Veroista ja hyvinvoinnista – Turvataanko veronkorotuksilla palvelut?

Kuvituskuva: Pixabay.

Veroista ja hyvinvoinnnista Meillä on tällä hetkellä yksi OECD-maiden korkeimmista veroasteista ja BKT:hen suhteutettuna EU:n suurin julkinen sektori. Julkisyhteisöjen velka on kasvanut 12-vuodessa 60miljardista 160miljardiin. Tämän lisäksi tulevat valtion takaukset, jotka nekin ovat EU:n suurimmat. Tästä kaikesta huolimatta taloutemme ei ole kasvanut finanssikriisin jälkeen, emmekä saavuttaneet BKT:lla mitattuna edes vuoden 2008 tasoa. Lisäksi olemme sekä kotitalouksien varallisuuden määrällä että nettotuloilla mitattuna EU:n häntäpäässä ja selvästi jäljessä muita pohjoismaita.

Jos verotus loisi hyvinvointia ja vaurautta, meillä pitäisi olla erinomainen yhteiskunta ja tulijoita jonoksi asti. Totuus kuitenkin on, että väki vähenee ja koulutetut hyvätuloiset muuttavat ulkomaille. Aivovuoto on tosiasia ja koulutustasomme laskee myös valtakunnallisesti. Olen myös huolissani matalapalkkaisten ihmisten toimeentulosta työnantajaan katsomatta. Veronkorotusten myötä kannusteet tehdä työtä ovat heikenneet vuodesta toiseen, ja tämä uhkaa rapauttaa pohjoismaisen yhteiskuntamallin perustan, joka on perustunut ennen kaikkea korkeaan työmoraaliin. Toisin kuin korkeasti koulutetuilla, näillä ihmisillä ei myöskään usein ole mahdollisuutta muuttaa ulkomaille tai edes maan sisäisesti. Mahdollisuuksien tasa-arvo ei näin ollen toteudu.

Turvataanko veronkorotuksilla palvelut? Nykyisen valtuuston johdolla vuoden 2016–2020 välillä on suljettu Sastamalasta kaksi uimahallia, kolme terveyskeskusta, yksi hammashoitola, unohtamatta leikkipuistoja, kouluja, kirjastoja ja surullisen kuuluisaa palveluverkkoselvitystä. Sen sijaan, että kunta tuottaisi kaikki palvelut itse, sen tulisi vetäytyä rahoittajan rooliin ja avata markkinat kilpailulle. Miten on mahdollista, että Servi tarjoaa lounasta 25-30% yksityistä sektoria halvemmalla? Paljonko tyhjiä asuntoja kaupungin Vuokrataloilla on? Kuntien yhtiöitä tulisi myydä siellä missä edellytykset kilpailulle täyttyvät. Entä oliko Tilakeskuksen välttämätöntä investoida 670 000 € uuteen varastohalliin? Henkilökohtainen moraalinen kompassini ei myöskään salli palveluverkon heikentämistä, mikäli panostukset kulttuuriin jatkuvat entisellään.

Lauri Tapio kuntavaaliehdokas, kokoomus

 • avatar Jari

  “Totuus kuitenkin on, että väki vähenee ja koulutetut hyvätuloiset muuttavat ulkomaille. Aivovuoto on tosiasia ja koulutustasomme laskee myös valtakunnallisesti”.
  Koulutettujen ihmisten läheminen ulkomaille töihin johtuu harvoin verotuksesta. Kiinnostavat työtehtävät ja mahdollisuudet toteuttaa omia mielenkiinnon kohteita ovat nykynuorisolle paljon tärkeämpiä kuin palkka ja verotus. Aivovuoto esimerkiksi tutkijoilla johtuu pitkälti sitä, että haetaan kokemusta ja meriittiä laajemmissa ympyröissä. Toiseksi Suomessa jatkuva rahoituksen väheneminen ja pätkätyöt työntävät huiput ulkomaille työpaikkoihin, jossa ei tarvitse tapella resursseista, vaan tehdä mielenkiintoista työtä kansainvälisessä joukossa. Nykyiset huippuosaajat ja koulutetut arvostavat enemmän muita asioita kuin pelkkää rahaa.
  Olet myös huolissasi koulutustason laskusta, siinä on hyvä katsoa lähivuosikymmenen koulutuspolitiikkaa, aika paljon on leikattu, mutta esimerkiksi viime hallitus ei saanut yritystukia yhtään pienemään. Kokoomus on istunut hallituksessa kun valtion velka on rajusti kasvanut viime vuosikymmenen aikana, mikä meni vikaan, nyt on turha hurskastella koronapandemiassa velan kasvulla, kun normaalimmassa tilanteessa ei hallittu velan määrää.

 • avatar Jarkko

  Komppaan Jaria tuossa aivovuotoasiassa ja perusteluissa. Syyllistyin itsekin aivovuotoon 30 v sitten kolmen vuoden ajaksi. Suomalaisella osaamisella oli kysyntää ulkomailla kun Suomessa oli lama. Hyvät muistot jäi ja maksoivatkin ihan kunnolla. Lapset oppivat mitä on olla yhdessä eri kansallisuuksien kanssa ja kielitaitoa karttui. Työluvatkin järjestyivät paremmin kuin nykysuomessa eli olisi meillä korjattavaa.
  Tuosta tilakeskuksen investoinnista ton turha paukutella henskeleitä. Parempi on vilkaista mitä saadaan ja poistuu tyhjästä rakennuskannasta yksi iso halli. Homma oli hyvä ja yksimielinen päätös.
  Sen verran valtuuston veroäyrikokouksesta, että Sastamalassa kokoomus esitti käytännössä syömävelan ottamista kun vastustivat äyrin nostoa. Velkaa voi ottaa harkitusti investointeihin muttei mitään syömävelkaa.

Jätä kommentti