Kutsuisitko kotiisi kudontakummin? – Outileena Uotila laittaa kangaspuut valmiiksi ja neuvoo kudonnan alkuun

Kudontakummin ensimmäinen kohde oli Kaukolan kylätalo. Kyläseura sai lahjoituksena kangaspuut, jotka saatettiin kuntoon Outileena Uotilan (keskellä) johdolla. Kuvassa myös Henri Ijäs ja Olena Sandholm.

Sastamalalainen taiteilija Outileena Uotila aikoo ryhtyä kudontakummiksi.

“Meillä Sastamalassa on mielestäni aivan erityinen tehtävä kudontataidon ja työvälineiden säilyttämisessä ja uudistamisessa. Kiikka on tunnettu kiikkalaisesta maton sevotuksesta ja muista omista matonkudonnan nikseistään. Viime vuonna kudosta valittiin Taitoliiton vuoden käsityötekniikaksi. Kudonta on syytä pitää elävänä”, Uotila taustoittaa.

Ihmisillä on edelleen navetanparvilla, vinteissä ja muissa varastoissa kangaspuita osina tai pystyssä. Uotilan ajatuksena on tarjota apua kangaspuiden kudontavalmiiksi saattamiseen.

“Kummi voi koota kangaspuut, rakentaa niihin loimen ja neuvoa kudonnan alkuun. Homma ei ole yritystoimintaa vaan kummiutta, yhdessä etsimistä ja tekemistä, kansanperinnettä ja käsityötaidon ylläpitämistä. Kangaspuiden kokoaminen vaatii kaveria, joten siinä vaiheessa talon väkeä tarvitaan avuksi.  Loimen luominen ja kudontakuntoon saattaminen sujuu yksinkin, muttei siinäkään kaverista haittaa ole”, miettii taiteilija.

Uotilan ajatuksena on laittaa etupäässä matto- tai poppanaloimia, joihin voi kutoa räsyillä vaikkapa mattoa, penkinpäällistä tai poppanaliinaa. Alkuun pääsemiseksi voidaan käyttää talosta löytyviä hyviä lankoja, mutta koska loimen luonti vaatii välineen, kudontakummi tulee paikalle yleensä valmiiksi luodun loimen kanssa.

“Kun kummiin ottaa yhteyttä, suunnitellaan yhdessä, millainen loimi olisi tilaajalle sopiva.”

Lumpuille uusi elämä ja käyttötarkoitus

Kangaspuut ja niillä kutominen ovat Uotilalle tuttuja lapsuudesta alkaen. Hänen mumminsa asui saman katon alla ja oli intohimoinen kutoja. Mummunsa puilla myös pieni Outileena sai kutoa itselleen pyyheliinakangasta ja maton.

“Kangaspuilla kutominen on ihanan fyysistä, siinä mieli ja koko keho työskentelevät yhdessä. Kun loimi ja kude ovat valmiina alkaa kokonaisvaltainen liike: jaloilla poljetaan polkimia, koko vartalo on liikkeessä, kun heitetään sukkulaa puolelta toiselle, hartiat ja kädet saavat työtä kudetta kiinni lyötäessä. Räsymaton kutominen on luovaa ja kierrätyskäsityönä varsin järkevää puuhaa.”

Outileena Uotila kertoo odottavansa mielenkiinnolla onko kudontakummille tilausta.

“Sen verran uskallan ennustaa, että jos uskaltaudut kummin kutsumaan ja aloitat kudontaharrastuksen, niin kivaa siitä tulee ja lumput saavat uuden elämän ja käyttötarkoituksen!”

Kutsu kudontakummi kylään, puh. 040 825 4454 tai outileena.uotila@gmail.com

Kaukolan kylätalolla vietetään 2-vuotissyntymäpäiviä sunnuntaina 1.3. Silloin kaikki ovat tervetulleita tutustumaan kangaspuihin. Samalla saa ideoita ja ohjausta kudontaan ja voi varata itselle kudonta-ajan.

Jätä kommentti