Vanhusten hoitoon pitäisi nopeasti puuttua – “Suuren ja raskaan taakan kantaja on omaishoitaja”

Kuvituskuva: Pixabay.

Älä elämää pelkää, kirjoitti Sarkia. Luulen kuitenkin, että melkein jokaisen elämää varjostaa pelko. Korona on hirveä asia. Kaikkien pitäisi pysyä hiljaa omissa kodeissaan eikä hillua kaiken maailman räkälöissä. Luullaanpa vielä niinkin, että rokotus tappaa virukset siihen paikkaan.

Vanhusten ja sairaiden turvallisuus on ollut ikään kuin piilotettu asia. Olin 17 vuotta Alzheimerin tautia sairastavan puolisoni omaishoitaja. Arkipäivässäni huomasin hienovaraiset kaltoinkohtelun piirteet. Mutta myös fyysistä ja psyykkistä väkivaltaa.

Muistisairaan on mahdoton selvitä yksin. Silloin kun sanat ovat kadonneet, muisti ei toimi, käytöskin muuttuu. Hoitajan pitäisi tietää, että kysymyksessä on vaikea sairaus, jota pitäisi hoitaa. Ihmisenä oleminen ei ole vielä päättynyt.

Muutimme kerrostaloon kaupungin keskustaan, ajattelimme että voisimme asua omassa kodissa, kun kaikki palvelutkin on lähellä. Mutta missä meni pieleen? Sairaiden ja vanhusten elämäntilanne on viime vuosien aikana mennyt huomattavasti huonompaan suuntaan. Häikäilemätön heikoimman hyväksikäyttö ja epärehellisyys on yleistynyt. Suuren ja raskaan taakan kantaja on omaishoitaja.

17 vuoden kokemuksella voin sanoa, miten te päättäjät meidän melkein ilmaiseksi tekemäämme työtä arvostatte. Vain omaan taskuun tulevan rahan arvo tunnetaan, muulla ei ole mitään merkitystä. Vanhusten elämäntilanteeseen ja hoitoon pitäisi nopeasti puuttua. Se on osa ihmisen elämää. Ei kaikkia voi koronan piikkiin laittaa.

Ajatelkaa kuntapäättäjät, pian teidätkin viedään kysymättä teiltä mitään, vanhaan, kolkkoon, pimeään latoa muistuttavaan asuntorähjään. Ei siellä ruokapöytäkään paljoa notkunut. Säännöt, jotka paperille sovittiin, eivät pitäneet paikkaansa.

Toivon, että valtuustoon valittaisiin ihan uusia rehellisiä ihmisiä. Ei puolue kaikkea merkitse, vaan se, mitä se saa aikaan.

Elsa

  • avatar paiviturja

    Mitä seuraavat kirjainyhdistelmät tarkoittavat: Rai, Maple, ADLH, IADLCH, CPS, DRS, DRSSR, ABS, MMSE, CERAD, GDS, MNA? Voin kertoa, että näiden kirjainyhdistelmien perusteella arvioidaan ikäihmisten palvelun tarvetta. Enää ei palvelun tarvetta arvioida päättelykyvyn, empatian eikä kunnioituksen avulla, vaan niiden tilalle ovat tulleet tieteelliset kriteerit. Nyt käynnissä oleva heikoimpien kyykytys kätketään kaikenlaisten kirjansarjojen taakse. Vastustan tätä ajattelutapaa ja taistelin myös äitini kohdalla viimeiseen hengenvetoon asti, mutta voin sanoa, että vastassa ovat kovat voimat. Kannustan silti kaikkia omaisia valppauteen ja avun etsimiseen. Jospa sieltäkin sitten tulisi joukkovoimaa.
    Päivi Turja, kaupunginvaltuutettu

  • avatar Mullikuhnuri

    Oletko pudonnut hoitoalan kehityksen kärryiltä? Silloin alkaa torjua itselle vaikeita asioita muuttuen jopa tiedevastaiseksi. Sinusta siis hoitoalan koulutuksen voisi heittää romukoppaan ja tieteeseen ja tutkimukseen perustuvan koulutuksen saaneet hoiva-alan ammattilaiset voisi korvata empaattisilla ja kunnioittavilla kouluttamattomilla? Lienet myös rokotevastainen pandemian kieltäjä, rokotteisiin ja koronavirukseen kun myös liittyy kaikenlaisia tieteellisiä termejä.

Jätä kommentti