Sastamalan valtuustosta poimittua: Julkisen anteeksipyynnön paikka vai paisuiko kärpäsestä härkänen?

Maire Villo nousi jälleen puolustamaan maaseutujohtajaa.

Kaupunginvaltuusto oli Sastamalassa koolla maanantaina. Puhetta riitti niin vuokrataloista kuin tarkastuslautakunnan arviointikertomuksestakin.

Sastamalan Vuokratalot Oy sai kaupungilta takauksen kolmen miljoonan euron lainalle. Sillä korjataan vuokrataloja.

Keskustan Antti-Matti Mattila totesi, että hän on tullut vakuuttuneeksi lainan tarpeesta, jotta vesi ei pääse sisälle.

”Toivon, että jatkossa vuokrataloyhtiö toimisi niin, että siellä ei enää lainoja lisää tarvittaisi. Eli toiminnat hyvin tarkkaan harkittaisiin ja että se toimisi niin kuin yksityisetkin, pystyisi vuokratoiminnalla täysimääräisesti toimintansa pyörittämään.”

Kokoomuksen Jari Andersson oli Mattilan kanssa samaa mieltä. Lisäksi Andersson painotti läpinäkyvyyttä.

”Voisin toivoa, että omistajan sekä yhtiön yhteydet olisivat niin hyvät, että tulisi läpinäkyväksi esimerkiksi se, paljonko meillä on sisäisiä menoja ja muita, joita sitten sisäisesti toimintaan käytetään.”

Kokoomuksen valtuutettu ja kaupunginhallituksen ensimmäinen varapuheenjohtaja Päivi Pelttari halusi poistaa epäilyt sisäisistä siirroista.

”Sastamalan alkutaipaleella yhtiötä ei pääomitettu riittävästi. Annettiin jo vähän rapakunnossa olevat kerrostalot. Läpinäkyvyydestä haluan sanoa, että saamme jokaisen talousarvion valmistelun yhteydessä ja osavuosikatsauksissa vuokrataloyhtiöltä väliaikatietoja. En näe tässä ongelmaa. Se on tärkeätä, että siellä on oikea määrä asuntoja, mitä me ajatellaan, että tämän kokoisessa kaupungissa pitäisi vuokra-asuntoja olla. Osakeyhtiön ja kaupungin välillä ei ole mitään siirtoja.”

Tämän tekninen johtaja Kimmo Toukoniemi vahvisti.

“Julkisen anteeksipyynnön paikka”

Valtuusto sai tiedoksi hallintokuntien selvitykset tarkastuslautakunnan arviointikertomuksessaan esittämiin kysymyksiin ja huomioihin. Perussuomalaisten Maire Villo nosti esiin selvityksistä maaseutujohtajaa koskevan osan.

”Julkisessa keskustelussa on noussut esiin, että maaseutujohtaja ei ole tehnyt kaikkia lakisääteisiä tehtäviään. Tarkastuslautakunnan puheenjohtaja esitti kaupunginvaltuuston kokouksessa 15. kesäkuuta, että maaseutujohtaja oli jättänyt sääntömääräiset tehtävät tekemättä. Alkoi julkinen keskustelu. On korkea aika tunnustaa, että maaseutujohtaja ja Elävä maaseutu ovat suorittaneet kaikki lakisääteiset ja sääntömääräiset tehtävänsä. Laiminlyönnit on todettu perättömiksi. Yleensä tällainen väittämä on julkisen anteeksipyynnön paikka.”

Tarkastuslautakunnan puheenjohtaja Eveliina Asikainen (vihr) totesi, että arviointikertomuksessa ja selvityksissä oli runsaasti muitakin asioita.

”Aikaisempinakin vuosina on Elävää maaseutua huomautettu erilaisista asioista. Vastaukset ovat aika harvoin olleet sellaisia, että ne olisivat tyhjentävästi asioita esittänyt. Tämä kaikki keskustelu on tuonut lisätietoa siitä millä tavalla töitä tehdään. Lisätietoa myös siitä kuinka paneutuen ja omalla ajallaankin maaseutujohtaja tekee näitä töitä. Kun tulee tieto, että tehdään töitä omalla ajallaan, niin herää kysymys, että onko se oikeasti sellainen asia, joka on asiallista mainita Sastamalan kaupungin tuloksena Sastamalan kaupungin tilinpäätöksessä. Wanhat talot on upea tapahtuma, Ritajärvi on upea ja kukkapellot ovat kaikki upeita. Nämä asiat tuovat meille hyvää. Meillä on ollut se ajatus, että ne voisivat olla paremminkin matkailuasioita. Olemme sen ehkä ilmaisseet hiukan vahvasti siellä arviointikertomuksessa.”

Tarkastuslautakunnan varapuheenjohtaja Kari Oksanen (vas) otti asiaan myös kantaa.

”Tässä on hieman paisunut kärpäsestä härkänen. Jossain määrin tuntuu, että asia on henkilöitynyt tarkastuslautakunnan puheenjohtajan ja maaseutujohtajan väliseksi keskusteluksi. Vastine, joka on annettu, on lautakunnan yhteinen näkemys. Lautakunta on sen yksimielisesti hyväksynyt. Se ei ole mitään puheenjohtajan yksityisajattelua.”

 

Valtuuston puheenjohtaja Ulla Yli-Hongisto painotti asukkaiden ja yritysten tarpeita ja sitä, että korona ei ole ohitse.

Pidemmän version valtuuston kokousta käsittelevästä artikkelista voit lukea 23.9. Alueviestistä.

Jätä kommentti