Suunnitelmissa elämystori, joka houkuttelee pysähtymään – ”Torista tulee nykyistä paremmin tapahtuma- ja oleskelualue”

Huittisten Hullussa Yössä ei tänä vuonna järjestetty ohjelmaa, joka kokoaisi paljon ihmisiä yhtä aikaa samaan paikkaan. Torilla oli tasainen ihmisvilinä koko illan ajan.

Huittisten kaupungin elinvoimajohtaja Riikka Peippo esittelee ylpeänä vastavalmistunutta suunnitelmaa Huittisten torin kehittämiseksi.

Hila Arkkitehdit Oy:n suunnitelmassa torialue on muuttunut moderniksi elämystoriksi, jossa kesäkahvila ja jäätelökioski palvelevat istuskelukiville tai keinuihin pysähtyneitä kaupunkilaisia. Nuorisoklubin puoleiselle reunalle sijoitettu esiintymislava houkuttelee järjestämään torilla erilaista ohjelmaa.

Torialue on jaettu kahteen osaan, eikä sen läpiajaminen enää onnistu.

”Suurin muutos lienee juuri ajosuunnan muutos eli enää ei ajeta torin läpi yksisuuntaisena. Lisäksi autojen pysäköinti ryhdistäytyy tietyille alueille, kun pysäköinti toteutetaan osaan nykyistä toria sekä laajemmin Kappelikujan varteen. Myös polkupyörille tulee selkeä sijoittuminen torin kupeeseen”, kaupungin rakennuspäällikkö Arto Suuniitty avaa.

Tori on jaettu erillisiin alueisiin, minkä Suuniitty ja Peippo uskovat parantavan viihtyvyyttä.

”Samalla se täydentää koko kirkkopuiston ryhdikkyyttä, torista tulee nykyistä paremmin tapahtuma- ja oleskelualue”, Suuniitty sanoo.

”Kirkkopuisto on jo siistitty upeaksi, joten se suorastaan vaatii jatkokseen laitetun torialueen” Peippo täydentää.

Alue ilmentää vuosikymmenten kehitystä

Torialueen uudistaminen nousi esiin Huittisissa järjestetyissä keskustan kehittämisen työpajoissa.

”Sekä yrittäjiltä että kuntalaisilta tuli selkeä signaali, että torialue nähtiin yhtenä tärkeimpänä kehityskohteena. Keskusteluissa nousi esiin, että alueesta toivotaan monikäyttöistä elämystoria, jossa voi olla myyntitoiminnan lisäksi myös pienimuotoista tapahtumatoimintaa”, Peippo taustoittaa.

”Kirkkopuiston perusparannuksen suunnittelun yhteydessä torin alue jätettiin lähinnä kustannusten vuoksi ulkopuolelle. Nyt olemme saaneet runsaasti palautetta torin kehittämistarpeesta, toiminnallisuutta ja viihtyvyyttä tulisi parantaa. Alueen koetaan menevän hukkaan pysäköintialueena”, tekninen johtaja Ulla Ojala lisää.

Puistopaviljonki ja pergolat on suunniteltu rakennettavaksi accoya-puusta, samanvärisenä kuin Kirkkopuiston valaisinpylväät. Puuosien liitokset on tarkoitus tehdä teräskiinnitysosilla.

”Rakenteesta pyritään saamaan siro ja puiston kanssa yhteen soveltuva”, Suuniitty kertoo.

Esiintymislavan rakenne on kivilaattoja ja koko torialueen pinta asfalttia ja betonikivetystä.

Torisuunnitelmassa on haettu modernia tyyliä ja käytettävät materiaalit ovat siroja ja viimeisteltyjä. Suuniityn mukaan tämä sopii hyvin nykyhetkeen.

”Tämä on hyvä ajankuva. Tulevaisuudessa jälkipolvien on mahdollista yhdellä katsauksella nähdä torin seudussa useamman ajan tyylit. Esimerkiksi aluetta ympäröivät rakennukset kuvaavat hyvin Huittisten kehitystä vuosikymmenten saatossa.”

”Tavoitteena on ollut laadukas ympäristörakentaminen, mutta samalla olemme kuitenkin pyrkineet pitämään myös kustannustason maltillisena”, Ojala täydentää.

Myyntiautoille tarkoitettujen paikkojen lisäksi torille on toivottu siirrettäviä myyntikojuja, joita voisi hyödyntää esimerkiksi joulumarkkinoilla. Kesällä ne voisivat olla käytössä museon pihalla järjestettävillä käsityöläismarkkinoilla.

Kustannusarviota vielä tekemättä

Torisuunnitelma rahoitettiin kaupungin saamilla, kulttuurin edistämiseen kohdennetuilla perintövaroilla. Toripaviljonkin rakentaminen voi alkaa aikaisintaan vuonna 2023, kun Loimijoenrannan puisto on valmistunut. Kustannusarviota torin kunnostamiseen menevästä summasta ei ole vielä tehty.

”Se lasketaan sitten kun suunnitelmat on hyväksytty ja saatu valmiiksi”, Suuniitty sanoo.

Tällä hetkellä kaupunki toivoo asukkailta ja yrittäjiltä palautetta suunnitelmasta.

”Muutaman kaupunkilaisen kommentin mukaan torille suunniteltu pysäköintialue tulee poistaa, eikä torilla tulisi olla pysäköintiä ollenkaan”, Ojala kertoo.

Peipon mukaan nettikirjoitteluissa torihankkeen tarpeellisuutta ja toteutustapaa on kyseenalaistettu, mutta Hullussa Yössä saatu palaute on ollut pelkästään positiivista.

”Jonkun silmään suunnitelma on saattanut olla turhan moderni ja joku on toivonut torille myös leikkialuetta lapsille. Yleisesti ottaen kaikki ovat kuitenkin olleet tyytyväisiä siihen, että toria nyt kehitetään.”