Tärkeintä on leikki! – ”Herra Hakkaraisen bensis on vähän kuin Pariisin Notre-Dame”

Kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Ulla Yli-Hongisto avasi entistä ehomman Bensa-Paulin. Hanna-Leena Rossi seuraa.

Kuinka monta leikkijää tarvitaan hajottamaan Bensa-Pauli? Lähes 150 000. Niin monta asiakasta on käynyt Sastamalassa, Herra Hakkaraisen hurjan hauskalla autopihalla leikkimässä viimeisen kahdeksan vuoden aikana.

Bensa-Pauli, pihan perällä sijaitseva bensa-asema on ylpeästi ja vanhan bensiksen arvokkuudella kestänyt kaiken leikin ilon, mutta viime vuoden lopussa Herra Hakkaraisen talon väki joutui kohtaamaan sen tosiasian, että remontti on tarpeen.

”Paikallisesta Tyrvään käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksesta valmistunut Aapo Jaakkola alkoi purkaa ja rakentaa uudelleen Bensa-Paulia keväällä, ja on hienoa saada se nyt kesäksi käyttöön”, sanoo Herra Hakkaraisen talon toiminnanjohtaja Hanna-Leena Rossi.

Mikä uudistuksen myötä on muuttunut?

”Bensa-Pauli on vähän kuin Pariisin Notre-Dame tai Tyrvään Pyhän Olavin kirkko – kummankaan ulkonäköön ei korjaustarpeiden ilmaantuessa tehdä suuria muutoksia”, Rossi toteaa.

Asia selvä. Kaikki varista pienemmät reiät on paikattu. Ajon kannalta tärkeimpiä asioita mainostetaan Bensa-Paulin seinässä edelleen: kengurubensaa, löysiä ruuveja ja ilmaista ilmaa.

Vaikka rakennus näyttää samalta, on sen käytettävyyteen kiinnitetty huomiota. Esimerkiksi tankkauspistoolien materiaali on nyt kestävämpää, samoin bensiksen ikkuna sietää entistä paremmin läpikulkua.

Herra Hakkaraisen talon väki todisti, että kyllä nyt kelpaa olla bensiksellä.

Normivuonna yli 20 000 leikkijää

Ehostetun Bensa-Paulin avajaisia vietettiin keskiviikkoaamuna. Pitipä kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Ulla Yli-Hongisto juhlan kunniaksi pienen puheenkin.

”Mikä elämässä on tärkeintä? Joku voisi sanoa: työ, ihmissuhteet ja vaikuttaminen. Tärkeintä on leikki. Se, että voi vielä viisikymppisenäkin heittäytyä”, hän tuumasi tilaisuuden luonteeseen viitateen.

Yli-Hongisto kertasi, miten vuonna 2003 kaupungin keskustaan syntyi Herra Hakkaraisen talon myötä paikka, jossa sekä lapset ja aikuiset viihtyvät.

Herra Hakkaraisen talon ja näyttelyn omistaa Sastamalan kaupunki. Talon palveluista ja markkinoinnista vastaa Taito Satakunta ry.

Herra Hakkaraisen talo on ollut vuodesta toiseen Sastamalan suosituimpia matkailukohteita. Siellä käy yli 20 000 vierasta vuosittain, viitisen vuotta sitten meni rikki 25 000 kävijän rajapyykki.

Koronaviruspandemia vaikutti kävijämääriin kielteisesti, mutta tänä keväänä talossa vieraili taas lapsiryhmiäkin, mikä oli henkilökunnalle iso ilon aihe, Hanna-Leena Rossi kertoo.

”Korona-aikana autopiha on ollut ihan loistava, toimintamme kannalta todella tärkeä juttu.”

Leikkitutkija Kati Heljakka ei vieraillut Sastamalassa ensimmäistä kertaa. Heljakka muistuttaa, että kaiken suorittamisen ja kiireen keskellä leikki tarjoaa toisenlaisen ja rentouttavan olotilan. Leikki tavoittaa meissä muistoja yhdessä tekemisestä, ilosta, lapsuuden vapaudesta ja innostuksesta. Kuvassa myös tutkijan mukana matkaavat UglyDoll-veljekset.