Sahkon kerrostalot puhkesivat kukkaan – taideprojekti toi myös 2,5-metrisen puumiehen pellolle

Kaupunkitaideteosten viimeistely jäi aivan viimeiseen hetkeen, sillä vielä lauantain kaatosateessa taiteilijat Teemu Mäenpää ja Petra Martinez viimeistelivät Sahkon kukkapellolla seisovaa puuveistosta.

Upeat seinämaalaukset kiemurtelevat Sahkon kerrostaloissa, toinen toistaan hienommat liput värittävät rautasillan valaisinpylväitä ja kaksi ja puoli metrinen puumies kurottelee kohti kymmeniä savilintuja Lidlin viereisellä pellolla.

Helmikuusta lähtien käynnissä ollut Taideakseli-kaupunkitaideprojektin on tuonut uutta taidetta Huittisten katukuvaan Savilinnalta Sahkoon.

”Eihän tämä mennyt ollenkaan niin kuin suunnittelimme, mutta lopulta odotukset ylittyivät”, kaupunkitaideprojektin vetäjät Teemu Mäenpää ja Petra Martinez naurahtavat samalla kun viimeistelevät viimeisiä teoksia valmiiksi.

Heidän lisäkseen taidetta katukuvaan on ollut luomassa noin 15 hengen joukko taiteen harrastajia, kädentaitajia ja kulttuuripersoonia.

”Aivan mahtavia tyyppejä kaikki. Ilman heidän apuaan emme mitenkään olisi saaneet muutamassa kuukaudessa näin paljon aikaan”, taiteilijapariskunta kiittelee.

Sillä, ettei projekti edennyt suunnitelmien mukaan, taiteilijat viittaavat koronaan.
Yhteisötaiteen luominen kokoontumisrajoitusten aikana on ollut haastavaa.

”Lopulta meillä oli vain yksi yhteistapaaminen ja alkuperäisestä suunnitelmasta poiketen töitä tehtiin pienryhmissä”, Martinez kertoo.

”Aina tällaiset yhteisöprojektit elävät mukana olevan porukan myötä, eikä mitään voi lyödä tarkasti lukkoon etukäteen. Olimme kuitenkin suunnitelleet vähän erilaista roolitusta ja apuvoimia myös muuhun kuin puhtaaseen taiteen tekemiseen. Nyt piti keskittyä vain siihen olennaiseen”, Mäenpää jatkaa.

Taiteilijapariskunta yllättyi pienen, mutta pippurisen yhteisön ahkeruudesta ja sitoutuneisuudesta.

”Mukana oli todella hyvä ryhmä, jonka kanssa ystävystyimme näiden viikkojen aikana”, Martinez sanoo.

Valtakunnallisesti ainutlaatuista meininkiä

Huittisten kaupunkitaideprojekti on valtakunnallisestikin ainutlaatuinen hanke.
Hallintojohtaja Sami Ylipihlajan ideoiman projektin keskiössä on ollut kuntalaisten ja ammattitaiteilijoiden yhdistäminen.

Projekti rahoitettiin kaupungin saamilla perintövaroilla.

Taiteilija Mäenpää kertoo, että juuri yhteisöllisyys oli hänen näkökulmastaan opettavaisinta koko projektissa.

”Olen tottunut tekemään töitä yksin, joten itseltäni vaati paljon ponnisteluja tehdä töitä yhdessä muiden kanssa. Se oli äärimmäisen opettavainen ja hieno kokemus.”

Oppiminen on ollut vastavuoroista, sillä luonnollisesti myös projektissa mukana olleet huittislaiset ovat saaneet paljon irti taiteilijoiden vinkeistä.

”Tässä on päässyt kokeilemaan aivan uudenlaisia tekniikoita, paljon erilaista on tehty savitöistä kankaanpainantaan. Erityisen hienoa on ollut seurata taiteilijoiden tekemistä ja työotetta näin läheltä”, Taini Rantanen kertoo.

Varsinkin sahkon kerrostaloihin maalatut muraalit ovat keränneet paljon kiitosta.

Muraaleihin inspiraatiota Vanhan kosken lehdosta

Taiteeseen on Huittisissa suhtauduttu aina ennakkoluulottomasti. Sen Matrinez ja Mäenpää huomasivat jo kaupunkiin saapuessaan ja olemassa oleviin teoksiin tutustuessaan.

”Erityisen hienoa oli se, miten vapaat kädet saimme kaupungin puolelta toteuttaa itseämme ja omaa näkemystämme”, Matrinez sanoo.

Kiitosta kuntalaisilta ovat saaneet erityisesti Sahkon kerrostalojen muraalit.

”Inspiraatio niiden aiheisiin on sekin paikallinen, Vanhan kosken lehtoalueelta lähtöisin”, Mäenpää kertoo.

Taiteilijat odottavat innolla myös huittislaisten reaktiota Sahkon kukkapeltoon.

”Siemenet kylvettiin keväällä, joten se pääsee loistoonsa vasta muutaman viikon kuluttua”, Matrinez toteaa.

”Vaikka projekti päättyi viime viikonloppuna, teokset tulevat siis muotoutumaan ja ainakin kukkaniityn myötä niitä on odotettavissa vielä lisää”, Mäenpää jatkaa.