Ei enää Sastamalan Wanhat Talot -tapahtumia? – Taustalla koronavirus ja arviointikertomuksen kritiikki

Kesällä 2019 Sastamalan Wanhat Talot -tapahtuman aikaan Stormissa riitti vipinää. Kuva: Alueviestin arkisto / Minna Isotalo.

Maaseutujohtaja Katariina Pylsy on päättänyt, ettei hän jatka Sastamalan Wanhat Talot tapahtuman valmisteluja tänä vuonna. Pylsyn mukaan päätökseen vaikutti moni asia.

”Yksi suurimmista syistä on koronavirus. Kukaan meistä ei pysty ennustamaan, tuleeko loppukesästä tai syksyllä uusi aalto. En halua, että kukaan pääsee sanomaan Katariina Pylsyn järjestäneen viruslingon”, maaseutujohtaja perustelee.

Pylsy kertoo miettineensä myös tapahtuman siirtämistä, mutta epävarman tilanteen vuoksi uutta päivämäärää olisi ollut hankala päättää.

”Parinkymmenen talon kanssa on tehty yhteistyötä tapahtuman tiimoilta tänä vuonna, mutta ilmoitin heille maanantaina yhteisesti, että tilanne on nyt tämä. Kaikki ymmärsivät hyvin.”

Kritiikkiä arviointikertomuksessa

Katariina Pylsy myöntää ratkaisuun vaikuttaneen myös Sastamalan arviointikertomus vuodelta 2019, jota kaupunginvaltuusto käsitteli maanantaisessa kokouksessaan.

Siinä tarkastuslautakunta toteaa, että elävän maaseudun vastuualue on saavuttanut asettamansa toiminnalliset tavoitteet, mutta tavoitteiden määrittely ja toteutumisen raportointi aiheuttavat kysymyksiä.

”Toteutumassa kerrotaan tapahtumista ja maaseutujohtajan vetämistä retkistä, mutta ei raportoida siitä, miten tämä toiminta on todennetusti vahvistanut yritystoiminnan edellytyksiä maaseudulla”, kertomuksessa sanotaan.

Arviointikertomuksen mukaan Sastamalan Wanhat talot ja Sastamalan joulutalot ovat pikemminkin matkailun vastuualueelle kuuluvia tapahtumia kuin maaseutuyrittäjyyden tukemista.

Pylsy korostaa tehneensä kaiken tapahtumien vaatiman työn, kuten kohteet esittelevän julkaisun, työaikansa ulkopuolella.

”Täysin rakkaudesta tapahtumaa kohtaan. On harmillista, että ensin tekee hullusti töitä ja sitten idea ammutaan alas.”

Maaseutujohtaja ei osaa vielä ottaa kantaa siihen, päättyykö Sastamalan vanhoja taloja esittelevien tapahtumien taru nyt kokonaan.

”Mutta jos ei ole luottamusta, on turha jatkaa.”

Pylsyn mukaan tapahtumakohteissa kävi keskimäärin yli 900 henkilöä ja joissakin yli 3 000 henkilöä yhden päivän aikana.

Arviontikertomukseen pääset tästä.