Sirpa Salmela viihtyy maaseudulla ja haaveilee omasta korumallistosta – ”Usko omaan osaamiseen on kantanut pitkälle”

Kultaseppänä Sirpa Salmela on asettanut tavoitteensa korkealle. Hän uskoo korujensa olevan joskus yhtä tunnettuja, kuin ovat esimerkiksi Minna Parikan kengät tai Katri Niskasen iltapuvut.

Ranualta kotoisin oleva ja nykyisin Sastamalassa, maaseudun rauhassa asuva Sirpa Salmela valmistui syksyllä Tyrvään käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksesta kultasepäksi, mutta jatkaa vielä syventäviä opintojaan kaiverrusten parissa.

”Puolen vuoden kuluttua olen kultasepän lisäksi kaivertaja-artesaani”, hän kertoo.

Sirpa on kouluttautunut myös pukuompelijaksi Hämeenlinnassa.

”Ajatuksissani oli aloittaa vaatteiden ja asusteiden suunnittelu kierrätysmateriaaleista, mutta sillä osa-alueella oli niin kova kilpailu, että liikeideani ei kantanut ajatusta pidemmälle”, hän taustoittaa.

Materiaaleista valkokulta on Sirpan suosikki.

”Sitä on mukava työstää, ja valmiin korun kiilto on aina vaikuttava.”

Työstämistään materiaaleista vaikeimpana hän pitää kultaa sen kovuuden vuoksi.

Ideoita korujensa muotoihin Sirpa saa vaikka metsässä kävellessään, tai nähdessään jonkun erikoisen rakennuksen. Joskus idea voi tulla ajatuksiin unessakin.

Yhdenkään tunnetun korutaiteilijan tekemisiä Sirpa ei seuraa esimerkiksi Instagramissa tai Facebookissa, koska ei halua niiden vaikuttavan omiin töihinsä.

Tavoitteet korkealla

Nuori kultaseppä on asettanut tavoitteensa korkealle. Hän uskoo korujensa olevan joskus yhtä tunnettuja kuin ovat esimerkiksi Minna Parikan kengät tai Katri Niskasen iltapuvut.

Sirpan mukaan usko omaan osaamiseen on kantanut häntä pitkälle, eikä hän ole koskaan suostunut menemään sieltä, mistä aita on matalin. Ei, vaikka opettajatkin sanoivat välillä, että jokin tietty tekniikka ei tule onnistumaan, koska niin ei ole ennenkään tehty.

”Minulle ei ole peruste se, että jokin tekniikka ei onnistu, koska niin ei ole ennenkään tehty. Olen ylpeä, että olen pitänyt pääni ja näyttänyt, että kyllä niin voikin tehdä.”

Sukunsa ensimmäisenä taiteellisena persoonana Sirpa kokee myös, että hänen  haaveisiinsa ja kultasepänopintoihinsa ei ole aina lähipiirissäkään osattu suhtautua tukien.

”Siksikin on tärkeää, että osaa itse uskoa itseensä”, hän muistuttaa.

Tyrvään käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksessa toimii OSK Craft & Design Osuuskunta, jonka jäsen Sirpakin on.

”Osuuskuntaan kuuluminen on antanut mahdollisuuden tehdä myös omia töitä koululla, kouluajan ulkopuolella. Osuuskunnalle jää osa työn hinnasta, ja sillä yritystä pyöritetään”, hän selvittää.

Asiakastöitä on Sirpan käsistä lähtenyt jo noin 30.

”Asiakkaat ovat olleet tyytyväisiä, ja tyytyväiset asiakkaat ovat tuoneet uusia asiakkaita”, nainen iloitsee.

Sirpa Salmela teki kultasepän opinnäytetyönään kuvassa näkyvät korvakorut. Korvakoruissa on topaaseja, safiireja ja makeanveden helmiä, jotka hän oli hankkinut varastoonsa jo aiemmin.

Oman yrityksen perustaminen lähitulevaisuudessa siintää Sirpan ajatuksissa. Hän haluaa ehdottomasti luoda oman brändin, eikä olisi valmis lähtemään minkään suuren ja tunnetunkaan korutalon suunnittelijaksi.

”Haluan omaan mallistooni omaa taiteellista näkemystäni, koska uskon sen menekkiin. Haluan suunnitella koruja arki- ja juhlakäyttöön ja lisäksi eri materiaaleista, koska haluan että jokaisella olisi mahdollisuus ostaa korujani”, hän suunnittelee.

Sirpalle on sanottu, että alan ammattilaisena hän ei tule valmistamaan sellaisia koruja joita itse haluaa, vaan sellaisia, joita asiakkaat tilaavat. Sitä Sirpa ei usko.

”Eiväthän esimerkiksi maailman kuuluisimmat taulutkaan ole tilaustöitä.”

Asuinkaupunkiaan Sastamalaa Sirpa pitää kauniina.

”Kaupungin kesäistutuksista haluan antaa kiitosta, samoin upeista rantareiteistä”, hän kiittelee.

Sirpa itse asuu kauempana keskustasta, maaseudun rauhassa. Metsämaastot ovatkin luontoa rakastavalle kultasepälle luksusta. Lisäksi Sirpa on innokas kotitarveviljelijä, ja viime kesänä hän kokeili jopa maissinkasvatusta.

”Vuosia kerrostalossa asuneena nautin tästä rauhasta ja hiljaisuudesta. Pimeyskään ei haittaa, koska minulla on täällä hyvä turva”, hän hymyilee rapsutellessaan amsfaffmix-koiransa niskaa.

Jätä kommentti