”Raskautta ei suositella kahteen kuukauteen” – Sarit Esko ja Jokinen rokottivat kollegoitaan Sastamalassa

Ida Kärki sai torstaina koronarokotteen Sari Eskolta Vammalan neuvolan tiloissa.

Torstaina 14.1. kello 13.20 on sairaanhoitaja Ida Kärjen vuoro. Nimittäin saada koronarokote.

Sotesin pandemia- ja kiirevastaanotolla työskentelevä Kärki ei tiedä ketään, joka olisi aikeissa kieltäytyä rokotteesta.

”Minulla on postitiivinen ja etuoikeutettu olo. Alkuun kollegoiden keskuudessa saattoi olla epäröintiä, mutta se hälveni kun rokotteesta saatiin enemmän tietoa”, hän kertoo.

”Pandemiavastaanotolta yksi hoitaja sekä lääkäri saivat jo rokotteen, ja molemmat ovat hyvävointisia”, Kärki vastaa uteluihin siitä, jännittääkö varsin uuden lääkevalmisteen vastaanottaminen.

Yllättäen uutta tietoa

Sotesin Vammalan neuvolassa on koronarokotteita annettu torstaina aamusta alkaen kahdessa huoneessa. Ida Kärjen rokottamisesta vastaavat Terveystalon työterveyshoitaja Sari Esko ja sairaanhoitaja Sari Jokinen.

He kertovat, että rokote annetaan aina työparin toimesta. Toinen kirjaa tiedot ylös ja toinen ”piikittää”. Päivän kuluessa rokotteen saa 40 Sotesin työntekijää. Kaikkiaan ensivaiheessa rokotettavia työntekijöitä on noin 450. Heistä muutamat saivat rokotteen jo eilen keskiviikkona.

Sari Esko kertaa Ida Kärjelle olkalihakseen annettavan rokotteen mahdolliset sivuvaikutukset: voi tulla paikallisia reaktioita kuten kipua, turvotusta ja kuumotusta. Mahdollisesti voi tulla kuumetta tai flunssaoiretta.

Naisilta varmistetaan myös, että he eivät ole raskaana. Rokotteen antamisen jälkeen on syytä käyttää ehkäisyä seuraavat kaksi kuukautta, sillä raskaaksi tuleminen ei ole suositeltavaa.

Asia tulee niin Kärjelle kuin toimittajallekin uutena tietona.

”Ei siis haittaa, sillä en suunnittele raskautta. Lapset on jo hankittu”, Kärki naurahtaa.

Eskon mukaan kyseessä on varotoimenpide, sillä valmisteen vaikutuksista sikiöön tai raskauteen ei tiedetä.

Sari Esko ja Sari Jokinen urakoivat rokotusten parissa.

Heti vahvistusta immuunipuolustukselle

Pian rokote on annettu.

”Ei sattunut yhtään”, toteaa Ida Kärki. Ennen poistumistaan takaisin työtehtävien pariin, hänen pitää istua 15 minuuttia rauhassa odotellen.

Sarit Esko ja Jokinen eivät ole vielä itse saaneet rokotetta. Kiireellisimmät ja suurimmassa altistumisriskissä olevat hoidetaan ensin.

He kertovat, että toinen rokotuskierros nyt valmisteen saaneille alkaa 4. helmikuuta. Ensimmäisen Pfizer-Biontechin koronarokotepiikin ja tehosteen välissä on hyvä olla kolmen viikon väli.

”Viikon kuluttua tehosteesta ihmisellä on täysi suoja virusta vastaan, mutta toki rokote alkaa jo nyt heti vahvistaa immuunipuolustusta”, Jokinen sanoo.

Rokottamistahti on syytä pitää tiiviinä, jotta vaikeasti saatavilla olevaa valmistetta ei mene hukkaan. Laimennuksen jälkeen aine tulee käyttää kuuden tunnin kuluessa.

”Sitä ennen sitä pidetään jääkaapissa, jossa se säilyy viisi vuorokautta. Ennen jääkaappiin siirtämistä valmiste on kylmäsäilytyksessä miinus 60-90 celsiusasteessa”, Sari Esko kertoo.

Jätä kommentti