmisille suunnatusta hyväntekeväisyyskeräyksestä.

“Silloin keksin, että mekin voisimme täällä Sastamalassa tehdä jotain ilahduttaaksemme yksinäisiä vanhuksia. Ehdotin eräässä äitiryhmässä, että askartelisimme ikäihmisille joulukortit. Vilhelmiina tarttui ajatukseen heti ja oli sitä mieltä, että saamme kasaan sata korttia”, Honkamäki kertoo kotinsa keittiössä.

Pöydälle levitetyt kirjekuoret ja eri huoneisiin kootut kestokassit kertovat, että kortteja on muutamassa viikossa valmistunut reippaasti yli sata.

“Vilhelmiina askarteli heti ensimmäisenä iltana 35 korttia ja päätti tarkentaa sadan kortin tavoitteen omakseen”, Honkamäki nauraa.

Tanhuanpää paljastaa, että hänen käsissään syntyneitä kortteja alkaa olla jo 150. Honkamäki pääsee pian sataan ja aikoo lopettaa siihen.

Korttien askartelussa on nähty vaivaa.

Jokainen kortti on yhtä tärkeä

Honkamäki ja Tanhuanpää perustivat korttiprojektilleen ryhmän Facebookiin. Keräyksen ilosanomaa he ovat jakaneet myös paikallisissa myynti- ja keskusteluryhmissä. Kortteja on kertynyt niin, että ensimmäiset 460 päästään jakamaan itsenäisyyspäivänä Vammalan kotihoitoon sekä Vammalan alueen vanhusten palveluasumisen yksiköihin.

“Joku on askarrellut viisi korttia, joku 50. Määrällä ei ole mitään merkitystä, olemme yrittäneet korostaa, että kaikki kortit ovat yhtä tärkeitä”, naiset toteavat.

“Yksityisten ihmisten lisäksi kortteja ovat askarrelleet muun muassa Tyrväänkylän koulun iltapäiväkerholaiset sekä koululaisia Varilan koulusta.”

Korttikeräys jatkuu ensi viikon tiistaihin 10. joulukuuta saakka. Joulukortteja on jo nyt niin paljon, että niillä päästään ilahduttamaan myös Vammalan kehitysvammaisten asumisyksiköitä.

Kaksikko on saanut korttitempaukselleen myös tukijoita. Kortit on pakattu kirjekuoriin, jotka on lahjoittanut tuore paikallinen yritys Väliviiva. Korttien kanssa kuoriin on sujautettu suklaakonvehti. Niiden lahjoittamisesta vastaavat Kahvila KodinSydän ja Ompelustudio WillaLindroos. Askartelutarvikehankintoja on tukenut SK-Kaivin.

“Lisäksi kuoriin on taiteltu tyrvään murteella kirjoitettu jouluevankeliumi. Kaikki kortin saajat eivät varmasti ole uskovaisia, mutta uskoisin, että jouluevankeliumi tuo useimmille jouluisen tunnelman”, näkee Honkamäki.

Jouluevankeliumien printtaamiseen tukensa on antanut LähiTapiola Pirkanmaa.

Nämä tontut tuovat terveiset Tyrväänkylän koulun iltapäiväkerholaisilta.

Ensi vuonna uusiksi

Koska Jutta Honkamäki ja Vilhelmiina Tanhuanpää ovat pienten lasten äitejä, on pakko kysyä yksi kysymys. Miten ihmeessä heidän aikansa on riittänyt sadan joulukortin askarteluun?

“Hyvin”, naiset nauravat.

“Niitä on tehty illalla, yöllä ja silloin, kun lapset nukkuvat päiväunia”, Tanhuanpää paljastaa ja kiittää samalla puolisoaan.

“Taitaa olla niin, että meidän miehemme ovat tänä aikana ottaneet vähän isomman vastuun kodin ja lasten hoitamisesta.”

Tämänvuotinen projekti on saanut kaksikon pauloihinsa niin, että joulukorttikeräys on tarkoitus uusia ensi vuonna. Silloin tavoite on päästä muistamaan koko Sastamalan vanhukset.

“Nyt heräsimme tähän hiukan myöhään, ensi vuonna tarkoitus on aloittaa korttien askartelu jo lokakuussa. Silloin voisi järjestää myös yhteisen askartelupajan isommalle porukalle”, Tanhuanpää tuumii.

Naiset ovat yhtä mieltä siitä, että toisten ihmisten huomioimisessa pienilläkin asioilla on merkitystä, eikä hyväntekemiseen tarvita isoa euromääräistä panostusta.

“Jokaiselta löytyy varmasti kotoa tarvikkeet muutaman kortin askarteluun.”

Korttikeräyksen suosio on lyönyt naiset ällikällä.

“Olemme jokaiselle kortteja tehneelle kiitollisia. Oli ihana yllättyä positiivisesti siitä kuinka innolla niin moni ihminen lähti tähän mukaan.”

Honkamäkien kotona on korttikassi poikineen.