Huittisten Parhaaksi -ryhmän Routakangas ja Stenfors: ”Hokkuspokkustemppuihin ei kannata uskoa”

Huittisten Parhaaksi -ryhmän Mika Stenfors ja Anitta Routakangas heittävät ilmoille ajatuksen, että Huittisten vanhainkodin toimintaa ei lopetettaisikaan, vaan Huittinen rakentaisi sitä varten uuden yksikön.

Yksi menneiden kuntavaalien Huittisten suurimmista voittajista oli uusi Huittisten Parhaaksi -ryhmä. Heti ensimmäisissä vaaleissaan Hupa sai neljästä ehdokkaastaan kaksi läpi valtuustoon.

Porukan nokkamiehenä toimiva Mika Stenfors päätyi uuden ryhmän perustamiseen, koska häntä ei otettu enää kokoomuksen ehdokkaaksi.

”Punnitsin paljon eri vaihtoehtoja. Koska halusin edelleen olla mukana kuntapäätöksenteossa, olisin voinut joko mennä jonkun toisen puolueen listoille tai sitten perustaa oman ryhmän. Ympärillä sattui olemaan muutamia samanhenkisiä henkilöitä, joten lopulta tämä tuntui luontevimmalta ratkaisulta.”

Stenforsin lisäksi Hupasta valtuustoon valittiin ensimmäistä kertaa ehdolla ollut Anitta Routakangas. Myös ehdolla olleet Jenni Kutila ja Joni Immonen keräsivät kumpikin hyvän yli 50 äänen saaliin.

”Ennen vaaleja laskimme, että kaksi paikkaa voisi olla realistinen tavoite. Moni yllättyi näin hyvästä tuloksesta ja tietenkin olemme itsekin siihen tyytyväisiä”, Stenfors sanoo.

Viisi kautta valtuustossa istunut Stenfors kertoo, että viimeisin vaali-ilta jännitti häntä enemmän kuin aiemmat. Uuden ryhmän kohdalla oli mahdotonta ennakoida, millainen tulos äänestystä seuraisi.

”Tiesin, että tulisin menettämään jonkin verran kokoomusta äänestävien ääniä ja oli olemassa sekin mahdollisuus, että äänimäärä olisi romahtanut. Toisaalta samaan aikaan oli hieno huomata, miten aivan uudet ihmiset kertoivat äänestäneensä minua”, hän pohtii.

Routakankaalle valtuustoon nouseminen ensikertalaisena oli positiivinen yllätys.

”Tietenkin sitä toivoi, kun tosissaan oli liikkeellä, mutta uutena ihmisenä, uudessa ryhmässä oli vaikea odottaa mitään.”

”Saan olla ihan sitä mieltä, mitä oikeasti olen”

Stenfros ja Routakangas uskovat, että Hupan äänestäjät kaipaavat ennen kaikkea jonkinlaista muutosta.

”Liikkeissä ja ryhmissä ollaan vahvemmin asian päällä ja kiinni hetkessä kuin puolueissa, missä tehdään politiikkaa ja vedetään tiettyä yhtenäistä linjaa. Me päätämme itse, mitä mieltä olemme ja ryhmän sisälläkin voimme olla täysin eri mieltä asioista”, Stenfors sanoo.

Tämä on juuri se syy, mikä sai Routakankaan lähtemään mukaan kuntapäätöksentekoon.

”Saan olla ihan sitä mieltä, mitä oikeasti olen ja vaikuttaa niihin asioihin, joihin haluan. Yksin en tietenkään pysty mitään muuttamaan, sillä päätökset tehdään yhdessä, mutta omalta osaltani vien niitä siihen suuntaan, mihin itse haluan.”

Stenfors ja Routakangas korostavat, että Hupa pyrkii olemaan lähellä kuntalaisia ja kuuntelemaan tarkasti sieltä nousevia ajatuksia.

”Pienen ryhmän etu on se, että me emme vain vedä suuria linjoja, vaan voimme keskittyä myös niihin kuntalaisten pienempiin tarpeisiin. Esimerkiksi eilen olin tekniselle puolelle yhteydessä, että Karhiniemelle tarvitaan kuorma hiekkaa”, Stenfors pohtii.

