Pas polkien! – Sastamala on vetovoimainen pyöräilykaupunki

Teresa Vidfelt kannustaa tutustumaan Sastamalaan pyöräillen. Kuva otettiin Kaalisaaressa, joka on syyskuun 4. päivä järjestettävän uuden tapahtuman pääareena.

”Huonossa säkässä hyvä tuuri”, nauraa kaupungin matkailu- ja tapahtumatuottaja Teresa Vidfelt, kun kysyn miten ihmeessä Sastamalasta on yht`äkkiä tulossa vetovoimainen pyöräilykaupunki.

Vidfelt kertoo haaveilleensa pyöräilyreitistöstä ja sen markkinoimisesta jo parisen vuotta. Oikeiden yhteistyötahojen löytymisellä ja koronavihulaisella on ollut roolinsa pyöräilyinnostuksen kasvussa ja uuden tapahtuman luomisessa.

”Ajoituksemme oli täydellinen, kun viime keväästä alkaen ulkoilun ja omaehtoisen harrastamisen suosio on ollut nousussa.”

Viime suveksi pyöräilijöille suunniteltiin Sastamalassa kahdeksan uutta reittiä, jotka vievät eri puolille kaupunkia luontoon ja maalaisidyllin äärelle.

Reiteistä on kaupungin matkailusivustolla kuvaukset ja pdf-kartat, joihin on merkitty päällystetyt ja päällystämättömät osuudet. Vidfeltin mukaan saatavilla on nyt myös paperisia karttoja.

Kaupungin matkailusivuston reittikuvaukset innostavat kaksipyöräisen päälle ja liikkumaan.

Hyvät junayhteydet ovat etu

Ellivuori-Otamus-Häijää -reitti kulkee jylhässä ja metsäisessä maastossa Ellivuoren, Otamuksen ja Häijään kuvankauniissa maisemissa enimmäkseen sorateillä. Häijäässä on palvelukeskittymä kauppoineen ja ravintoloineen, ja matkan varrella voi poiketa vaikka kahvilla Otamus-kahvilassa. Otamuksella on myös luontoreittejä ja laavu. Kutalasta syntyy luonteva yhteys yhdentoista kilometrin päähän Pyhäjärvireittiin.

Tai miltä kuulostaa pyöräseikkailu Keikyän suuntaan? Polkaise Kokemäenjokea seuraillen Vammalasta ensin Kiikkaan ja siitä Keikyään ja ylitä joki Suomen pisintä puurakenteista riippusiltaa pitkin, joka kunnostettiin talkoovoimin vuoden 2020 aikana.

Entä kiinnostaisiko pyöräily halki Rautaveden kulttuurimaisemien? Kierros kulkee Sastamalan keskustan läpi rantoja pitkin Karkkuun ja sieltä Ellivuoren kautta takaisin. Mukavia ruoka- ja kahvipaikkoja sekä uimapaikkoja osuu matkan varrelle useampia.

Houkuttelevaa vai mitä?

”Toivottavasti!” tuumaa Teresa Vidfelt ja lisää ajankohtaisiin pyöräilyasioihin Rautaveden kierroksen liittämiseen PyhäNäsi -reitistöön kuuluvaan Pyhäjärvireittiin. Se tuo Sastamalalle näkyvyyttä ja kenties myös pyöräilijöitä laajemmin muualta maakunnasta.

”Pyörämatkailijoita ajatellen hyvät junayhteydet ovat etu. Karkun ja Vammalan rautatieasemia voi hyödyntää retken suunnittelussa.”

Sastamalan pyöräilykaupunki-imagoa kohottavat myös paikalliset majoituspalvelut ja ravintolat, jotka toivottavat pyöräretkeilijät tervetulleiksi. Ensimmäisenä Tervetuloa pyöräilijä -tunnuksen hankkivat Herkkujuustolan Juustotupa sekä Liekoranta.

Sertifikaatin saa, jos tarjoaa hieman tavallista paremmat palvelut pyörän satulassa seikkailevalle.

Pyöräilytapahtuma huipentaa kauden

Kesäkauden pyöräilyt huipentaa VELO Sastamala -tapahtuma, joka valtaa Vammalan Kaalisaaren ja Sastamalan kylät 4. syyskuuta. Tapahtumassa on muun muassa pyöräilynäytöksiä, lasten pyörämaa, pyörätestauksia, leikkimieliset pyörällä kyytsäämisen SM-kilpailut sekä ympäri Sastamalaa suunniteltuja pyöräilyreittejä jalokivenään valtakunnallinen Tour De Sastamala -kilpailu.

”Valittavana on viisi erilaista eri pituista reittiä. On vähän vaativampaa, helpompaa ja perheille sopivaa pyörälenkkiä – jokaiselle jotakin oman kunnon ja mielenkiinnon mukaan”, Teresa Vidfelt kertoo.

Tour De Sastamalan kisareitti vie nimensä mukaisesti ympäri kuntaa Kaalisaaresta Kiikkaan ja sieltä Kiikoisten kautta Suodenniemelle, Mouhijärveltä Karkkuun ja Ellivuoreen ja Stormin kautta takaisin lähtöpisteeseen. Kilometrejä moiselle polkaisulle kertyy 102.

Tapahtuman pääorganisaattori on Sastamalan Opisto, ja rahoitusta on saatu Leader Joutsenten reitiltä.

”Kaupungin eri yksiköiden lisäksi kyläyhteisöt ja seurat ovat lähteneet innostuneesti mukaan. Pakko vielä erikseen mainita hankkeen puuhamiehet Miikka Mäkelä, Mikko Lahtinen ja Antti Lepistö. Tästä tulee upea yhteinen ponnistus”, Vidfelt hehkuttaa.

Ps. Jutun kirjoittanut toimittaja on valmis ilmoittautumaan mukaan kyytsäyksen SM-kisoihin, jos sopiva kisapari löytyy.