Sastamalan kukkapellot osaksi kulttuuripääkaupunkivuoden ohjelmaa? – “Ihmiset ja pölyttäjät tykkäävät”

Malopit kukkivat ympäri Sastamalaa. Kuva: Katariina Pylsy.

Sastamalan kukkapellot ovat myös osa Tampereen ja Pirkanmaan suunniteltua kulttuuripääkaupunkivuoden ohjelmaa vuonna 2026.

Ne ovat osa alueellista lippulaivaprojektia ja hakukirjaan luonnosteltu kulttuuriohjelma toteaa niistä seuraavaa:

“Mehiläisten elämä on riippuvaista kasveista ja kukista, mehiläiset pitävät kasvit hengissä ja auttavat niitä lisääntymään, kukilla on erityinen roolinsa pölyttämisessä. Sastamalan kukkapellot näyttävät, miten suuren merkityksen ja puhtaan ilon yllättävät kukkapellot jokapäiväisessä ympäristössämme meille antavat.”

Kukkapellot ovat Sastamalan ilmiö, ja idean äiti maaseutujohtaja Katariina Pylsyn mukaan kyse on yksinkertaisesta keksinnöstä: Kylvetään pelloille kukkia kaikkien kansalaisten katseltaviksi ja myös maltillisesti poimittaviksi. Ihmiset tykkäävät – ja pölyttäjät.

Pelloille on kylvetty Diana-koristekukkaseosta. Seoksessa on kruunupäivänkakkaraa, maloppia, kesämalvikkia, ruiskaunokkia, öljypellavaa, kesälemmikkiä, pioniunikkoa, unikkoa, hunajakukkaa ja silkkiunikkoa. Kukkia on yli 10 hehtaarin alalla ympäri Sastamalaa.

”Pitkään näytti siltä, että Roismalan pelto Vammalassa ei puhkea tänä vuonna yhtä upeaan kukkaloistoon kuin jotkut muut paikkakunnan kukkapelloista. Ilokseni huomasin alkuviikosta, että silmänilojen ja poimittavien lajikirjo oli runsastunut sitten viime näkemän”, kertoo Pylsy Alueviestille.

Toisen vaiheen hakukirja valmistuu ensi huhtikuussa. Lopullinen vuoden 2026 kulttuuripääkaupungin valinta tehdään ensi kesäkuun alussa.

Sastamalan kaupunki on julkaissut videon kukkapelloista. Sen voit katsoa tästä: 

Jätä kommentti