Raivaussaha pärisi, viikate viuhahti ja haravat heiluivat – Sastamalan Vanhan kirkon Tapuliniitty kaunistui talkoovoimin

Pyhän Marian kirkon ympäristö komistui ahkerien talkoolaisten käsissä. Kuva: Lasse Lovén.

Raivaussaha pärisi, viikate viuhahti ja haravat heiluivat, kun talkooväki kunnosti Pyhän Marian Tapuliniittyä. Kymmenkunta iloista hahmoa raivasi viime torstain ja perjantain helteessä korkeaa angervokasvustoa ja haapapuun vesakkoa. Tavoitteena oli kaunistaa Tapuliniityn perinnemaisemaa, joka oli ollut hoitamatta jo 12 vuotta sen jälkeen, kun Museovirastolta loppuivat muinaismuistojen hoitovarat.

Sastamalan seurakunta on hoitanut hienosti kirkon lähialueet, mutta parkkipaikan takana olevan niityn hoito oli jäänyt pois työohjelmasta. Seurakunnan lukuisten kirkkomaiden hoito nielee muutoinkin paljon työtä.

Sastamalan luonto- ja kulttuurimatkailun huippukohteita kehittävä Merikarhun Kierros Leader- hankkeen työryhmä päätti ottaa tuon valtakunnan tasolla arvokkaan muinaismuistoalueen maisemanhoidon kohteeksi. Talkoissa olivat mukana hankkeen vetäjä Selkämeren Ystävien yhdistys ja paikallisista yhdistyksistä Tyrvään seudun kotiseutuyhdistyksen ja Sastamalan ympäristöyhdistyksen väki.

Tapuliniityn perinnemaisema oli ollut hoitamatta jo 12 vuotta sen jälkeen, kun Museovirastolta loppuivat muinaismuistojen hoitovarat. Nyt rautakautiset kalmistokummut erottuvat juhlavina. Kuva: Lasse Lovén.

Talkooväelle vahvistusta antoi Pukstaavin ja Sastamalan museon tyky- ryhmä sekä Sastamalan matkailu- ja tapahtumatuotannon iskuryhmä. Puuhapäivien aluksi Pirkanmaan maakuntamuseon arkeologi Kreetta Lesell kertoi talkooväelle, miksi paikka on yksi valtakunnan arvokkaista muinaiskohteista.

Perinnemaiseman hoitotyö tuotti tulosta. Ensimmäisenä päivänä raivattiin korkea ruohikko, tehtiin haapakerppuja lampaille ja haravoitiin ruohot kuivumaan siirtokasoihin. Toisena päivänä ruohokasat siirrettiin pressulla vetämällä kompostikasaan ja kaadettiin rautakautisten polttokalmistojen ja raunioiden päältä tiheät pusikot ja muutama maisemaa pilaava katkennut puu.

Metsäruusutkin saivat valoa heinikon poiston jälkeen. Nyt on näkymä kirkkomaalta Tapulin suuntaan taas avoinna ja rautakautiset kalmistokummut erottuvat juhlavina niityllä.

Lasse Lovén

Ruohokasat siirrettiin pressulla vetämällä kompostikasaan. Kuva: Lasse Lovén.

Kommentointi ei ole käytössä.