Korona lisäsi ruoka-avun tarvetta – 60 ruoka-annosta katosi parempii suihin puolessa tunnissa

Huttisissa viime tiistaina ruokaa jakaneet Päivi Simola (oikealla), Eeva Saarinen, Hellevi Sipolainen ja Raija Viskari kokivat, että on hienoa olla auttamassa ihmisiä vaikean tilanteen keskellä.

Suomen Punaisen Ristin Huittisten osasto aloitti viime tiistaina viikoittaisen ruoka-annosten jakamisen Huittisissa. Jo ennen ruoanjakopisteen avautumista oven takana kiemurteli noin parinkymmenen ihmisen jono. Puolenpäivän jälkeen ruoka-annosten hakijoita saapui paikalle lisää tasaiseen tahtiin.

“Ensimmäisellä kerralla meillä on jaossa reilut 60 annosta. Paikalla ollaan siihen asti, että kaikki ruoka on saatu eteenpäin”, Timo Hälli Huittisten SPR:ltä kertoo.

Pitkään ei Einola ovea tarvinnut pitää auki, sillä ensimmäisen puolen tunnin aikana lähes kaikki annokset oli jaettu tarvitsijoille.

Ruoka-apua yhdeksällä satakuntalaisella paikkakunnalla

SPR:n ruoka apu on LähiTapiola Satakunnan ja LähiTapiola Lännen lahjoitusvaroilla organisoitu kampanja koronakriisin vuoksi tarvittavaan avustus- ja tukityöhön.

Yhtiöt avustavat Suomen Punaista Ristiä valtakunnallisesti yhteensä 100 000 eurolla. Tuella vahvistetaan SPR:n auttamisvalmiuksia.

“Asiakkaidemme omistamana, paikallisena elämänturvayhtiönä haluamme tehdä kaikkemme vaikean tilanteen helpottamiseksi. SPR on pitkäaikainen ja luotettava kumppanimme, joka pystyy toimimaan ja avustamaan suomalaisia poikkeusolojen keskellä”, LähiTapiola Satakunnan toimitusjohtaja Pasi Aakula avaa avustuspäätöksen perusteita.

Huittisten lisäksi SPR jakaa ruoka-apua kahdeksalla satakuntalaisella paikkakunnalla. Muun muassa Laviassa, Kankaanpäässä, Säkylässä ja Kokemäellä.

“Ruoka-annosten jakaminen on tärkeää, mutta tärkeää on myös tarjota keskusteluapua ruoka-apuun turvautuville henkilöille”, Anne-Mari Hakuni SPR:ltä sanoo.

Varsinkin lapsiperheet tarvitsevat tukea

Hällin mukaan ruokajakoja jatketaan Huittisissa, Einolassa toistaiseksi aina tiistaisin puolenpäivän aikaan.

“Niin pitkään tätä tehdään kun lahjoitusvarat riittävät ja tarvetta tuntuu olevan.”

Ruokaa voi käydä noutamassa matalalla kynnyksellä jokainen, joka kokee olevansa avun tarpeessa.

“Teemme valmiita annoksia, jotka on helppo hakea mukaan. Ensimmäisellä kerralla tarjolla oli makkarakeittoa ja sämpylää. Olemme saaneet ohjeellisen ruokalistan, mutta sovellamme sitä omien ajatustemme mukaan. Seuraavalla jakokerralla on tarkoitus valmistaa laatikkoa.”

Aivan vierasta ruoan jakaminen ei Huittisten SPR:lle ole. Ennen koronaa yhdistys järjesti Einolassa torstaisin keittopäivän, jolloin annoksen saattoi käydä syömässä yhdistyksen tiloissa.

“Se on antanut hyvän tuntuman siihen, miten tämä ruokajako kannattaa toteuttaa ja aiempaan toimintaan pohjautuen olemme pystyneet miettimään, millaisia määriä ruokaa kannattaisi valmistaa ja millaisten ruokien valmistaminen ja jakaminen tiloistamme onnistuu”, Hälli sanoo.

Korona on muuttanut ruoka-avun tarvetta kuitenkin huomattavasti.

“Avuntarvitsijat ovat nyt hyvin eri henkilöitä kuin ne, jotka vierailevat keittopäivässä. Tarve on lisääntynyt selvästi etenkin lapsiperheiden keskuudessa, kevään aikana tilanne on ollut hyvin erilainen, kun lapset ovat olleet kotona, eikä päivittäistä kouluruoka ole ollut tarjolla. Se on lisännyt ruokatarvetta huomattavasti”, Hälli tietää.

Mahdolliset jaosta yli jäävät annokset toimitetaan omaishoidon asiakkaille.

Jätä kommentti