Anne-Mari Finskalle metsä on lääke – Luontokokemukset vaikuttavat niin runokirjan kuin peikkokylän teemojen taustalla

Metsä inspiroi Anne-Mari Finskaa. Hän toivoo Peikkovuoren innostavan lapsia luontoseikkailuun. Hiljattain ilmestynyt runokirja saa lukijan pohtimaan omaa luontosuhdettaan.

Sastamalan Ellivuori Resortin pysäköintialueelta lähtee kävelytie metsän uumeniin. Ylös Pirunvuorelle käy tieni. Oikealla puolella havaitsen vaaleanruskean hahmon. Peura seisoo hiljaa hievahtamatta ja tuijottaa minua, kunnes loikkii tiehensä.

Pian edessäni häämöttää haapapaanujen peittämä jättimäinen kanto. Se on peikkojen ja satujen koti.

Peikkovuoren emännän ja elämyksellisen konseptin luojan, yrittäjä Anne-Mari Finskan, 47, luovuuden lähde on viime aikoina pulpunnut myös runojen muodossa. Juomme kahvit Peikkokannon kupeessa. Istumme ja nautimme, kuuntelemme lintuja ja tuulen havinaa puissa.

Hiljainen metsä
Puhuu kaikkialla.
Hiljaisuudessa kuulee
Kaiken sanattoman
huomaamattoman.

Hiljainen metsä
Tarinaa tulvillaan:
ajattomuudesta,
maan rauhasta,
ikuisuuden kulkijasta,
sielujen tyyneydestä.

Metsän mieli -teos sopii vaikka metsässä luettavaksi, Anne-Mari Finska tuumaa.

Metsän mieli -runokirjaansa Finska on ammentanut sisältöä ja vertauskuvia luonnosta ja metsästä.

”Metsä inspiroi minua ja antaa luovuudelle tilaa. En aluksi aikonut tehdä metsästä kertovaa kirjaa, mutta metsän rauha ja hiljainen eheyttävä voima vaikutti niin runojen tematiikkaan kuin teoksen nimen valintaan”, hän kertoo.

Jokaiselle lukijalle voi avautua runoista erilaisia asioita. On hienoa herättää lukijassa tunteita ja ajatuksia, Finska miettii.

”Joillekin lukijoille kirja on tuonut lohtua surun keskellä. On ollut pysäyttävää kuulla erilaisia kokemuksia lukijoilta, ja olen iloinen, että olen voinut antaa heille pohdittavaa runojen kautta.”

Runoudessa Finskaa kiehtovat vahva tulkinta ja sanojen pienet hienoudet.

”Runoilla voin sanoa paljon vain muutamalla sanalla. Lyhyt, pieni runo on usein tarkkaan mietitty ja muotoiltu ja sisältää paljon ajatuksia.”

Elämyksiä lapsille ja aikuisille

Anne-Mari Finskan kohdalla yksi asia on johtanut toiseen ja vienyt eteenpäin luovuuden saralla. Kaikki alkoi Kadonnut ilo -satukirjasta. Finskan kirjoittama ja kuvittama teos ilmestyi neljä vuotta sitten ja vuotta myöhemmin Pirunvuoren maisemiin nousi Peikkokanto satupolkuineen ja muine oheistoimintoineen.

Peikkovuoren yhtenä ajatuksena on saada lapset luontoon ja metsään, sillä lapsille metsä tekee hyvää monella tapaa.

”Lasten tarkkaavaisuus ja sosiaaliset taidot paranevat, lapset saavat virikkeitä, liikuntaa ja myönteisiä kokemuksia itsestään, mielikuvitus lisääntyy ja värit, muodot ja äänet rauhoittavat mieltä”, Finska sanoo.

Peikkovuorelle valmistui viime vuonna oma ympäristökasvatussuunnitelma, josta Finska ammentaa ideoita toimintaan ja lasten satuelämyksiin. Suunnitelman toteutti opettaja, ympäristökasvattaja Marjatta Halme.

Myös aikuisille on tarjolla elämyksiä kuten metsähetkiä, rentouttavia sointukylpyjä sekä runopolku, jossa voi kuunnella Metsän mieli -teoksen tekstejä Finskan itsensä sekä Ilkka Nykäsen lausumana.

”Sellaistakin palautetta olen saanut, että runokokemus on aivan erilainen, kun niihin tutustuu täällä luonnossa.”

Anne-Mari Finska.

Lapsuuden marja- ja sienireissut. Niiden pohjalta Anne-Mari Finskan oma luontosuhde alkoi rakentua. Metsään hän on vienyt myös omat lapsensa, kun he olivat pienempiä.

Hiihto- ja juoksuharrastukset ovat tuoneet luonnossa liikkumiseen oman lisänsä.

”Nykyisin retkeilemme paljon mieheni kanssa. Sastamalalla on luonnon ystävälle paljon annettavaa, mutta kerran talvessa minun on pakko päästä pohjoiseen tuntureille”, hän kertoo.

Metsän hyvinvointivaikutuksista löytyy erilaisia tutkimuksia. Metsän on todettu lisäävän emotionaalista hyvinvointia, lisäävän onnellisuutta ja tyyneyttä. Oleskelu metsässä vähentää stressiä, alentaa verenpainetta ja lisää jopa vastustuskykyä.

”Ihmiset ovat nykyään kiireisiä ja metsän puhdas ilma ja hiljaisuus tekevät hyvää. Metsässä huolet ja murheet vähenevät. Metsä on lääke.”

Lisätietoa Peikkovuoren palveluista osoitteesta peikkovuori.fi
Metsän mieli -runokirjaa saatavissa Peikkovuorelta, Vammalan Rengaspalvelulta, kirjakaupoista, Pukstaavista ja tekijältä itseltään.