Pirkko elää elämänsä toiseksi parasta aikaa – ”On taas vapaus käyttää aika siihen, mikä hyvältä tuntuu”

Pirkko Lintusen parhaita muistoja ovat eläkeyhdistysten retket, joita hän oli järjestämässä liki parinkymmenen vuoden ajan. Matkoilta on jäänyt arkistoihin lukematon määrä valokuvia, joita Lintunen mielellään katselee.

Huittislainen Pirkko Lintunen elää elämänsä toiseksi parasta aikaa. Vanhuuden edelle kiilaa vain lapsuus, jolloin Lintunen asui maalla ja leikki päivät pihalla yhdessä viiden sisaruksensa ja perheen eläinten kanssa.

”Tämä on eräänlaista jatkoa sille. Elämässä on taas vapaus käyttää aika siihen, mikä hyvältä tuntuu”, 84-vuotias nainen toteaa.

Tällä hetkellä hyvältä tuntuvat ystävien tapaaminen, erilaisiin harrastuskerhoihin osallistuminen ja runojen kirjoittaminen.

”Jo isäni oli aktiivinen kirjoittaja, sillä hänellä oli tapana naputella koneella ylös vanhoja asioita. Hän opetti meille lapsille, että tuleville sukupolville pitää kertoa menneistä asioista. Siitä kai se minun runoiluharrastuksenikin on saanut alkunsa”, Lintunen pohtii.

Hyvää mieltä Lintunen saa myös keräilyharrastuksesta. Viime vuosina elokuvatähtien ja Armi Kuuselan kuvien keräily on jäänyt vähemmälle, mutta vanhoja kortteja Lintusen kokoelmaan kertyy edelleen.

”Parhaat löydöt teen yleensä kirpputoreilta ja antikvariaateista.”

Matkailukärpänen puraisi jo nuorena

Ennen eläkepäivien alkamista Lintunen työskenteli ompelijana. Huonoja eivät olleet nekään ajat, mutta erilaisia.

”Ei töissä käydessä ole kovinkaan paljon aikaa muulle kuin arjen pyörittämiselle. Tietyllä tavalla elämä alkoi eläkkeestä, sillä sen jälkeen kaiken ajan on voinut käyttää hyvää oloa tuoviin asioihin On ollut mahdollisuus pitää yllä sosiaalisia suhteita ja huolehtia terveydestä.”

Terveys, se onkin Lintusen mukaan tällä hetkellä kaikista tärkeintä.

”Huolehdin siitä esimerkiksi käymällä päivittäin lenkillä ja vähintään kerran viikossa uimahallissa. Pitää pysyä liikkeessä.”

Lintunen pitää tärkeänä, ettei eläkepäivien alkamisen myötä jäädä neljän seinän sisälle, vaan lähdetään uusiin harrastuksiin.

”Itselleni tärkeimpiä ovat tällä hetkellä kerhot ja seurakunnan toimita. Niissä tapaa muita ihmisiä ja pääsee osallistumaan mukaviin juttuihin. Ennen kävin myös paljon erilaisilla retkillä.”

Matkakärpänen puri Lintusta jo nuorena ja matkailuharrastus jatkui eläkkeen myötä entistäkin aktiivisempana. Lintunen on ennättänyt vierailla elämänsä aikana yli 30 maassa.

”Viimeisimpänä neljä vuotta sitten Itävallassa, Unkarissa ja Slovakiassa”, hän kertoo.

Aktiivista yhdistystoimintaa

Merkittävässä osassa Lintusen 24 vuotta jatkuneita eläkepäiviä ovat olleet myös eri eläkeläisyhdistykset. Niissä nainen toimi aktiivisesti yli 20 vuotta.

”Ihan viime vuosina olen jättänyt sitä toimintaa vähän vähemmälle. Ihminen tulee vanhaksi, eikä jaksa enää kaikkea”, Lintunen naurahtaa.

Lintunen kannustaakin nuorempia mukaan toimintaan, nyt eikä vasta myöhemmin.

”Ihmiset aina sanovat, että en minä nyt vielä tai että sitten joskus, kun olen vanhempi. Mukaan kannattaa mennä heti, eikä jäädä odottelemaan sitä, että on tarpeeksi vanha, muuten hyvää aikaa menee ohi.”