Täytätkö tänä vuonna 18 vuotta? Tarkkaile postiasi tammikuussa

Kuvituskuva Pixabay.

18 vuoden ikä tuo monia oikeuksia ja uusia velvollisuuksia nuoren arkeen, kun muun muassa viranomaisasiat tulee hoitaa itse. Vanhemmat eivät voi enää asioida täysi-ikäisen nuoren puolesta ilman erillistä puolesta-asioinnin valtuutusta.

Tätä uutta elämänvaihetta tukemaan Suomi.fi-verkkopalveluun luotu Suomi.fi/18v-tietopaketti kokoaa yhteen kaikki ne viralliseen asiointiin liittyvät asiat, jotka täysi-ikäistyttyään on otettava huomioon.

Lisäksi Digi- ja väestötietovirasto, Kela, Ohjaamot ja poliisi ohjaavat täysi-ikäistyviä nuoria sivulle omalla syntymäpäiväkortilla, jossa täysi-ikäistymisen tuomista muutoksista kerrotaan.

“Nuoruus on ihanaa aikaa ja se antaa mahdollisuuden päättää omista asioistaan. 18-vuotiaana saa ajokortin, pääsee äänestämään ja voi mennä naimisiin tai rekisteröidä parisuhteensa. Täysi-ikäisyys tuo nuorelle myös velvollisuuksia – esimerkiksi veroasioiden hoitamisen ja etuuksien hakemisen”, kertoo viestintä- ja markkinointijohtaja Liinu Lehto Digi- ja väestötietovirastosta.

Julkishallinnon palvelut sähköistyvät nyt vauhdilla ja lähes kaikki asiointipalvelut ovat jo saatavissa verkossa palvelupisteasiointia joustavammin.

“Nuoren kannattaa hankkia verkkopankkitunnus tai mobiilivarmenne, sillä se sujuvoittaa asiointia viranomaisten kanssa”, sanoo Lehto ja jatkaa:

“Sähköisiin palveluihin siirtyminen on sekä taloudellinen että ekologinen teko, ja se mahdollistaa asioinnin itselle parhaiten sopivaan aikaan, paikasta riippumatta. Nuorellehan digipalveluiden käyttö on hyvin luontevaa.”

Onnittelukortti täysi-ikäistyville postitetaan tänä vuonna toista kertaa kaikille väestötietorekisterin mukaan 18 vuotta täyttäville Suomessa asuville henkilöille tammikuun aikana.

18-vuotiaan tietopaketti on kaikkien saatavilla osoitteessa suomi.fi/18v.

Jätä kommentti