Luminen talvi tuonut ruuhkaa myös Sastamalan kelkkareiteille – ”Toivomme, että merkittyjä uria kunnioitetaan”

Vammalan Moottorikelkkailijoiden porukkaa. Kuva: Mika Lindroos.

Sastamalan seudun kelkkaurat ovat olleet viime viikkoina ahkerassa käytössä. Luminen talvi on innostanut moottorikelkkailun pariin niin vanhat konkarit kuin uudet harrastajatkin.

Vammalan Moottorikelkkailijoita edustavan Mika Lindroosin mukaan reiteillä on ollut paikoin jopa ruuhkaa.

Vammalan Moottorikelkkailijat ry ylläpitää Sastamalassa noin 140 kilometrin mittaista uraverkostoa. Reitille pääsee aivan Vammalan keskustasta, Shellin pihasta, ja suunnaksi voi valita vaikkapa Ellivuoren tai Sammaljoen. Lisäksi tarjolla on yhdysura Huittisiin.

”Ja Ellivuoresta pääsee jäätä pitkin Häijääseen ja sieltä edelleen vaikka Kankaanpäähän tai Hämeenkyröön”, Lindroos listaa.

Kelkkareissuun voi halutessaan yhdistää makkarahetken, sillä Illossa ja Sammaljoella on laavut, joita moottorikelkkailijoiden sopii käyttää.

Maanomistajista riippuvaista toimintaa

Moottorikelkkaharrastus vaatii yhteispeliä. Mika Lindroos muistuttaa, että Vammalan Moottorikelkkailijat ei omista yhtä ainutta maatilkkua, saati maksa maanomistajille vuokraa urista. Porukka onkin todella kiitollinen maanomistajille heidän tarjoamastaan mahdollisuudesta päästä harrastamaan näillä seuduin.

”Tämän johdosta toivomme, että merkittyjä uria kunnioitettaisiin. Uudet harrastajat ovat tervetulleita lajin pariin, mutta pelisääntöjen on oltava selvillä. Moottorikelkalla ajaminen maastossa ei kuulu jokamiehenoikeuksiin, vaan on aina luvanvaraista.”

Välillä tulee ilmi tapauksia, joissa kelkkailijat ovat poikenneet merkityltä uralta ja aiheuttaneet näin harmia maanomistajille. Kun yksi valitsee kielletyn reitin ja vaikkapa oikaisee pellon poikki, on lumipalloefekti valmis. Myös hiihtolatuja pitkin saatetaan päästellä kelkalla, mikä ei ole sallittua.

”Helpostihan siitä sitten ajaa seuraava perässä. Se on kohtalokasta meidän toimintamme kannalta, sillä kun maanomistaja sanoo että ajelu loppuu, silloin se todellakin loppuu.”

Lindroos vakuuttaa, että Sastamalan seudun urat on merkitty niin, että oikealta reitiltä eksymisen mahdollisuus on minimaalinen.

”Ja maanomistajien kanssa yhteispeli on toiminut vuosien ajan hienosti”, hän kiittelee.

Lanaushommissa. Kuva: Mika Lindroos.

Lupa-asiat kuntoon ennen lähtöä

Yhdistystoiminta Vammalan Moottorikelkkailijoissa ei ole ollut viime vuosina kovinkaan aktiivista. Siihen ovat vaikuttaneet huonot talvet, joita osui useampi peräjälkeen.

”Mutta parhaana vuonna maksavia jäseniä on ollut noin 150”, Lindroos muistelee.

Aktiivit pitävät huolen urien kunnossapidosta, opasteista ja reittien merkkaamisesta. Tulevana lauantaina on jälleen tarkoitus lähteä näihin hommiin.

Moottorikelkkailuun kuuluvat olennaisena osana lupamaksut, jotka on hoidettava kuntoon ennen liikkeellelähtöä. Uraluvan voi saada koko vuodeksi tai vaikka viikoksi. Ohjeet löytyvät yhdistyksen nettisivuilta.

Entä millaisista reiteistä Sastamalan seudulla pääsee nauttimaan? Mika Lindroosin mukaan urilla ajelu on paikoitellen melkoista puiden kiertämistä, mutta väliin mahtuu toki myös tasaisempia pelto-osuuksia.

Hänen omat suosikkinsa lähiseutujen reiteistä sijoittuvat Kankaanpään ja Jämin suuntaan.

”Siellä on leveät ja hyväkuntoiset baanat”, hän vinkkaa.

Moottorikelkkailijoita Haapamäen tilalla. Kuva: Mika Lindroos.