Sastamalassakin toimiva hengitysyhdistys toivoo: ”Siivotaan yhteistoimin katupöly kahdessa viikossa pois”

Katuharja. Kuvituskuva: Pixabay.

Siivotaan yhteistoimin katupöly kahdessa viikossa pois, vetoaa Kyrösjärven Seudun Hengitysyhdistys, johon Sastamala liittyi viime vuoden lopulla Huittisten-Sastamalan Hengitysyhdistyksen toiminnan päätyttyä.

”Talven jäljiltä teille jää monenlaista hiekkamursketta ja sepeliä, jotka pölyävät katupölynä hengitysilmaan. Voimme itse vaikuttaa siihen, kuinka kauan katupölyn siivous kestää”, yhdistys toteaa tiedotteessaan.

Ei tarvitse olla hengityssairas saadakseen oireita epäpuhtaasta ilmasta keväisin. Hengityssairaalle katupölyaika voi tuoda vaikeampia oireita, sairauden pahenemisvaiheita ja hengenahdistusta.

Katupölyn aiheuttamien terveyshaittojen minimoimiseksi on tärkeää, että kunnissa osataan varautua katujen puhdistustöihin oikein. Oleellista on saada hiekoitushiekka kerättyä ja pestyä pois mahdollisimman varhain, yhdistyksestä muistutetaan.

”Me Kyrösjärven Seudun Hengitysyhdistyksessä kannustamme toiminta-alueemme kuntapäättäjiä huolehtimaan, että katupöly siivotaan pois Hengitysliiton suosittelemassa kahden viikon aikarajassa. Koska osa hiekoitushiekasta on yksityisten taloyhtiöiden vastuulla, sama toive kuuluu heidän suuntaansa”, hallituksen jäsen, vertaisohjaaja Janne Rantanen sanoo.

Jokainen autoileva kuntalainen voi osaltaan olla avuksi. Kitkarenkaiden valinta vaikuttaa katupölyn määrän kehittymisen. Siivous taas saadaan yhteistoimin sujumaan, kun autot siirretään pois puhdistettavilta kaduilta kunnan ohjeiden mukaan.

”Moni ei tule ajatelleeksi, että katupölyn määrään vaikuttaa myös hiekoitukseen käytetty hiekkamurskeen laatu. Voimme usein itse taloyhtiöissä vaikuttaa päätökseen suosia pestyä sepeliä”, Rantanen muistuttaa.

Poimintoja