”Sen jälkeen puhelin on vähän aikaa kuumana” – Tartuntatautihoitaja on korona-ajan Sherlock Holmes

Anne-Maija Saarinen otti näytteitä tiistaiaamuna Huittisten terveyskeskuksen drive in -pisteellä. Joulunpyhinä näytteitä otetaan Huittisissa lauantaina ja sunnuntaina.

Huittisissa tapahtui pari viikkoa sitten koronan joukkoaltistuminen. Tapaus herätti kiivaan keskustelun siitä, mitä altistumisen jälkeen tapahtuu ja miten nopeasti asiaan reagoidaan.

Huittisten terveyskeskuksen vs. ylilääkäri Tiia Levonen ja tartuntatautihoitaja Heidi Bergmann kertovat, että tieto positiivisesta koronatuloksesta tai altistumisesta tulee kunnalle virallista reittiä tartuntatautiviranomaisilta. Tämän jälkeen vastuu altistuneiden jäljittämisestä siirtyy kunnalle.

”Sen jälkeen puhelin on vähän aikaa kuumana. Ensimmäisenä otamme yhteyden koronapositiiviseen henkilöön, joka asetetaan karanteeniin ja selvitämme, keitä hän on voinut altistaa virukselle”, Bergmann kertoo.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että tartuntatautihoitaja selvittää, missä ja kenen kanssa koronapositiivinen henkilö on liikkunut kaksi päivää ennen oireiden alkamista.

Altistuneet asetetaan 10 päivän karanteeniin. Karanteenipäivien laskeminen aloitetaan oireiden alkamista seuraavasta päivästä.

”Altistuneiksi katsotaan sellaiset henkilöt, jotka ovat olleet sairastuneen henkilön kanssa samassa tilassa, metrin tai parin etäisyydellä vähintään 15 minuutin ajan”, Levonen sanoo.

”Jokainen tilanne katsotaan tapauskohtaisesti. Jos esimerkiksi luokkahuoneessa maskia pitänyt opettaja saa positiivisen tuloksen, ei luokkaa automaattisesti laiteta karanteeniin”, Bergmann täydentää.

Puhelinyhteys luo turvallisuutta

Jokainen altistunut kontaktoidaan tartuntatautihoitajan toimesta puhelimitse.

”Kyllä tässä välillä tuntee itsensä melkoiseksi Sherlock Holmesiksi jäljitystyötä tehdessään, mutta meidän tehtävämme on tavoittaa kaikki altistuneet ja asettaa heidät karanteeniin.”

Tapauskohtaisesti sovitaan, miten usein altistuneisiin ollaan karanteenin aikana yhteydessä.

”Meidän taholtamme yhteydenpidolla pyritään valvomaan karanteenin noudattamista. Karanteenissa olevat henkilöt voivat puolestaan soittaa koska tahansa, jos heille tulee jotain kysyttävää. Tämä luo turvallisuutta, sillä korona on monelle pelottava asia”, Levonen kertoo.

Ellei oireita ilmaannu, altistuneita ei testata.

”Testaus olisi tavallaan turhaa, sillä altistuneet asetetaan joka tapauksessa automaattisesti karanteeniin, eikä sen pituutta voi lyhentää negatiivisella tuloksella”, Levonen selventää.

Moni altistunut käy kuitenkin lopulta testeissä.

”Aika useat saavat karanteenin aikana jonkinlaisia oireita ja painotammekin sitä, että niin altistuneiden kuin kaikkien muidenkin tulee käydä testissä matalalla kynnyksellä heti oireiden ilmaannuttua.”

”Altistuminen ei tarkoita aina sairastumista”

Tartuntatautihoitaja korostaa, että ainoastaan koronapositiivinen henkilö voi tartuttaa tautia. Tästä syystä vain hänen kanssaan tekemisissä olleet henkilöt ovat altistuneita.

”Sellaista termiä kuin altistuneen altistunut ei ole olemassakaan, eikä altistuminen tarkoita automaattisesti sairastumista.

Tämä aiheuttaa paljon kysymyksiä ja yhteydenottoja, mutta altistuneiden henkilöiden kanssa tekemisissä olleiden ei tarvitse vielä olla huolissaan, eikä heitä aseteta karanteeniin. Tärkeintä on käyttää maskia ja huolehtia käsihygieniasta sekä turvaväleistä.”

Bergmann muistuttaa, että häneen voi olla yhteydessä kaikkiin koronaan liittyvissä kysymyksissä.

”Mutta luottaa voi myös siihen, että hoidamme jäljitystyömme huolellisesti ja mikäli altistuminen on tapahtunut, olemme yhteydessä.”

Tieto leviää toisinaan epävirallista reittiä

Levonen tietää, että toisinaan tieto altistumisesta voi kuitenkin ennättää perille myös epävirallista reittiä.

”Meidän pitää aina odottaa virallista, tartuntatautiviranomaiselta tulevaa tietoa ennen kuin voimme asettaa ketään karanteeniin. Toisinaan viranomaistieto on valitettavasti liikkunut vähän hitaasti eri alueiden välillä. Meillä asiat ovat kuitenkin ainakin tähän mennessä menneet rivakasti eteenpäin.

Esimerkiksi tässä joukkoaltistustapauksessa saimme tiedon asiasta aamupäivällä ja jo iltapäivällä kaikki liki 30 altistunutta oli ehditty tavoittaa ja asettaa karanteeniin.”

Tiedottamisen suhteen tapauksesta otettiin kuitenkin myös opiksi.

”Ajattelimme, että haluamme ensin kontaktoida altistuneet ja vasta sen jälkeen tiedottaa asiasta muille huittislaisille. Olemme päättäneet, että mahdollisissa tulevissa tapauksissa tiedottaminen voidaan tehdä jo ennen kuin kaikki altistuneet on tavoitettu”, Levonen kertoo.

Poimintoja