Kurkien syysmuutto alkoi ryminällä – Sastamalassakin nähtiin pelloilla suuria kurkiparvia

Kurkia pellolla Sastamalassa Villilän suunnalla.

Kurkien muutto käynnistyi todenteolla eilen tiistaina ennen ennustettuja myrskypäiviä, kertoo Pirkanmaan lintutieteellinen yhdistys – Birdlife Pirkanmaa.

Maakunnassa havaittiin kahdella havaintopaikalla yli 10 000 kurkea.

Ylöjärvellä Tunturavuorella päivän kurkisumma oli 10 067 kurkea ja Kangasalla Haralanharjulla 13 153 kurkea. Eilisen päivän muutto kulki melkoisen itäpainotteisesti Pirkanmaalla. Pirkanmaan kurkiennätys yhdeltä päivältä on Tampereen Hervannasta 27.9.2015, jolloin muuttavia kurkia summattiin 20 915.

Kurkia muutti Pirkanmaan ylitse tai maakunnan rajoja hipoen arvion mukaan ainakin tuollaiset yli 15 000, ehkä jopa lähemmäs 20 000.

“Osa kurjista on jäänyt yöpymään muuttomatkan varrelle. Osa näyttää tietojen mukaan jatkaneen muuttomatkaansa etelärannikolta meren yli Viron puolelle. Vaikea sanoa, miten suuri osa on vielä jäänyt Suomen puolelle. Kurjethan voivat muuttaa myös yöllä, kun muutto on päällä”, yhdistyksen puheenjohtaja Jukka T. Helin sanoo.

Sastamalassa oli vielä eilen iltapäivään asti ainakin suuria paikallisia pellolla ruokailevia kurkiparvia, joiden yhteissumma nousi varmaankin ainakin tuhanteen.

“Tiedä sitten, olisivatko ne lähteneet illalla muutolle, koska todellinen kurkimuutto alkoi näkyä Pirkanmaalla iltapäivän jälkeen.”

Tiira-lintutietopalvelun mukaan Suomessa havaittiin muuallakin suuria kurkien muuttomääriä. Multiassa eilisen päivän yhteismääränä oli 21 629 kurkea ja Karstulassa 20 064 kurkea. Jämsässä puolestaan päästiin 19 656 kurkeen. Suurin kurkimuuttosumma päivää kohti koko Suomesta on Tiira-lintutietopalvelun mukaan Raaseporista 28.9.2015 laskettu 25 224 kurkea.

Helinin mukaan kurkiparvia havaitsee kuitenkin vielä tulevina päivinä, kun muuttosää on sopiva.