TIP-rakentajat: ”Tehdään katto niin kuin itselle tehtäisiin”

Pentti ja Ariel Mäki-Soinilla on molemmilla omat roolinsa yrityskuvioissa. Rakennustöistä vastaa Ariel.

Pientä pintaremonttia moni kuluttaja saattaa harrastaa ihan vain ajankulukseen, mutta katon kunnostaminen on projekti, joka vaatii ammattimiehet paikalle. Mielikuva katon uusimisen hintalapusta on usein sellainen, että remonttia lykätään viimeiseen asti. Viivyttely harvoin kannattaa, tietävät Mäki-Soinin yrittäjäveljekset.

TIP-rakentajien rakennustöistä vastaavan Ariel Mäki-Soinin mukaan on hyvä, jos hälytyskellot soivat hieman aiemmin kuin vasta siinä vaiheessa, kun katosta alkaa vuotaa vesi sisään. Ikävimpiä tilanteita ovat ne, joissa vuotoa on jatkunut pitkään, eikä asukas ole huomannut mitään.

”Vähän vuotavan katon aiheuttamat vahingot ovat usein aika isot ja vielä suuremmat, jos ullakon tuuletusaukot ovat pienet, ummessa tai puuttuvat kokonaan”, hän toteaa.

Mistä mattimeikäläinen sitten tietää, milloin on kattoremontin aika?

Kattopinnoitteelle on annettu elinkaari, se voi olla esimerkiksi 30 vuotta, Ariel Mäki-Soini sanoo. Mikäli katto alkaa olla elinkaaren loppupäässä, on syytä toimia.

”Nyrkkisääntönä voisi olla, että yli 25-vuotiaan katon kunto on syytä tarkistaa mahdollisimman pian. Roskat ja ruosteet näkee ihan silmämääräisesti, kun menee läheltä katsomaan.”

”Samoin tulisi käydä ullakolla havainnoimassa, miltä siellä näyttää.”

Kuvan kohteessa on kattoremontti hyvässä vauhdissa.

Vaaranpaikkoja ja säännöllistä huoltoa

Erityistä huomiota katolla on hyvä kiinnittää rikkoutuneisiin tiiliin tai muuten ”irvistäviin” kohtiin.

Yleisimmät vuotokohdat ovat katon läpiviennit – kuten piiput ja tuuletusputket – ja kattojen taitekohdat.

Ariel Mäki-Soini muistuttaa, että katto kaipaa säännöllistä huoltoa. Vaikka puhdistukset ovat tärkeitä, tehdään niitä hyvin vaihtelevasti.

”Varsinkin taloyhtiöiden kattojen huollossa on paljon eroja. Huonosti huollettu katto voi olla elinkaareltaan puolet siitä, mitä katolle on alun perin luvattu.”

Katon kunnon tarkistamisen voi huoletta jättää asiantuntijoiden tehtäväksi. Mitä itse kattoremonttiin tulee, kuluu siihen TIP-rakentajilta 1-5 päivää. Remontin kesto riippuu kohteen koosta ja kunnosta.

”Toisinaan törmää sellaiseen virheelliseen käsitykseen, että kattoja kunnostetaan vain kesäisin. Mutta talvi on hyvää katon remontointiaikaa, koska ilma on silloin usein kuiva ja tämä helpottaa työn tekemistä”, Ariel Mäki-Soini kertoo.

Kahdensadan katon mies

Pentti Mäki-Soinin mukaan katot tehdään niin kuin itselle tehtäisiin.

”Pyrimme olemaan sanamme mittaisia miehiä. Hommat hoidetaan kunnolla ja ajallaan. Laatuun voi luottaa. Jos tehdään virheitä, ne käydään korjaamassa”, Pentti Mäki-Soini sanoo.

Laadun tae on pieni, erittäin ammattitaitoinen ja hommiinsa sitoutunut työporukka. Asiakkaan ei tarvitse menettää yöuniaan pähkäillessään töiden etenemistä tai rakentajien osaamista. Mäki-Soinin veljeksillä yksikään työmaa ei huku projektien sekaan niin, että asiat jäisivät roikkumaan.

