Koululaisille kiusauksia ja keittoja – Sastamala jakaa taas etäopetuksessa oleville ruokakassit

Viime kevään etäopetusjaksolla oppilaille jaetun ruokakassin sisältö. Tuotteita oli 14 kilon edestä. Arkistokuva Pauliina Vilenius.

Sastamalan yläkouluissa alkoi maanantaina kolmen viikon etäopetusjakso. Opetuspäällikkö Kati Heikkilän mukaan oppilaat saavat viimekeväiseen tapaan itselleen ruokakassit.

Kasseja jaetaan kullekin oppilaalle kolme kappaletta eli yksi per etäopetusviikko.

Heikkilä myöntää, että ruokajärjestelyjen osalta on jouduttu tekemään äkillisiä muutoksia.

“Ensin varauduttiin etäopetukseen, sitten varauduttiin lähiopetuksen ruokajärjestelyihin ja taas uudelleen etäopetuksen ruokailujärjestelyihin. Servi on kuitenkin pystynyt hyvin vastaamaan muutostilanteisiin lyhyellä varoitusajalla.”

Myös Servin palvelupäällikkö Tuulia Ylinen toteaa koronaviruksen asettavan toiminnalle haasteita, ja äkillisten muutosten tuovan vielä lisähaasteita.

“Olemme näitä suunnitellet paljon jo etukäteen hyvässä yhteistyössä sivistyspalveluiden kanssa. Erilaisia vaihtoehtoja on käyty läpi ja yritetty ottaa huomioon monenlaiset muuttujat.”

Kassit jakoon loppuviikosta

Koululaiset saavat tiedon ensimmäisen ruokakassin noutamisesta Wilmassa. Tarkoitus on jakaa kassit kuluvan viikon torstaina tai perjantaina.

Ylinen kertoo, että kassit pakataan ja jaetaan oppilaiden omilla kouluilla, eikä esimerkiksi keskitetysti Sylväällä.

Kasseihin on pakattu valmiita teollisuuden einestuotteita, kuten kiusauksia ja keittoja.

“Lisäksi kassissa on tuoretuotepussi, esimerkiksi omenaa tai porkkanaa.”

Kassissa ei ole juomia, leipiä, levitteitä tai muita lisäkkeitä.

Tavarantoimittajien suuntaan yhteistyö on toiminut siitäkin huolimatta, ettei Servillä ole ollut antaa tukkuun tarkkoja ennakkotietoja tuotteiden saannin varmistamiseksi.

Koska tilauksia on tehty arviopohjalta, kertoo Ylinen että tuotteita on näillä näkymin jäämässä yli.

“Hävikin hallinta on meillekin tärkeä asia, ja olemme miettineet ylimääräisten tuotteiden jakamista muun muassa kotipalveluateria-asiakkaille.”

Lukiolaisia ohjaa eri laki

Lukiolaisille ruokakasseja ei ainakaan toistaiseksi ole suunnitteilla.

Vammalan lukion rehtori Leeni Kirvesmäki toteaa, että lukiolain mukaan lukiolaisille tarjotaan maksuton ateria niinä päivinä, kun opetussuunnitelma edellyttää opiskelijan läsnäoloa koulutuksen järjestäjän osoittamassa koulutuspaikassa.

“Mikäli etäopetusjakso on kolmen viikon mittainen, lukiolaisille ei ole suunnitteilla ruokakasseja, mutta jos etäopetusjakso pitenee, tilannetta harkitaan uudelleen.”

Jätä kommentti