Lumimyräkkä kirvoitti taas kielenkannat – “Jos katujen kunnossapito harmittaa, syyttäkää työnjohtoa, älkää auraajia”

Matti Suikki on aurannut Hopun alueen kiinteistöjen pihoja Vammalassa jo yli 20 vuotta. Kuvituskuva.

Ei lumimyräkkää ilman lukijapalautetta. Kun lunta tupruttaa taivaalta, tietää se kiireisiä aikoja auraajille.

Eilen torstaina lunta satoi paikoitellen noin 15 – 20 senttimetrin kerros, arvioi Sastamalan kaupungin kunnossapitomestari Heikki Järvensivu.

Kunta lunta tulee paljon kerralla ja laajalla alueella, on selvää, että katujen kunnossapito on varsin epäkiitollinen tehtävä.

”Torstaina neljän jälkeen iltapäivällä ajelin Vammalassa keskustasta Kallialan suuntaan ja sitten vähän ajan kuluttua Kiikan kautta Keikyään. En nähnyt yhtään aurausvehjettä missään! Pakko ihmetellä tätä touhua. Näin muutaman polkupyöräilijän raahaavan pyöräänsä surkean näköisinä, kun kevyen liikenteen väylä oli umpihankea”, toimitukseen nettisivujen palauteboksin kautta viestiä laittanut nimimerkki Mä vaan ihmettelee.

”Varmasti ajo-olosuhteet olivat iltapäivällä huonot, mutta kolmen ja iltakuuden välillä liikenteessä on niin paljon autoja ja ihmisiä, että auraaminen on paitsi vaikeaa myös vaarallista”, Järvensivu vastaa kommenttiin.

Liikkeelle päivystäjän tai kunnossapitomestarin päätöksellä

Heikki Järvensivu kertoo, että sääennusteita ja lumimäärää seurattiin tiiviisti eilen. Hän korostaa, että työntekijät ja urakoitsijat lähtevät liikenteeseen päivystäjän tai kunnossapitomestarin päätöksellä.

”Käsky annettiin kaikille, että lumisateen päätyttyä illalla kahdeksalta lähdetään auraamaan. Tavoitteena oli, että aamukahdeksaan mennessä hommat on hoidettu.”

Kunnossapitomestari Järvensivu on tottunut kritiikkiin. Kalusto ja miehet eivät voi millään olla kaikkialla samaan aikaan. Lisäksi aurattavat kadut ja väylät on priorisoitu kiireellisyysjärjestykseen. Päättäjien hyväksymät hoitoluokitukset ohjaavat auraustyötä ja määrittävät missä järjestyksessä katuja aurataan. Suuren henkilökunnan ja kaluston pitäminen reservissä ei olisi taloudellisesti järkevää.

”Kaikilla auraajilla on nyt kova työrupeama takana, monella urakoitsijalla uneton yö. Jos lumitilanne ja katujen kunnossapito harmittaa, syyttäkää työnjohtoa, älkää auraajia. He lähtevät liikkeelle, kun käsky käy”, Järvensivu sanoo.

Järvensivu kertoo, että kaupungin kunnossapitotehtävissä työskentelevät ovat viime päivinä tehneet 14-tuntista työpäivää.

“Ensin ajoimme lunta Vinkkiin, jotta ihmiset pääsisivät hiihtämään, ja sitten tuli lumimyräkkä. Kyllä tämä on ollut vajaalla miehityksellä kova ponnistus”, Järvensivu summaa.

Vammalan keskustan alueella kuvassa virheällä kiireellisimmin aurattavat kadut. Seuraavaksi järjestyksessä siniset ja kolmantena punaiset. Kuvakaappaus Sastamalan kaupungin sivuilta.

Laajassa Sastamalassa paljon aurattavaa

Sastamalassa on kaupungin hoidossa olevia katuja ja kaavateitä yli 180 kilometriä sekä kävely- ja pyöräteitä reilu 100 kilometriä.

Vesistön etelä- ja pohjoispuolisen Vammalan alueen katujen talvihoito tehdään kaupungin omana työnä. Keikyän, Kiikan, Kiikoisten, Suodenniemen, Mouhijärven, Karkun, Roismalan sekä keskustan erityisalueen aurauksesta ja liukkaudentorjunnasta vastaavat urakoitsijat.

ELY-keskus hoitaa valtion tiet. Yksityisteiden hoitovastuu on taas yksityistiekunnilla.

Väylät on jaettu niiden merkittävyyden mukaan kolmeen hoitoluokkaan. Ensimmäiseen hoitoluokkaan kuuluvat pääväylät sekä kävely- ja pyörätiet, toiseen luokkaan kokoojakadut ja kolmanteen tonttikadut. Väylät hoidetaan hoitoluokkien mukaisesti kiireellisyysjärjestyksessä.

Kylillä vähemmän kiiruusti aurattavia teitä

Vammalan keskustassa ensin aurattavia ovat muun muassa keskustaan johtavat väylät kuten Sastamalantie, Tampereentie ja Turuntie sekä Asemakatu, Itsenäisyydentie Tuomiston ympyrästä sairaalalle, Ojansuunkatu, Puistokatu ja Varikonkatu.

Häijäässä ei ole lainkaan 1. luokassa eli kiireellisyysjärjestyksessä piikkipaikalla olevia kohteita.

Uotsolasta kiireellisesti ja ensimmäisenä aurattavaksi on merkitty Uotsolantie.

Keikyässä ensimmäiseksi aurataan keskustaajaman läpi kulkevat Myllytie ja Päätie.

Kiikassa kaupungin hoidossa olevia teitä ei ole katsottu tarpeelliseksi ottaa 1. luokkaan. Kiikkapääntie (tie 44) ja Äetsäntie-Sastamalantie sekä Sunttiontie kuuluvat Elyn hoito-ja kunnossapitovastuulle.

Karkussa, Kiikoisissa ja Suodenniemellä ei myöskään ole yhtään kaupungin toimesta kunnossapidettävää katuverkoston osaa, jotka olisi katsottu kiireellisyysjärjestyksessä kärkipäähän. Isoimmat näitä taajamia halkovat väylät kuuluvat Elyn vastuulle.

Kiikassa ei vihreällä (kiirellisesti aurattavia) merkittyjä katuja ole.

Jätä kommentti