Hyvää mieltä jouluun Keikyästä – Käsityöläiset haluavat puhaltaa yhteen hiileen

Anneli Keinonen, Kirsi Syrén, Rita Nygård, Karoliina Nikitin ja Taina Ekilä ovat iloisia voidessaan tehdä yhteistyötä. Moni käsityöläinen puurtaa yksin, joten kollegoiden vertaistuki on tärkeää.

Keikyässä sijaitsee viisi käsityöyritystä kilometrin säteellä. Niinpä ei ole ongelma eikä mikään saada käsityöläisiä hetkeksi koolle juttuhetkeä varten. Tekstiilitaiteilija Anneli Keinonen, Kenkiksin Karoliina Nikitin, Nahkaverstas Eliisa Marjaanan Kirsi Syrén ja olkipukkien taitaja Taina Ekilä ovat poikenneet varsin tuoreen keikyäläisen, elokuussa paikkakunnalle muuttaneen Rita Nygårdin keramiikkapajalle.

Viisikko on päättänyt järjestää yhteisen tapahtuman, joka kantaa nimeä Hyvää mieltä jouluun – Keikyästä käsin.

”Kun Yllätysten Yö peruuntui koronan vuoksi, ajattelimme että jotain pitää keksiä tilalle. Tapahtuma on ikään kuin meidän kädentaitajien lähtölaukaus joulumyyntiin.”

Kirsi Syrénin mukaan tapahtuma järjestetään poikkeuksellisissa olosuhteissa, joissa asiointi, yrittäminen ja asiakkaiden liikkuminen ovat suuressa muutoksessa. Järjestämiseen liittyy halu palvella yleisöä, joka on kiinnostunut kädentaidoista, paikallisista ja kotimaisista tuotteista.

”Monesti ihmiset haluavat katsella ja hypistellä käsitöitä, tutustua niihin tavalla, joka ei verkkokaupassa ole mahdollista. Toivomme, että perjantaina kynnys tulla tutustumaan tuotteisiimme on matala, ostopakkoa ei ole”, naiset huomauttavat.

Messujen peruuntuminen kova paikka

Yleensä käsityöläiset kohtaavat toisiaan sekä asiakkaita messuilla. Ne ovat monelle yrittäjälle vuoden kohokohtia – myös taloudellisesti. Koronan vuoksi live-messut ovat jääneet pitämättä.

”Meillä puolet vuoden myynnistä on tullut messuilta. Koronan takia pajalla ei ole käynyt ryhmiäkään vierailulla entiseen malliin”, kertoo Syrén ja tiivistää samalla monen muun alan yrittäjän kokemuksen.

Messuilla on ollut merkitystä myös sosiaalisen kanssakäymisen ja verkostoitumisen kannalta.

”Kun messut peruttiin, tunsin oloni suorastaan hylätyksi”, huokaa Anneli Keinonen.

”Onneksi meillä täällä Keikyässä vedetään yhtä köyttä. Olemme työkavereita, vaikka meillä kaikilla on omat työtilat ja yritykset”, Taina Ekilä toteaa.

”Keikyä on keskellä kaikkea”

Keikyäläisestä käsityötaidosta on vuosikymmenten kuluessa tullut käsite, joka tunnetaan ympäri Suomea. Onhan käsityöllä kyseisessä Sastamalan kolkassa yli sukupolvien ulottuvat vuosisataiset perinteet.

Näistä perinteistä Rita Nygård, 25, ei kuitenkaan ollut tietoinen asuinpaikkaansa valitessaan. Kristiinankaupungista käsin uutta kotia puolisonsa kanssa etsiessään hän tiesi vain haluavansa jonnekin päin Pirkanmaata.

”Keikyästä löytyi meille sopiva talo sekä hyvät tilat keramiikan tekemiseen. Pidän luonnonrauhasta, mutta en kuitenkaan halua asua ihan korvessa.”

Ritan mukaan Keikyän vetovoima piilee siinä, että se on keskellä ei mitään mutta kuitenkin keskellä kaikkea. Poriin, Tampereelle ja Turkuun on lyhyt matka.

Paikallisten lämmin suhtautuminen ja yrittäjäkollegoiden kannustus on tehnyt häneen vaikutuksen.

”Jos tänne uusia käsityöläisiä tulee, haluamme ehdottomasti juurruttaa heidät tänne ja ottaa mukaan yhteiseen tekemiseen”, vakuuttavat yrittäjäkollegat.

Olkipukit Taina Ekilä, Anneli Keinonen Oy, Maasta Ceramics, Kenkiks ja Eliisa Marjaana: Hyvää mieltä jouluun – Keikyästä käsin perjantaina 27.11. kello 16-20.