Poutajakso tehnyt hyvää Pirkanmaan sorateille – lauha talvi vaurioitti päällysteitä

Reipas tuuli ja auringonpaiste ovat parasta lääkettä talven runsaista vesisateista toipuville Pirkanmaan sorateille. Maakunnan päällystetyt tiet ovat ely-keskuksen mukaan vaurioituneet poikkeuksellisen leudon ja kostean talven jäljiltä monin paikoin pahasti.

Vaikka kelirikosta valtakunnallisesti ennustetaan keskimääräistä helpompaa, on maan eri osissa suuria alueellisia eroja. Lisääntynyt kosteus voi kevään edetessä näkyä liikennettä haittaavana pintakelirikkona, jos tienpinnat eivät pääse kuivumaan.

Yhteensä Pirkanmaalla painorajoitettuja teitä on nyt 38 kilometriä. Yleensä painorajoitukset ovat maakunnassa jääneet alle 40 kilometriin vuodessa lukuun ottamatta poikkeuksellisen vaikeaa vuotta 2018, jolloin rajoitusmäärä nousi yli 280 kilometriin.

Lauha talvi vaurioitti päällysteitä

Päällystetyt tiet ovat kärsineet poikkeuksellisen paljon lämpimästä ja sateisesta talvesta. Pirkanmaalla tiet ovat käytännössä lähes koko talven olleet lumettomia. Poikkeuksellisen suuren säätilavaihtelun ja liikenteen aiheuttaman kulumisen vuoksi päällysteissä on talven jäljiltä paljon reikiä, halkeamia ja muita vaurioita.

Pirkanmaan pahimmin vaurioituneilla maantieosuuksilla kesänopeuksia ei pystytä palauttamaan ennen kuin päällyste on kunnostettu. Tilapäisiä alennettuja nopeusrajoituksia joudutaan käyttämään aiempaa useammissa kohteissa.