Pentti Jarkko, 114, järkeä ja kokemusta: “Tehdään oikeita asioita oikein”

Tapani on puhua vähemmän ja tehdä enemmän. Tehdään oikeita asioita ja oikein. Tätä Sastamala tarvitsee. Ei arvostella esityksiä ja päätöksiä, ellei ole tarjota ratkaisua tai parempaa ehdotusta tilalle. Kunnan juttuja olen tähän asti hoitanut asiat edellä ja omalla tavallani diplomi-insinöörin koulutuspohjalla.

Itsestäni sen verran, että olen 66-vuotias ja asustelen Vaununperällä. Harrastan sanoma – ja ammattilehtien lukua, talvi menee yleensä metsätöissä painoindeksiä parantaessa. Työvuodet veivät aikanaan myös ulkomaille, yrittäjänä toimin 2000-luvulla yli vuosikymmenen ajan, jonka jälkeen olen jatkanut osapäiväkonsultointia jätehankkeissa.

Olen useamman kauden valtuutettu. Sivistyslautakunnassa olen vaikuttanut. Sitten tilakeskuksen johtokunnassa, rakennuslautakunnassa ja ympäristölautakunnassa kaikissa puheenjohtajana. Sastamalan Lämmön hallituskin on tullut tutuksi. Toiminnan uudistaminen ja ohjaus on tärkeää. Rakennusvalvonnassa käsittelyajat ovat laskeneet noin kahteen ja puoleen viikkoon. Peräänkuulutan ripeää otetta myös kaavoitukseen.

Näköpiirissä on isoja muutoksia. Kunnan rahankäyttöön pitää valtuuston ottaa jämäkkä ote, ettei talous taas livahda alijäämän puolelle. Eteenpäin on silti katsottava ja mentävä.

Kesäkuussa ympäristölautakunta käy vielä läpi esityksen, jonka pohjalta Vammalan keskustakaavaa aletaan rakentaa. Ideakilpailun pohjalta edetään tori ja uimahalliratkaisuineen. Löytyykö kumppani ja konsepti hallin rakentamiseen? Kaava ainakin saadaan kuntoon tulevalla valtuustokaudella.

Maakuntauudistus ja sote pudottavat kaupungin veroäyrin luokkaan 8,24. Verotulot romahtavat ja velat jäävät, mutta sotekulut siirtyvät valtiolle. Valtuusto pääsee tätä pohtimaan vuoden päästä. Budjetoinnin helpottuminen lienee ainoa hyöty. Lääkäriin pääsylle voisi vihdoin etsiä uusia ratkaisuja, kun tuo uudistus tulee hallintoon, eikä käsiä kentälle tule yhtään lisää. Joudumme taistelemaan Mouhijärven terveyspalvelujen säilymiseksi. Tamperehan tämän ratkaisee jatkossa.

Sastamalan Lämpö Oy:hyn kohdistuu isoja ratkaisuja. Kaupungilla on lunastusoptio Asemakadun voimaloista ja ratkaisu on tehtävä parin vuoden kuluessa. Vammalan keskustan kaukolämpö on lähialueista isojen paikkakuntien halvinta. Tämä on elinkeinopolitiikkaa ja asumispolitiikkaa, ja on syytä varmistaa tämän jatkuvuus. Kehitysasiana on mietittävä, millä tehdään kaukolämpö 2030. Omana osakeyhtiönä kehityshankkeet ovat mahdollisia, mutta ei nykyomistuksella. Tuleva konserni – ja elinvoimajaosto saa tämän asukkaiden kannalta ison asian pöydälleen.

Yrityspuolen tonttipolitiikkaan otin kantaa viime budjetin käsittelyssä. Toivottavasti elokuussa on palkattu ammattilainen, joka hoitaa keskitetysti nämä asiat. Nyt on vielä aukko markkinoinnin ja myynnin välissä. Yritystontteihin pitää paneutua muutenkin kuin kärkihanke Syke edellä. Mouhijärven Salmin alue voisi edetä. Työpaikat tuovat asukkaita. Karkun ja Häijään asuintonteista tulee pula, ellei ruveta hommiin.

Valitkaa tolkun mies valtuustoon. Parasta Sastamalaa rakennetaan yhdessä.