Sastamalan kouluihin yli 21 000 kasvomaskia viikossa – ”Ketään ei saa kiusata tämän vuoksi”

Sastamalan kaupunki

Sastamalan kaupunki laajensi Pirkanmaan alueellisen pandemiaohjausryhmän suosituksen mukaisesti maskisuosituksen koskemaan kaikkia yli 12-vuotiaita. Maskien jakelu 6.-9. -luokkalaisille alkoi maanantaina 18. tammikuuta.

Opetuspäällikkö Kati Heikkilän mukaan oppilaiden saamien maskien määrä on ainakin alkuvaiheessa neljä per päivä.

”Koska kyseessä on uusi tilanne, arvioidaan kouluissa maskien vaihtoväliä saatujen kokemusten perusteella. Maski vaihdetaan vähintään ruokailun yhteydessä.”

Kuten Tyrväänkylän koulun oppilaat kertovat, jako on organisoitu siten, että oppilailla on aina valmiina myös koulukuljetukseen tarvittavat maskit.

”Koulut ohjeistavat maskien käytöstä tarkemmin”, Heikkilä toteaa.

Opetuspäällikön mukaan perusopetuksessa on 6.-9. luokkien oppilaita noin 1090. Sen perusteella maskeja varataan 21 800 viikoittain.

Maskien hinnat saattavat vaihdella, mutta kustannusarvio on 1500 euron kieppeillä viikossa.

Rehtori Andersson: “Käyttö vapaaehtoista”

Sastamalan suurimmassa yläkoulussa Sylväällä maskeja kuluu viikossa noin 10 000 kappaletta.

Rehtori Jari Anderssonin mukaan maskit myös puhuttavat oppilaiden keskuudessa juuri nyt, mutta ajan oloon niihin todennäköisesti totutaan.

”Uskon, että muutaman viikon kuluttua maskit eivät enää ole oppilaiden keskuudessa mikään juttu, niiden käyttö arkipäiväistyy”, hän miettii.

Andersson korostaa, että maskien käyttö on vapaaehtoista. Kyseessä on viranomaisten antama suositus, mutta ketään ei saa pakottaa. Päätös maskin käyttämisestä tai käyttämättä jättämisestä on oppilaan tai hänen perheensä asia.

”Eilisen maanantain kokemusten perusteella voi todeta, että koulussamme on luokkia, joissa kaikilla on maskit. On myös luokkia, joissa noin puolet oppilaista käyttävät maskia.”

Andersson on välittänyt niin oppilaille kuin koteihinkin viestiä, jossa korostetaan, että maskeista ei saa tehdä numeroa.

”Ketään ei saa koulussa kiusata tämän asian vuoksi – oli maski tai ei.”

Rehtori Andersson sanoo olevansa eniten huolissaan aikuisten huolimattomasta suhtautumisesta maskeihin ja näin itsensä ja muiden suojaamiseen koronavirukselta.

”Aikuisten pitäisi opetella käyttämään maskia ja visiiriä oikein. Ei se mitään auta, jos suojain keikkuu otsalla tai on valunut leuan alle.”

Jätä kommentti