Lautakunnan lakkauttaminen olisi kova isku seuratoiminnalle – “Olisimme toivoneet avoimempaa keskustelua”

Jyrki Välkkysen, Jaakko Kempin, Sauli Savolaisen ja Jussi Tommilan mukaan nuoriso- ja liikuntalautakunnan toiminta on saanut urheiluseurat juoksemaan kohti yhteistä päämäärää. ”Yhteistyö on selvästi tiivistynyt viime vuosina, mikä on ehdottoman hyvä ja tärkeä asia. Esimerkiksi ajatus yhteiseen puheenjohtajafoorumiin lähti juuri lautakunnalta”, nelikko kertoo.

Kun huittislaisten liikunta- ja urheiluseurojen puheenjohtajat kuulivat Huittisten kaupungilla virinneestä ajatuksesta yhdistää nuoriso- ja liikuntalautakunta osaksi sivistyslautakuntaa, puheenjohtajien keskuudessa ilmeni suuri huoli.

”Nuoriso ja liikuntalautakunta tekee yhteistyötä pääasiassa vapaaehtoisvoimin toimivien seurojen kanssa. Pelkäämme, että lautakunnan lakkauttamisen myötä jäämme kaupungin päätöksenteossa paitsioon ja suuressa lautakunnassa tärkeä harrastus- ja vapaa-ajantoiminta jää toissijaiseksi aiheeksi”, Jyrki Välkkynen perustelee.

Tästä syystä Lauttakylän Luja ry:tä edustavat Jyrki Välkkynen ja Jaakko Kemppi, SBS Rupu ry:n Jussi Tommila, Huittisten Voimistelu ja Liikunta ry:n Katja Leino-Murtojärvi, Vampulan Urheilijat ry:n Timo Talvitie, Huittisten Latu ja Polku ry:n Pertti Tiuttu sekä LP Vampula-Huittisten Hanna Arve-Talvitie allekirjoittivat viime viikolla kannanoton lautakunnan lakkauttamista vastaan.

Yhdessä terveyttä ylläpitämässä

Liikunta- ja urheiluseurojen puheenjohtajafoorumin laatimassa kannanotossa korostetaan liikunnan vaikutusta kaikenikäisten kuntalaisten fyysiseen ja psyykkiseen terveyteen. Puheenjohtajafoorumi haluaa muistuttaa, että urheiluseuratoiminta tarjoaa mahdollisuuden säännölliseen liikunnan harrastamiseen ja siten terveyden ylläpitämiseen.

Tällä hetkellä huittislaisessa urheiluseurakentässä on monipuolisesti liikuntamahdollisuuksia kaikenikäisille.
Kaupunki tukee urheiluseurojen ja nuorisoyhdistyksiä taloudellisesti vuosittaisilla seura-avustuksilla sekä tarjoaa liikuntapaikkoja urheiluseurojen käyttöön.

”Nuoriso- ja liikuntalautakunta vastaa esimerkiksi Tahto Areenan vuorojen jakamisesta. Salivuoroja ei missään tapauksessa ole Huittisissa tarjolla liikaa, mutta lautakunta on onnistunut jakamaan vuorot parhaalla mahdollisella tavalla.
Tämä on pitkälti sen ansiota, että meillä on lautakunnan kanssa hyvä keskusteluyhteys ja he tuntevat seurojen tarpeet”, Tommila ja Välkkynen kertovat.

Suuri pelko onkin, että nuoriso- ja liikuntalautakunnan yhdistyessä sivistyslautakuntaan päätökset karkaisivat turhan kauas.

”Sivistyslautakunnalla on jo muutenkin pitkät asialistat ja suuri tontti hallittavana. Riittäisikö heillä paukkuja perehtyä täysillä vielä nuoriso- ja liikuntapuolen asioihinkin”, Sauli Savolainen kyseenalaistaa.

“Säästö voi muuttua kustannukseksi”

Nuoriso- ja liikuntalautakunnan lakkauttamisesta on arvioitu kertyvän ensi vuoden aikana 3 500 euron säästöt. Seuraavina vuosina säästösumma on 7 000 euroa vuodessa.

Puheenjohtajat pitävät säästyvää rahasummaa mahdollisiin haittavaikutuksiin nähden naurettavan pienenä.

”Puhutaan säästöistä, mutta ei nähdä, millaiset vaikutukset tällä voi olla. Jo tällä hetkellä harrastustoimintaan on vaikea saada vetäjiä. Tähän asti yhteistyö lautakunnan kanssa on toiminut notkeasti, mikä on osaltaan helpottanut myös seurojen toimintaa. Jos tämä hankaloituu, ei se ainakaan lisää intoa osallistua”, Tommila sanoo.

”Säästö voi muuttua kustannukseksi, jos tällaisen muutoksen takia yksikin nuori tippuu pois harrastustoiminnasta.
Paljon puhutaan siitä, mitä syrjäytyminen maksaa, joten lautakunnan lakkauttamisesta kertyvää säästöä ei voi mitenkään verrata lautakunnan alla toimivien seurojen terveyshyötyihin”, Savolainen sanoo.

Huittisiin on viime aikoina satanut palkintoja juuri liikuntaharrastusten järjestämisestä. Kaupunki valittiin viime vuoden satakuntalaiseksi liikuttajakunnaksi.

”Sen myötä kaupunki alkoi käyttää #liikkuvahuittinen-tunnusta. Jos lautakunta lopetetaan, niin myös sen hashtagin käyttö kannattaa lopettaa”, Tommila täräyttää.

”Olisimme toivoneet asiasta avoimempaa keskustelua, sillä nyt ei selviä, onko taustalla esimerkiksi jotain muita säästöjä kuin lautakunnan lakkauttamisesta kertyvät. Kaupunki on varsinkin muutaman viimeisen vuoden aikana tehnyt paljon urheiluseurojen eteen ja uskomme, että se haluaa jatkossakin olla myötämielinen liikunnalle. Kaikkea rakennettua ei kannattaisi romuttaa muutaman tonnin säästön takia”, Kemppi sanoo.

Jätä kommentti