Löytyykö onni Lapista? – Laura Satimus uskoo pohjoisen vetovoiman kumpuavan halusta yksinkertaiseen elämään

Unelma Lapista -dokumenttisarjaa esitetään parhaillaan Ylellä. Kuva: Yle.

Löytyykö onni muuttamalla Lappiin? Sitä selvitetään nyt televisiossa, kun Ylellä käynnistyi 22. helmikuuta Unelma Lapista -dokumenttisarja.

Sen toinen käsikirjoittaja ja ohjaaja on Sastamalan Stormissa asuva Laura Satimus.

Elämänmuutos ja pohjoiseen muuttaminen ovat melko yleisiä haaveita. Satimus uskoo Lappi-vetovoiman kumpuavan ihmisten halusta yksinkertaistaa elämäänsä ja olla lähempänä luontoa.

“Korona on varmasti edesauttanut sitä, että kaivataan enemmän tilaa ympärille”, hän toteaa.

Unelma Lapista -sarjassa seurataan kolmen pohjoiseen muuttavan perhekunnan elämää. Myös tekijät, Satimus ja sarjan toinen ohjaaja Pertti Neuvonen muuttivat kuvausten ajaksi Lappiin. Satimuksen mukaan oli selvää, että tekijöiden on oltava lähellä päähenkilöitä ja heidän elämäänsä.

“Mieluusti lähdimme! Asuimme perheeni kanssa Rovaniemellä vajaan vuoden. Pidimme kovasti kaupungista. Ulkoaktiviteettimahdollisuudet olivat mahtavat ja kaupunki sinänsä on yllättävän kansainvälinen ja tarjoaa kaiken mitä tarvitsimme”, hän kertoo.

Hatunnosto heittäytyjille

Päähenkilöitä dokumenttisarjaan oli tarjolla enemmän kuin tekijät osasivat odottaa. Pelkkä halu muuttaa etelästä pohjoiseen ei kuitenkaan riittänyt.

“Oli tärkeää löytää sellaiset ihmiset, joilla oli tapahtumassa isoja muutoksia elämäntilanteessa. Sarja käsittelee muitakin teemoja, kuten huolenpitoa vanhenevista vanhemmista, uuteen kulttuuriin sopeutumista, parisuhteen kompromisseja ja sitä, miten pitää unelmastaan kiinni vaikka käytännön ongelmat taklaavat päälle.”

Laura Satimus nostaa hattua sarjan heittäytyville päähenkilöille. Hänellä itsellään on kokemusta irtiotoista ulkomaille suuntautuneiden työmatkojen ja muiden reissujen muodossa.

“Mutta sarjan rohkeiden päähenkilöiden elämänmuutoksissa on kyllä isommat panokset. Toivon, että heihin voi samaistua kuka tahansa, jolla on haaveita – oli haave sitten muutto Lappiin, Aurinkorannikolle tai vaikkapa alanvaihto.”

Tähän mennessä tekijöiden korviin on kantautunut sarjasta pelkästään positiivista palautetta.

“Sarja on naurattanut ja liikuttanut. Toivottavasti vielä mahdollisimman moni viihtyisi sen parissa”, Satimus toivoo.

Unelma Lapista -sarja on katsottavissa kokonaisuudessaan Yle Areenassa.

Jätä kommentti