Pertti Hakanen, nro 110: “On aika löytää yhteinen suunta ja ryhtyä töihin Sastamalan hyväksi”

Pertti Hakanen.

Sastamalalaisella Pertti Hakasella pitää kiirettä. Työ Karjalan Liiton toiminnanjohtajana vie viikottain Helsinkiin, kotona Houhajärvellä aika kuluu maatilan töiden ja talonrakennuksen parissa. Pihapiirin toinen asuinrakennus tuhoutui tulipalossa viime kesänä, ja uusi nousee pitkälti oman väen voimin pojalle ensimmäiseksi omaksi kodiksi.

Työsarkaa riittää myös kunnallisessa päätöksenteossa. Hakanen haluaa herätellä kaikkia puolueita sastamalalaisuuteen.

”Tulevalla valtuustolla pitää olla kykyä hahmottaa Sastamala kokonaisuutena, vain siten voimme kehittää upeaa kuntaamme vahvemmaksi ja lisätä sen elinvoimaa”, Hakanen sanoo.

Konkaripoliitikko on nähnyt monta vuotta päätöksentekoa Vammalan aikana ja ollut mukana todistamassa Sastamalan syntyä. Yhtenäisempiäkin aikoja on valtuustossa ollut, hän tuumaa miettien kuluvaa valtuustokautta.

”Nyt olemme rajalla, jossa on pakko tunnistaa tosiasiat. On oltava realisti.”

Koronaviruspandemian talousvaikutuksia kompensoidakseen valtio on tukenut kuntia avokätisesti. Sastamalan – niin kuin monen muunkin kunnan – tulos kääntyi tukien ansiosta positiiviseksi. Hakanen muistuttaa, että käänne tehtiin velkarahalla, eikä sen saa antaa hämätä.

”Yhteiskunta kokonaisuutena on oppinut aimpina vuosikymmeninänikin kriiseistä. Ehkä koronapandemia vaikutuksineen lisää ymmärrystä laajempiin kokonaisuuksiin ja kehityskaariin.”

Elävä kaupunkikeskusta ja maaseutu

Uudistuminen edellyttää myös kykyä luopua. Hakasen mukaan kaikilla valtuutetuilla ei ole ollut riittävää reagointihalukkuutta.

”Kaupunkikeskustaa on kehitettävä määrätietoisesti. Jos panostamme siihen, koko Sastamala sykkii ulospäin vetovoimaisena maalaiskaupunkina.”

”Jos jätämme ydinkeskustan oman onnensa nojaan, palvelut kaikkoavat tai keskittyvät sen ulkopuolelle”, Hakanen toteaa. Tästä on liian monta esimerkkiä ympäri suomen, pieniä ja vähän isompia kuntakeskuksia.

Hän on myös valmis pitämään uimahalli-ideaa esillä, vaikka hanke ei tulevalla valtuustokaudella vielä toteutuisikaan.

”Uimahalli liittyy olennaisesti ydinkeskustan kehittämiseen. Mallia voisi ottaa vaikka Pirkkalasta, jossa on kirjastokampuksen yhteydessä muitakin palveluja. Olisi hyvä saada yksityistä sektoria mukaan hankkeeseen.”

Palvelukonseptin tulisi olla sellainen, jonka kaikki päättäjät näkisivät Sastamalan kehityskaarella. Kuinka pitkä kaari sitten onkaan – siihen vaikuttavat tuon kokonaiskonseptin yksityikohdat.

Tämä ei tarkoita, että paikalliskeskukset unohdettaisiin. Elävät kylät ovat myös tärkeitä. Maaseutu ja maatalous ovat Sastamalalle merkittävä elinvoimatekijä. Kokonaisuus ratkaisee, paikalliskeskukset tulee pitää elinvoimaisina, Hakanen painottaa.

”Erilaiset painopisteet eri puolella Sastamalaa tulisi nähdä mahdollisuutena ja voimavarana, sekä rohkeasti valita niiden kehittämisen tie ja edetä sen mukaisesti.”

Tulevaisuus tarvitsee rohkeita päättäjiä

Mitä sitten pitäisi tehdä, jotta Sastamala olisi tulevaisuudessa entistä parempi ja houkuttelevampi asuinpaikka?

”Terve talous on kaiken perusta. Se on pidettävä tasapainossa”, Hakanen sanoo.

Yrittäjämyönteisyyttä, työtä ja työpaikkoja. On oltava rohkeutta tehdä rakenteellisia uudistuksia mutta myös investoida.

”Ja tällä vaalikaudella tehty veronkorotus – se riittää, enää ei veroäyriä voi nostaa”, hän tuumaa.

Myös kuntalaisten omaa toimeliaisuutta tulee arvostaa. Keskustapuolueelle perheet ja perheiden hyvinvointi on tärkeää.

”Meillä kaikilla on jotakin annettavaa yhteisöllemme kaikissa elämämme vaiheissa. Kuntalaisilla on oikeus osallistua ja heitä tulee kuulla.”

”Kehitetään osallistamista ja kansalaisvaikuttamista edelleen ja luodaan malli, jossa jokainen voi kokea olevansa aktiivinen kuntalainen. ”

Yhteistyö on voimaa

Kansanedustajanakin toiminut Pertti Hakanen on kokenut yhteistyön voiman. Hän toteaa sen näkyvän Sastamalassa erinomaisesti siinä, millaisia satsauksia esimerkiksi valtatie 12:n turvallisuuteen on tehty. Seuraavaksi on otettava agendalle valtatien 11 parantaminen.

”Yhteisellä edunvalvonnalla saamme varmasti myös sinne turvallisuutta lisääviä investointeja aikaan.”

Hän uskoo puoluerajat ylittävän yhteistyön voimaan monessa asiassa.

”Voimme saada paljon hyvää aikaan. Välimatkat voivat kuroutua lyhyemmiksi täältä maakunnan reunalta sen keskukseen. Yhteistyötä Tampereen kanssa voi vielä tiivistää esimerkiksi koulutuksen ja kulttuurin suhteen.”

Niin Hakasen kuin keskustapuolueenkin viesti Sastamalassa kuuluu: tehdään yhdessä.

”Kotikaupunkimme on meille kaikille tärkeä. On aika laittaa ideologia ja itsekkyys syrjään. Kehitetään Sastamalaa yhdessä.”

Pertti Hakanen
Syntyi keväällä 1969 maanviljelijäperheeseen Tyrvään Houhajärvellä.
Arvojen perusta rakennettu maatalouden kovassa koulussa.
Kolme aikuista lasta
Maatalousyrittäjä
Kaupunginvaltuutettuna vuodesta 2005
Kansanedustaja 2015 – 2019
Karjalan Liiton toiminnanjohtaja
Karjala Lehti Oy:n hallituksen pj
MTK:n johtokunnan jäsen 2012 – 2020