”Työtä otetaan vastaan sen verran kuin ehditään tekemään, jotta palvelun taso säilyy”, Pentti Mäki-Soini toteaa.

TIP-rakentajien luottotyöntekijä on 24-vuotias Matti Pelli. Nuoresta iästään huolimatta mies on tehnyt jo lähes 200 kattoa.

”Kattohommat ovat mukavia, kun saa olla ulkona töissä. Yksi työmaa ei kestä pitkään, ja näissä töissä näkee nopeasti kätensä jäljen”, Matti Pelli tuumaa.

Matti Pelli on TIP-rakentajien luottomies, joka omien sanojensa mukaan viihtyy katolla kuin katolla.

Näin syntyy uusi katto!
1. Asiakas ottaa yhteyttä ja sovitaan käynti kohteeseen
2. Otamme kohteesta mitat, tarkistamme yläpohjan eristeet ja putkien eristykset välitilassa.
-Mikäli niissä on puutteita, informoimme asiakasta ja kerromme miten tulisi korjata.
-Keskustelemme asiakkaan kanssa, millaista kattoa hän haluaisi ja mikä kattomateriaali olisi paras vaihtoehto juuri hänen kohteeseensa.
3. Laskemme tarjouksen avaimet käteen periaatteella.
Tähän asti kaikki on ilmaista!

 Urakka sisältää:
-Mahdolliset asbestipurut (varttikatot)
-Vanhan katteen purku
-Katon oikaisu
-Aluskate ja ruoteet
-Kattopinnoitteen
-Piipunpellitykset
-Läpiviennit
-Otsalaudat
-Sadevesijärjestelmät
-Kattoturvatuotteet (tikkaat, kulkusillat, lumiesteet)
-Reuna- ja harjapellityksen
-Jätteiden poiskuljetus
-Työmaan siivous
– Lisäksi mahdollinen yläpohjan lisäeristys ja ullakkotilan iv-kanavien eristys

4. Lopuksi työ tarkistetaan asiakkaan kanssa ja hän saa ilmakuvaus videon ja kuvia kohteestaan ennen ja jälkeen remontin itselleen muistoksi.
5. Kaikki työ tehdään yleensä 1-5 päivässä.
6. Mikäli asiakas haluaa talomaalauksen, teemme myös sen. Tällöin sadevesijärjestelmät asennetaan loppuun vasta suorittamamme maalauksen jälkeen.

Yrittäjinä vuosien kokemus
– Ariel ja Pentti Mäki-Soinilla on vuosien kokemus yrittämisestä.
– Tyrvään Investointipalvelu Oy on perustettu 2004. Toimi aluksi pääosin rakennusliikkeenä ja aputoiminimellä TIP-rakentajat. Viime vuosina yritys on keskittynyt saneeraamaan ja rakentamaan lähinnä omia sijoituskohteita hoivakodeista päiväkoteihin.
– Kattoremontteja tehdään Pirkanmaan, Satakunnan ja Varsinais-Suomen alueella.
– Kattoremonttien lisäksi vesivahinkosaneerausta, erilaisia remontteja taloyhtiöille sekä uudiskohde, joka alkaa rakentua Raumalle.
– AAA-sertifikaatti.
– Sastamalan työ- ja elinkeinotoimiston Hyvä työnantaja -tunnustus vuonna 2009.
– 2008 Mäki-Soinit rakensivat dementiakoti Tyrvään Kartanon kotitilalleen. Hoivakoti oli tytäryhtiö, jonka toiminta syntyi oman isän sairauden innoittamana. Hoivakodin toiminta myytiin isän kuoleman jälkeen Attendolle ja kiinteistö jäi veljeksille.

Katolla työskentelevältä vaaditaan ketteryyttä ja hyvää fyysistä kuntoa.

Jätä kommentti