Korona vaikutti myös Sastamalan 4H-yhdistyksen toimintaan – Yli 50 nuorta yrittäjää sai tuloja harrastuksensa kautta

Kuvassa osa palkituista. Vasemmalta Aleksi Juvela, Rasmus Korpela, Emma Saarela, Lotta Korpela, Taina Käkelä ja Eeva Hituri. Kuva: Outi Jokela.

Sastamalan 4H-yhdistys valitsi hallituksensa ja palkitsi 4H-toiminnassa aktiivisesti mukana olleita nuoria stipendillä toukokuussa pidetyssä sääntömääräisessä kokouksessaan Vammalan entisellä kauppalantalolla.

Valtakunnallisen 4H-stipendin sai Rasmus Korpela. Koronavirustilanteen vuoksi stipenditilaisuus Helsingissä peruuntui ja korvaava tilaisuus odottaa Rasmusta joko tulevana syksynä tai keväänä. Rasmuksella on takanaan monipuolinen ja edelleen jatkuva 4H-ura.

Osuuspankki Sastamalan stipendit saivat Aleksi Juvela ja Elvira Seppänen, Mouhijärven osuuspankin stipendit saivat Säde Takamaa ja Wilma Maijala, Suodenniemen Säästöpankkisäätiön tuplastipendin sai Taina Käkelä, Lions Club Sastamalan stipendit saivat Emma Saarela ja Lotta Korpela, Metsänhoitoyhdistys Pirkanmaan tuplastipendin sai Illon 4H-kerho, joka valittiin vuoden kerhoksi viime vuoden lopussa. MTK Vammalan stipendit saavat Heidi Pakula ja Eino Prihti, Huittisten Säästöpankin stipendit olivat rahastostipendejä ja ne saivat Eeva Hituri ja Jenni Kiviranta.

Kaikki palkitut ovat joko kerhonohjaajia tai yrittäjiä.

Korona vaikutti kaikkeen toimintaan

Vuodesta päällimmäisenä jäi mieleen koronaepidemia ja sen aiheuttamat rajoitukset ja keskeytykset, jotka vaikuttivat kaikkeen toimintaan. Kaikkea perustoimintaa (kerhot, kurssit, kouluyhteistyö, työllistäminen, 4H-kesäkahvila, 4H-yritykset) saatiin kuitenkin järjestettyä.

Kerhonohjauksesta, kesäkahvilasta, työpalvelusta ja säkkikeräyksestä nuoret tienasivat 6 674 euroa ja samalla saivat arvokasta kokemusta tulevaa opiskelu- ja työelämää varten.

4H-yrittäjien liikevaihto oli 19 116 euroa. 4H-harrastuksen kautta 54 nuorta sai tuloja. Suurin osa heistä sai tuloja useammasta eri lähteestä.

Kouluyhteistyö kärsi eniten koronarajoituksista. Kolmena eri päivänä järjestettiin koululaisille metsään ja 4H-yrittämiseen liittyviä päiviä. Mukana oli 3 koulua ja tietoa ja virkistystä sai 75 oppilasta. Tämä on vain 9 prosenttia vuodentakaisesta huippuvuodesta.

Sammaljoen 4H-kerhossa otetussa kuvassa vas. Jutta Myllyntausta, Oskari Mäkelä, Sakari Sianoja ja Veeti Vuorenoja. Kuva: Outi Jokela.

4H-yrittäjistä on moneksi

Sääntömääräinen kokous pidettiin kuukausi normaalia myöhemmin.

Hallitusten jäsenmääräksi kokous päätti yhdeksän varsinaista jäsentä ja kolme varajäsentä. Erovuorossa olevat Oona Saarela, Rasmus Korpela ja Minttu Antola valittin uudelleen. Varajäseniksi valittiin Lotta Korpela, Aino Kakkuri ja Pertti Linnainmaa. Hallituksen muut jäsenet ovat Heli Haapaniemi, Tuula Viljanmaa, Jaana Kiuru, Tanja Aarnikuru, Katriina Isolauri ja Ilkka Ekojärvi.

Kerhot ovat kesätauolla. Syyskuun alussa on kerhotoiminta jälleen alkamassa.

Uusia 4H-yrittäjiä koulutettiin kevään aikana runsaat kymmenen ja saman verran on 4H-yrittäjiä, jotka ovat toimineet jo useamman vuoden. 4H-yrittäjiltä löytyy apua monenlaisiin työtehtäviin: lasten- ja eläintenhoitoon, ruohonleikkuuseen, puutarhatyöhön, haudankasteluun ja monenmoisiin kotiaskareisiin. 4H-yrittäjiltä voi ostaa myös käsitöitä ja leivonnaisia.

Outi Jokela

Jätä kommentti