Yhdistymissuunnitelmat myötätuulessa – Uusi Satapirkan Osuuspankki aloittaisi toukokuussa 2022

Jos kolmen ”ässän” yhdistyminen toteutuu, tulee uuden Satapirkan Osuuspankin toimitusjohtajaksi nykyinen OP Satakunnan toimitusjohtaja Olli Näsi (keskellä) ja varatoimitusjohtajaksi nykyinen OP Sastamalan toimitusjohtaja Janne Pohjolainen (oikealla). OP Satapirkan toimari Antti Suomijärvi saa paikan johtoryhmästä.

Viime syksystä asti suunniteltu OP Sastamalan, OP Satakunnan OP Satapirkan yhdistymishanke on edennyt vahvasti myötätuulessa.

Kaikkien kolmen pankin hallitukset hyväksyivät yhdistymisen ja hallituksen edustajat allekirjoittivat sulautumissuunnitelman OP Satakunnan Huittisten konttorilla keskiviikkona.

OP Satakunnan hallituksen puheenjohtaja Reijo Nummikari totesi, ettei ”kolmen ässän” hanke vielä kuitenkaan maalissa ole. Loppu riippuu kaikkien mukana olevien pankkien edustajistosta.

Edustajistot päättävät asiasta lokakuussa. Jos yhden pankin edustajisto sanoo ei, hanke raukeaa. Jos päätös on myönteinen, voisi uusi pankki aloittaa ensi keväänä, toukokuun 1. päivä.

Käytännössä OP Sastamala ja OP Satapirkka sulautuvat OP Satakuntaan. Kyseessä olisi kuitenkin uusi pankki, joka luo oman toimintakulttuurinsa, oli Huittisissa järjestetyn tiedotustilaisuuden viesti.

Pankin kotipaikaksi merkittäisiin Ikaalinen, hallinnollisen konttorin paikaksi Sastamala ja pankin nimeksi tulisi Satapirkan Osuuspankki.

Nummikarin mukaan nimestä päästiin nopeasti yhteisymmärrykseen. Satapirkka kun kuvaa loistavasti uuden pankin kahden maakunnan alueelle sijoittuvaa toiminta-aluetta.

OP Sastamalan hallituksen puheenjohtaja Lassi Uotila kertasi yhdistymisen hyötyjä. Sääntelyn yhä kiristyessä tarvitaan leveämmän hartiat, jotta asiakkaille pystytään turvaamaan monipuoliset ja laadukkaat pankkipalvelut.

”Luonnollisesti myös pankin vakavaraisuus paranisi ja kustannustehokkuus nousisi. Yhdistyminen loisi meille myös kasvun mahdollisuuksia ja parantaisi alueen elinvoimaa”, Uotila summasi.

Uuden pankin toimitusjohtajaksi tulisi nykyinen OP Satakunnan toimistusjohtaja Olli Näsi ja varatoimitusjohtajaksi OP Sastamalan nykyinen toimitusjohtaja Janne Pohjolainen. OP Satapirkan toimitusjohtaja Antti Suomijärvi kuuluisi myös uuden pankin johtoryhmään.

Entäs sitten, jos yhdistyminen ei toteudu? Seuraako siitä katastrofi?

”Asiakkaiden kannalta kyllä toivon uuden pankin syntyä. Erikseen olemme pieniä, mutta yhdessä olisimme suurempia, olisimme enemmän ja saisimme kuitenkin pidettyä asiat omissa käsissä. Minusta päätös pitää tehdä hyvän sään aikana”, OP Sastamalan Pohjolainen vastaa.

OP Satakunnan Näsi on samaa mieltä. Tämän kokoisella pankilla pärjättäisiin tulevaisuudessa.

”Lyhyellä tähtäimellä hankkeen kariutuminen ei ole katastrofi, mutta tulevaisuutta ajatellen yhdistyminen on mielestäni oikea ratkaisu. Pankkien elämä Euroopan Keskuspankin valvonnan alaisena ei ole helpottumassa.”

Sastamalan, Satakunnan ja Satapirkan osuuspankkien yhdistymisessä syntyisi OP-ryhmän 20. suurin pankki.

Ensimmäiset uuden pankin edustajistovaalit pidettäisiin vuonna 2023. Vaaleissa olisi kolmen pankin mukaan kolme vaalipiiriä, joista yhteiseen edustajistoon valittaisiin luottamushenkilöt seuraavasti: Sastamala 13, Satakunta 22 ja Satapirkka 15.

Paikkamäärät määräytyvät muun muassa pankkien omistaja-asiakkaiden määrän perusteella.

OP Satakunnan, OP Sastamalan ja OP Satapirkan toimitusjohtajat, hallituksen puheenjohtajat ja hallintoneuvostojen puheenjohtajat olivat koolla Huittisissa.

Poimintoja