Mitä ihmettä? – Sastamala, Huittinen ja Kokemäki saivat omat nimikko-omenapuut Ahvenanmaalta

Tässä kuvassa Huittisten oma omenapuu. Kuva: Visit Åland.

Ahvenanmaa on Suomen omenaparatiisi. Tänä vuonna käynnistyvän Ahvenanmaan itsehallinnon 100-vuotisjuhlan kunniaksi ahvenanmaalaiset ovat lahjoittaneet oman omenapuun niin sastamalalaisille, huittislaisille kuin kokemäkeläisillekin.

Ahvenanmaalla mietittiin pitkään, miten saada koko Suomi mukaan itsehallinnon satavuotisjuhlaan, ja lopulta päätettiin antaa oma nimikkopuu jokaiselle Suomen kaupungille.

“Meillä on pitkä menestyksekäs yhteistyö näiden kaupunkien kanssa ja halusimme muistaa heitä juhlavuoden kunniaksi antamalla palan ahvenanmaalaista ruokakulttuuria eli omenatarhaa”, maakunnan maaneuvos Veronica Thörnroos sanoo.

Sastamalan, Huittisten ja Kokemäen puut sijaitsevat Tjudössä, Öfvergårdsin tilalla, ja niiden lajike on maukas ja monikäyttöinen Zonga.

”Zonga on kypsä poimittavaksi syyskuussa ja lajike on allergiaystävällinen”, tilan isäntäpari Anna ja Jan Alm kertoo.

Nimikkopuuta voi poiketa ihailemassa paikan päällä. Esimerkiksi syyskuussa Ahvenanmaalla vietetään suurta sadonkorjuujuhlaa ja tuolloin ovat kaikkien kaupunkien asukkaat tervetulleita poimimaan ”omia” omenoitaan.

Lisäksi Visit Ålandin nettisivuilla voi käydä ehdottamassa, mitä sastamalalaiset, huittislaiset ja kokemäkeläiset haluaisivat sadostaan valmistettavan.

Jätä kommentti