Leena Finskaa pyydettiin ehdolle toistamiseen, ja hän suostui – “Luonnon Sastamalassa tarjoamia mahdollisuuksia voisi kehittää lisää”

Leena Finska on neljän lapsen äiti. Kuvassa kuopus, 3-vuotias Miro. Kuva: Emmi Koski / Studio Copper.

Maisemia meillä on, mutta onko Sastamala muuten riittävän houkutteleva kaupunki?

Näin kysyy Alueviestin toimitusta sähköpostitse lähestynyt kokoomuksen kuntavaaliehdokas Leena Finska. Finska on paljasjalkainen vammalalainen, 38-vuotias toimistosihteeri ja yrittäjä Sastamalan Kallialasta, missä hän asuu yhdessä neljän lapsensa ja puolisonsa kanssa.

Koronaviruksen myötä Finska joutui sulkemaan Vammalan Itsenäisyydentiellä sijainneen kahvilansa viime vuoden maaliskuussa. Kahvilan tiloja tyhjentäessä oli aikaa miettiä, mitä elämältä seuraavaksi haluaisi.

”Ensimmäisen kerran minua kysyttiin ehdolle jo 12 vuotta sitten, mutta silloin ajankohta oli mielestäni väärä, sillä lapset olivat pieniä. Nyt kaikki tapahtui vähän kuin varkain. Mielenkiinnosta lähdin kysymään marraskuussa Satosen Artolta Kokoomuksen jäsenmaksun suuruutta viestillä, sillä tavoitteenani oli löytää järkevää tekemistä lisääntyneelle vapaa-ajalle sekä aktivoitua jollakin tavalla.”

Satonen yllätti Finskan kysymällä tältä ehdokkuudesta. Nainen myöntää kysymyksen tuntuneen ensin absurdilta.

”Kiinnostus kaupunkimme yhteisiin asioihin löytyy ja tahto vaikuttamiseen on olemassa, mutta ensin koin tietäväni itse politiikasta liian vähän lähteäkseni vastaanottamaan tällaista ehdokkuutta.”

Harkinta-ajan jälkeen kokemattomuus kääntyi lopulta voimavaraksi.

”Ehkä on hyväkin asia, etten ole vielä sisällä politiikassa, vaan olen kiinnostunut yhteisestä hyvinvoinnistamme niin sanotusti ruohonjuuritasolla”, hän miettii.

Panostusta vapaa-ajan mahdollisuuksiin

Leena Finskan mukaan kaunis ja monimuotoinen luonto on yksi Sastamalan valteista, mutta vesistöä hyödynnetään edelleen hieman huonosti. Hän kiittelee pääkirjaston kehittämisideoita, joissa vesistö ja muu luonto on otettu uudella tavalla huomioon, ja tulevaisuudessa näkymät kirjastolta ovat mahdollisesti laajemmat Rautaveden suuntaan.

Finska muistuttaa ulkopaikkakuntalaisten huomaavan usein paikkakunnan kauneuden asukkaita herkemmin.

”Voisimme kehittää vielä lisää luonnon tarjoamia mahdollisuuksia muun muassa erilaisin merkityin pyöräilyreitein ja luontopoluin vaikka vain siitäkin syystä, että niiden suosio kasvoi menneen vuoden aikana roimasti ja ne houkuttelevat paikkakunnalle hyvin myös matkailijoita.”

Lapsiperheiden houkuttelemiseksi hän panostaisi vapaa-ajan mahdollisuuksiin. Toinen tärkeä seikka ovat tietenkin koulut.

”Koulujen määrä ja sijainnit ovat tärkeässä roolissa yhdessä esimerkiksi kattavan joukkoliikenteen kanssa.”

Etäisyys Tampereelle hyötykäyttöön

Mitä tulee väkiluvun kasvattamiseen, Sastamalassa voitaisiin Leena Finskan mukaan paremmin hyödyntää lähisijaintia Tampereen ja sen ympäryskuntien kanssa.

”Tähän asti valtaosa on nähnyt Tampereen läheisyyden enemmän uhkana kuin mahdollisuutena. Voisimme mielestäni kääntää ajatusta toiseen suuntaan ja siirtyä ennemminkin hyötymään siitä, että noin iso ja alati kehittyvä kaupunki on niin lähellä meitä. Pääsemme taas siihen ydinajatukseen verkostoitumisen tärkeydestä.”

Samaan asiaan kytkeytyvät myös liikenneyhteydet. Valtateillä 11 ja 12 sekä toimivalla junaliikenteellä on iso merkitys Sastamalasta Tampereelle pendelöiville. Finskan mukaan riittävät juna- ja linja-autovuorot tulisi turvata myös tulevaisuudessa.

Tärkeimmäksi avaimeksi valtuustotyössä Leena Finska kokee saman asian kuin yrittäjyydessä: vuorovaikutuksen sekä yhteistyön muiden kuntalaisten kanssa.

Jätä kommentti