Kiikan-Illossa asutuksen liepeillä liikkui kolme sutta – “Olen sataprosenttisen varma havainnostani”

Susihavaintoja on kuluvan vuoden aikana tehty Sastamalan Illossa useita. Kuvituskuva.

Sastamalassa Kiikan-Illossa Kanpäänkujalla asuva Jukka Karlsson tuli keskiviikkoaamuna herätetyksi kello kuusi, koska hänen tyttärensä epäili lähistöllä liikkuvan susia.

“Katsoin pirtin ikkunasta, ja näin heti parinsadan metrin päässä pellolla kaksi sutta. Hain kiikarit ja menin ulos niitä tarkkailemaan. Pian näin kolmannenkin suden, joka oli väritykseltään erilainen kuin nämä kaksi muuta”, Karlsson selvittää.

Illon Metsästysseuraan kuuluva Karlsson on kokenut metsämies, ja sanoo tehneensä susihavaintoja ennenkin.

“Kiikareilla oli mahdollista seurata susien puuhia läheltä. Kaksi niistä lähti naapurin suuntaan, jolla on hevoset laitumella, ja yksi jäi tähän näköpiiriin pidemmäksi aikaa. Olen sataprosenttisen varma, että ne olivat susia.”

Jukka Karlsson toteaa, että häntä lähimmäksi jäänyt eläin todennäköisesti teki tarkkailun aikana tarpeensa, jotta dna-näytettäkin pellolta olisi saatavissa, jos joku taho sellaisen varmistukseksi haluaa.

“Informoin asiasta muitakin seuran jäseniä, ja hevosten takia naapurille ilmoitettiin. Hän kävi tarkistamassa tilanteen, mutta kaikki oli hyvin”, Karlsson kertoo.

Karlssonin jämtlanninpystykorva oli haukkunut kovasti viime yönä, joten mies epäilee susien liikuskelleen lähistöllä useita tunteja.

“Peurojahan täällä riittää, että niiden perässä varmasti olivat. Mutta kannattaa koirien ja muiden eläintenomistajien olla täällä suunnalla nyt varuillaan”, hän tuumaa.

Karlsson toteaa, että susihavaintoja on Illossakin tehty keväällä useita, vaikka eniten susia liikkuu tällä hetkellä Punkalaitumen puolella.

“Siellä on dna:n perusteella todennettu ainakin kahdeksan eri yksilöä”, hän sanoo.

Myöhemmin keskiviikkoiltapäivällä Karlsson soitti toimitukseen ja kertoi löytäneensä lähistöltä peuran raadon.

“Sen vuoksi ne siinä sitten oleilivat. Söivät ja lepäilivät ruuan päälle noin 250 metrin päässä minun pirtistäni.”