Suositukset jatkuvat Pirkanmaalla – Muuntovirus ei vielä ole vaikuttanut epidemiatilanteeseen

Kehotus Sastamalan pääkirjaston ovessa.

Pirkanmaan pandemiaohjausryhmä päätti tiistaina pitää alueelliset suositukset voimassa hiihtolomaviikon yli 15. maaliskuuta saakka. Aluehallintoviraston kokoontumisrajoitus on voimassa 1.3. asti.

Pirkanmaan sairaanhoitopiirin kahden viikon koronailmaantuvuus oli viime viikolla 30 tartuntaa 100 000 asukasta kohden. Positiivisten osuus Fimlabissa testatuista on kuluneen viikon ajalta 0,9 prosenttia. Pirkanmaan tilanne ei mahdollista nykyisten suositusten purkamista.

Eniten tartuntoja perheen sisältä

Viime viikolla maakunnassa todettiin 97 tartuntaa. Tunnetuista 70 tartunnasta kolmasosa eli 22 oli perheiden sisäisiä tartuntoja. Seuraavaksi eniten tartuntoja tuli sukulaisten tai ystävien tapaamisista sekä ulkomailta.

Tartuntoja ei tullut kouluista, päiväkodeista ja lasten ja nuorten harrastuksista.

Pirkanmaalla on tähän asti todettu viisi Etelä-Afrikan muuntovirustartuntaa, 17 Iso-Britannian ja yksi Brasilian muuntovirustartunta.

Muuntovirusten tartuntaketjut on Pirkanmaalla saatu hyvin jäljitettyä. Joukkoaltistumisissa on todettu vain yksi muuntoviruksen jatkotartunta.

Pirkanmaalla kuitenkin varaudutaan muuntoviruksen osuuden kasvuun. Avainasemassa on oireisten nopea testiin hakeutuminen ja sujuva jäljitystyö, joka on Pirkanmaalla toiminut hyvin.

Tartuntatautilaki velvoittaa myös yksityisiä toimijoita

Maanantaina on tullut voimaan tartuntatautilain päivitys. Pirkanmaata koskee tällä hetkellä erityisesti lain kohta, joka velvoittaa eri toimijoita, kuten yksityisiä yrityksiä, säätiöitä, kuntia ja kuntayhtymiä sekä uskonnollisia yhteisöjä ja julkisoikeudellisia laitoksia toimimaan tiloissaan koronaepidemian leviämisen estämiseksi.

Käytännössä asiakkailla ja osallistujilla on näissä tiloissa oltava mahdollisuus turvaväleihin ja käsien puhdistamiseen. Tämän lisäksi asiakkaille ja osallistujille on luotava toimintaohjeet, joilla tartuntojen leviämistä voidaan estää.

Laki edellyttää tehokasta tilojen ja pintojen puhdistamista.

Jätä kommentti