Kiikasta Puhaltaa: Torvi on soinut kylällä jo 100 vuotta

Ensimmäinen soittokunta Kallolla 1921: takana vas. Taavi Kannari, Kalle Kyttä, Lauri Raukko, Viljo Haukka, ja edessä Otti Tala, K.N. Hanhijärvi, Kalle Kallo, Rosenlund ja Kyösti Kuusimurto.

Kiikan Torvisoittokunta on toiminut sata vuotta.

”Juhlavuoden arvoa korostaa, että tämä on lähiseudullamme ainoa soittokunta, joka on toiminut yhtäjaksoisesti sen perustamisesta lähtien”, kertoo Kiikan Torvisoittokunnan puheenjohtaja Olavi Prihti.

Ajatus soittokunnan perustamisesta virisi aikoinaan useaan kertaan, mutta hankkeet eivät toteutuneet.

”20. heinäkuuta 1921 pidettiin torvisoittokunnan perustava kokous Jokisivun Kallolla”, kertoo soittokunnan 100-vuotishistoriikin laatinut Olavi Laaksonen.

Kokous valtuutti Kaarlo Kallon ostamaan soittokunnalle torvet Tampereelta. Isoon hankintaan saatiin varat yksityisiltä lahjoittajilta, merkittävimmän tuen antoivat Lauri Raukko ja Kaarlo Holman.

Armeijassa soitto-oppia saaneesta Kaarlo Kallosta tuli soittajien opettaja ja soittokunnan johtaja. Mukana olivat Lauri Raukko, Otto Tala, Kalle Kyttä, Viljo Haukka, Taavi Kannari, Nestori Hanhijärvi, Rosenlund ja Kyösti Kuusimurto.

Heti alkuvaiheessa perustettiin oppilassoittokunta. Teemu Lehtosen johdolla alettiin kouluttaa uusia soittajia. Oppilassoittokunnasta tuli pian soittokunnan runko.

Nykyisellään Kiikan Torvisoittokuntaan kuuluu 20 soittajaa johtajanaan Risto Yli-Perttula.

”Vaatii jatkuvaa harjoittelua”

Soittokunta liitettiin Kiikan Suojeluskunnan yhteyteen keväällä 1924, ja samana kesänä se menestyi Satakunnan laulujuhlilla soittokuntien kilpailuissa. Menestys jatkui monena vuonna pitkäaikaisen johtajan Eero Prihtin aikana, ja myöhemminkin. Siitä kertoo kunniakirjojen ja palkintojen määrä.

Sodat verottivat ankarasti soittokuntaa. Soittajista kaatuivat Antti Laaksonen, Martti Junnila, Toivo Raapanen, Jaakko Siuko ja Lauri Yli-Tuina. Kun suojeluskunnat lakkautettiin, liitettiin soittokunta 1946 Kiikan Nuorisoseuraan ja hallinto uudistui.

2007 lähtien Kiikan Torvisoittokunta toimi Sastamalan Opiston alaisuudessa johtajanaan Aslak Allinniemi. Seuraavana vuonna se rekisteröitiin yhdistykseksi puheenjohtajanaan Olavi Prihti ja sihteeri/rahastonhoitajana Taisto Mäkinen.

Perinteisesti miesvaltaisessa soittokunnassa on mukana nykyään myös naisia. Myös soitinvalikoima on laajentunut. Soittokunnan vanhin ja pitkäaikaisin soittaja on Arvi Yli-Perttula 86v. ja nuorin Ville-Matti Kartano 23v.

”Puhallin vaatii jatkuvaa harjoittelua, jotta sen ääni pysyy kauniina”, toteaa soittokunnan johtaja Risto Yli-Perttula.

Nuorille hankittu soittimia

Harjoituksia pidetään mahdollisuuksien mukaan viikoittain. Korona-aika pakotti taukoon, mutta nyt soittokunta on päässyt taas normaaliin rytmiin.

Harjoittelutiloina ovat olleet Kiikan nuorisotalo, kirjaston yläkerta, opistotalo Kannari ja Äetsän koulu. Esiintymisiä on ollut vuosittain 16-20, lisäksi on pidetty konserttikiertueita.

”Saadaksemme nuoria kiinnostumaan puhallinmusiikista pidämme soitinesittelyitä kouluilla lähes vuosittain. Soittokunta on hankkinut nuorille soittimia. Siihen olemme saaneet taloudellista tukea Sastamalan kaupungilta ja kiikkalaiselta Elli Värisen säätiöltä. Sastamalan Opisto ja Sastamalan Musiikkiopisto tarjoavat nuorille mahdollisuuden yksityisopetukseen ja orkesteriharjoitteluun”, kertoo Prihti.

Marita Tuomilaakso