Kiikkalaiset kunnostavat kirjastoaan? – Kaupunki voisi tulla vastaan 30 000 eurolla

Alueviesti tapasi kiikkalaisia yhdistystoimijoita muutama viikko sitten. Tavoitteena on synnyttää positiivista pöhinää omalle kylälle.

Kiikkalaiset haluavat kunnostaa kirjastonsa. Useat kiikkalaiset yhdistykset ovat ilmaisseet Sastamalan kaupungille halunsa kunnostaa oman kylän kirjasto talkoovoimin.

Yhdistykset ehdottavat kaupungille yhteistyötä kirjastotalon ulkomaalauksessa ja ulkovuorin kunnostamisessa.

”Kiikan kirjastotalo ja Kannari muodostavat arvokkaan rakennuskokonaisuuden, mikä on kaavalla suojeltu. Kirjaston ulkovuori on päässyt pahasti rapistumaan, maali on hilseillyt ja osa seinäpaneeleista vaurioitunut. Talo on keskellä Kiikan taajamaa ja antaa erittäin ikävän ilmeen sekä kylälle että koko kaupungille. Kiikan lävitse kulkee vilkkaasti liikennöity tie 44”, perustelevat yhdistykset asiaansa kaupungille lähettämässään kirjeessä.

Kaupunkia lähestyneet tahot ovat valmiita talkoilemaan rakennuksen maalauksen, kun kaupunki hankkii tarvikkeet, telineet, korjaa vaurioituneet seinäpaneelit sekä tekee tarvittavat pohjatyöt ja työohjeet.

Kirjeen ovat allekirjoittaneet Kiikan Nuorisosera ry, Kiikan Riento ry, Kiikan Kyläseura, Äetsän koulun vanhempainyhdistys, Kiikan koulun vanhempainyhdistys, Sarkia-Seura ry, Kiikan Jokisivun kyläseura ry, Vähähaara-seura ry, Kiimajärven kyläseura, Kiikan leiripeikot, Kiikan VPK:n naisosasto, Kiikan eläkkeensaajat, Lions Club Kiikka, Kiikan Maatalousnaiset sekä Romulan Taiteellinen teatteri.

Kirjastotalo on rakennettu jo 20-luvulla. Maalipinta kaipaisi ehdostusta. Kuva: Alueviestin arkisto / Pauliina Vilenius.

Kaupunki on ottamassa myönteisen kannan kiikkalaisten avaukseen. Asiaa valmistellut tekninen johtaja Kimmo Toukoniemi sanoo, että yhteistyöehdotus on positiivinen avaus. Kaupungilla on myönteisiä kokemuksia yhteistyöstä Sastamalan läntisellä alueella esimerkiksi Keikyän riippusillan osalta.

Kiikan kirjastossa tehdyn haitta-ainekartoituksen mukaan kunnostuksessa on ehdottomasti huomioitava ulkoseinämaalin lyijypitoisuus ja sen vaikutus henkilösuojaukseen ja maalijätteen käsittelyyn. Kaupunki velvoittaa yhden yhdistyksen ottamaan vetovastuun työn suorittamisesta sekä vastaamaan työturvallisuudesta.

Toukoniemi esittää tekniselle lautakunnalle, että se hyväksyy kuluvalle vuodelle osoitetusta pieninvestointimäärärahasta 30 000 euroa Kiikan kirjaston julkisivun kunnostamisen materiaalihankintoihin.

Mikäli hankkeesta ei ole laadittu yhdistyksen kanssa toteutussopimusta kesäkuuhun mennessä, käyttää kaupunki rahat muihin investointitarpeisiin ja Kiikan kirjaston remonttisuunnitelma raukeaa.

Kirjastopalveluista tehdään Sastamalassa parhaillaan laajaa selvitystä. Yhtenä tulevaisuuden linjauksena ja pitkän tähtäimen suunnitelmana on monipalvelukeskuksien luominen, joissa on saman katon alla useita sivistyspalveluita.

Jätä kommentti