Sastamalassakin suunniteltu joukkorokotuksia – Ikäihmisille ryhdytään soittamaan rokotusaikoja

Alueviesti oli paikalla, kun Ida Kärki sai koronarokotteen Sari Eskolta Vammalan neuvolan tiloissa. Kuva: Minna Isotalo / Alueviestin arkisto.

Vaikka koronarokotteiden saatavuudessa on ongelmia, on Sastamalassakin jo tehty suunnitelmia joukkorokotuksista.

Sotesin sosiaali- ja terveysjohtaja Päivi Tryyki kertoo, että alkuvaiheessa rokotuspaikkoina toimivat Vammalan neuvola, Mouhijärven neuvola ja Punkalaitumen neuvola.

”Rokotemäärien kasvaessa paikaksi voidaan lisäksi ottaa Vareliuksen liikuntahalli. Mikäli käyttöön saadaan logistisesti helpompia rokotteita, esimerkiksi myös kotihoito voi rokottaa asiakkaitaan.”

Päivi Tryyki, mitä joukkorokotus tarkalleen ottaen oikein tarkoittaa?

”Joukkorokotus on tapahtuma, joka toimii ajanvarauksella, mutta ajat ovat hyvin lyhyitä ja asiakkaiden ’läpimenoaika’ nopea. Nopeus mahdollistuu liukuhihnatyyppisellä toiminnalla, jossa rokotuslinjassa työt on jaettu esimerkiksi rokotteen valmistelijalle, rokottajalle ja kirjaajalle.”

Joukkorokotuksissakin ajanvaraus on siis tarpeen, jotta ruuhkautumista ei tapahdu ja rokotteita on käytettävissä oikea määrä jokaisena rokotuspäivänä, Tryyki painottaa.

Lienee selvää, ettei edellä kuvattua rokotusmallia laiteta täytäntöön ennen kuin rokotetta on Sastamalassakin saatavilla nykyistä suurempia määriä. Onko rokotteen saatavuudessa ennakoitavissa muutosta parempaan?

”Juuri tämän hetken tilanne ja tulevan parin viikon ennuste näyttää siltä, että suunniteltuja joukkorokotuksia joudutaan siirtämään eteenpäin koko Pirkanmaalla.”

Hoivakotien asukkaat pian rokotettu, ikäihmisille soitellaan rokotusaikoja

Sotesin alueella Sastamalassa ja Punkalaitumelle iäkkäät hoivakotien asukkaat on saatu viime viikon aikana rokotettua ensimmäisen rokoteannoksen osalta.

Kun ensivaiheen vanhukset ja hoivatyöntekijät on rokotettu, on yli 85-vuotiaiden kuntalaisten vuoro, Tryyki kertaa rokotusjärjestystä.

”Yli 85-vuotiaiden rokotukset piti päästä aloittamaan 1. helmikuuta, mutta nyt näyttää siltä, että aloitus siirtyy eteenpäin, koska rokotetta ei ole saatu tarpeeksi. Pirkanmaalla on kuntia, joiden hoivakotien asukkaista on vasta osa rokotettu ja he ovat vuorossa ensin.”

Rokotusaikoja varten käyttöön tulee sähköinen ajanvaraus sekä puhelinajanvaraus, Tryyki kertoo.

Sähköinen ajanvarausjärjestelmä on olemassa, mutta sen osoite ilmoitetaan, kun on tiedossa koska ajanvaraus voidaan avata. Tässä vaiheessa ilmoitetaan lisäksi puhelinnumero, josta myös voi aikaa varata.

Sosiaali- ja terveysjohtajan mukaan yli 85-vuotiaille pyritään jokaiselle soittamaan aika, samoin säännöllisen kotihoidon asiakkaiden osalta kotihoito huolehtii ajanvarauksesta.

”Ajanvaraaja jatkaa soittamista myös alle 85-vuotiaille sen jälkeen kun vanhin ikäryhmä on tavalla tai toisella tavoitettu”, Tryyki sanoo.

Kysymyksiä rokotusjärjestyksestä

Lukijoidemme keskuudessa on herännyt kysymyksiä rokotusjärjestyksestä. Milloin alle 80-vuotiaat riskipotilaat ja monisairaat rokotetaan?

Tryyki kertaa rokotusjärjestyksen. Hoivakotien asukkaiden jälkeen väestöstä rokotusvuorossa ovat ensin yli 85-vuotiaat, sitten muut yli 80-vuotiaat, yli 75-vuotiaat ja sitten yli 70-vuotiaat. Heidän jälkeensä rokotetaan riskiryhmät, toisin sanoen sellaiset henkilöt, joilla on vakavalle koronataudille altistava perussairaus.

”Edellä mainittu on kansallisen rokoteryhmän linjaus, ja voi toki muuttua rokotteiden saatavuuden mukaan”, hän korostaa.