Lukija kysyy: “Miten Sastamala on ajatellut alakouluikäisen lapseni pääsevän Pehulasta hammaslääkäriin kesken koulupäivän?”

Hammaslääkäri
Hammaslääkärin laitteita. Aihekuva. Kuva: Pixabay.

Alueviestiin yhteyttä ottanut alakouluikäisen vanhempi hämmästelee, miten lapsen on ajateltu pääsevän hammaslääkäriin keskellä koulupäivää.

“Asun Keikyässä ja lapseni käy Pehulan koulua. Saimme kutsun hammaslääkäriin Vammalan keskustaan perjantaina kello 12. Onko ajateltu, että otan päivän töistä vapaaksi? Käyn toisella paikkakunnalla töissä ja laskin, että hammaslääkärikäynti vie yli 2 tuntia ja kilometrejä tulee ainakin 85. Kuka korvaa tämän?” lukija ihmettelee. 

Hän kertoo, ettei perheessä ole toista vanhempaa tai lähistöllä isovanhempia, jotka pystyisivät auttamaan. Pehulan koulun vieressä olisi hammashoitola, johon lapsi pääsisi omatoimisesti.

“Mutta niin, se olikin vuokrattu huittislaisille”, vanhempi purnaa.

Otimme yhteyttä Sotesiin ja kysyimme, miten vanhemman kuvailemassa tapauksessa tulisi toimia. Vastaava hammaslääkäri Markku Saha ja suun terveydenhuollon osastonhoitaja Jaana Salovaara antoivat sähköpostitse seuraavan vastauksen:

“Hoitoajat suun terveydenhuollossa sijoittuvat pääsääntöisesti arkipäiviin klo 7.30 – 15 välille. Tulevaisuudessa on todennäköistä, että aukioloaikoja laajennetaan ja aikoja on saatavilla myös ilta-aikaan. Suun terveydenhuollosta lähtevissä kutsuissa on ajanvarauksen yhteystiedot ja aikaa voi tarvittaessa muuttaa paremmin itselle sopivaksi.

Sotesilla on käytössään myös liikkuva hammashoitoyksikkö, jolla tehdään muun muassa koululaisten tarkistuksia erityisesti niissä tilanteissa, joissa peruskoulun yksikkö sijaitsee kaukana suun terveydenhuollon toimipisteistä. Pehulan koulua tämä ei vielä koske, koska Äetsän hammashoitolan ulosvuokrauksen kesto on arvioitu vain noin puoleksi vuodeksi. Äetsän hammashoitolan tilat on vuokrattu Huittisten kaupungille väistötilaksi osana Sastamalan kaupungin talouden tasapainotusta.

Lasten kuljettaminen hammashoitoon on huoltajien vastuulla. Vanhempien on mahdollista hakea korvausta Sastamalan kaupungilta peruskoululaisten kuljettamisesta hammashoitoon.”

  • avatar khomsan

    kaupungin päättäjät katsoo peiliin, hyvännäköistä kaikki kunnossa, ei tule mieleen on vanhuksia ja sairaita vanhuksia, on hoito , ei tule mieleen kysyä missä ????????
    vetäk. pompom pompom pompotipom
    terkkuja 72 v.

Jätä kommentti