Paljon uudenlaisia ajatuksia

Hupalla riittää paljon uudenlaisia ajatuksia Huittisten kehittämiseksi. Stenfors ja Routakangas lähtisivät hakemaan uutta suuntaa imagolle vanhusväestöön panostamalla.

”Huittinen voisi markkinoida itseään senioriystävällisenä kuntana. Kaikki kunnat Suomessa ovat jo lapsiystävällisiä, eikä se ole tuonut mitään vaikutusta väkilukukehitykseen. Vanhuspuoli tulisi nostaa huomattavasti voimakkaammin keskusteluun”, Stenfors painottaa.

Huittinen on päättänyt ajaa hiljalleen alas koko vanhainkodin toiminnan ja sulkea rakennuksen muutaman vuoden kuluessa. Routakangas ja Stenfors eivät täysin ymmärrä vanhainkotitoiminnan loppumista.

”Meidän pitää pystyä jatkossakin tarjoamaan erilaisia vaihtoehtoja ikäihmisten asumiseen. Tosiasia on, että ikäihmiset tulevat lisääntymään, eivätkä kaikki tule pärjäämään kotihoidossa”, Routakangas toteaa.

Hupalaiset heittävätkin ilmoille ajatuksen, että Huittinen rakentaisi kokonaan uuden ikäihmisille tarkoitetun yksikön.

”Tulevaisuudessa hoitoalalla tulee olemaan työvoimapulaa. Huittisten vanhainkoti on saanut paljon kiitosta hyvästä hoidosta ja se on ollut myös arvostettu työpaikka. Uusi yksikkö voisi olla kaupungille myös työnantajanäkökulmasta vetovoimatekijä”, Routakangas uskoo.

”Senioriasuntojen suhteen enemmän yhteistyötä tulisi tehdä myös Kaupunkiasuntojen kanssa”, Stenfors lisää.

Haasteita eniten talouden suhteen

Stenfors uskoo, että tulevan valtuustokauden myötä pöydälle nousee jälleen kerran myös uuden koulun rakentaminen. Tämän aiheen hupalaisetkin soisivat jo pääsevän päätökseen.

”Keskustaan tarvitaan uusi koulu, se on selvää. Sitä mieltä kuitenkin olen, että valtuuston jo päättämässä raamissa on pysyttävä, eikä koulu saa tulla maksamaan enempää kuin sen reilut 11 miljoonaa, joka siihen on varattu”, Stenfors sanoo.

Koronan myötä rakennuskustannukset ovat nousseet tuntuvasti, joten myös koulun hintalapun on ennakoitu kasvavan. Stenfors lähtisi järkevöittämään kustannuksia esimerkiksi koulun koon kautta.

”Rakennetaan vaikka puutalo, mutta ei mitään palatsia.”

Routakangas ja Sterfors näkevät Huittisissa paljon hyvää. Palvelut, harrastusmahdollisuudet ja terveydenhoito ovat hyvällä mallilla. Viime vuosina kaupungin viihtyvyyteenkin on satsattu hyvällä menestyksellä.

”Mihinkään hokkuspokkustemppuihin ei kannata uskoa, vaan näistä asioista pitää huolehtia jatkossakin”, Stenfors sanoo.

Haasteita tulevina vuosina tulee olemaan eniten talouden suhteen.
Säästöjä voisi Stenforsin mielestä etsiä ainakin kaupungin hallinnosta.

”Jos väkiluku laskee vuosittain prosentilla, sen pitäisi näkyä myös hallinnon keventämisenä. Käsipareja tarvitaan lisää muualle, mutta hallinnossa niitä olisi syytä suhteuttaa”, hän sanoo.

Stenfors herättelisi henkiin myös vuosia sitten haudatun kaksoiskaupunki-hankkeen Sastamalan kanssa.

”Nyt jo teemme hyvää yhteistyötä, sitä voisi lisätä vielä roimasti.”

Poimintoja