Viljaa kypsyy ennätysaikaisin – Sakari Suittio ei ole koskaan ennen päässyt puimaan heinäkuun puolissä

Huittisten Kaharilassa syysohran puintia päästiin kokeilemaan maanantaina. Tiistaina sadekuuro keskeytti peltotyöt, mutta Sakari Suittion mukaan ne jatkuvat viimeistään loppuviikolla.

Heinäkuun puoliväli ehti juuri ylittyä, kuin Sakari Suittio nousi puimurinsa hyttiin ja aloitti puintikauden Huittisten Kaharilassa maanantaina.

Tavallisesti ensimmäisiä viljoja päästään tällä alueella puimaan heinä- ja elokuun vaihteessa, joskus hyvinä vuosina puimurin kanssa on saatettu olla pellolla heinäkuun viimeisellä viikolla.

”Mutta ei koskaan heinäkuun 19. päivä. Kyllä tämä on meille ihan ylivoimainen ennätys”, Suittio kertoo.

Aikaiselle puintikauden aloitukselle on Suittion mukaan kaksi selitystä. Kuiva ja kuuma kesä on saanut viljan valmistumaan poikkeuksellisen aikaisin, mutta lisäksi Suittion pellolla kasvaa syysohraa, joka on huomattavan aikainen viljelykasvi.

”Tämä on meille uusi kokeilu, joka on ainakin ensimmäisen vuoden perusteella osoittautunut varsin toimivaksi”, hän kehuu.

Uudet kokeilut lisäävät viljelyintoa

Ohra on perinteisesti kuulunut keväällä kylvettäviin kasveihin, mutta lajikkeiden ja viljelytekniikan kehittymisen myötä sitä on päästy kylvämään myös syksyllä.

Kosmos-lajiketta on Suittiolla viljelyksessä tällä hetkellä yhteensä 15 hehtaaria. Kokeilua on tarkoitus jatkaa myös tulevalla kaudella.

”Ohra on talvehtimisen suhteen herkkä ja viime talvena saatiin ihan kunnolla lunta ja pakkasta. Olen jopa positiivisesti yllättynyt siitä, miten hyvin lajike talvehti.”

Suittion mukaan uudet kokeilut ovat yksi syy viljelyinnon säilymiselle.

“Kyllä se pitää mielenkiinnon yllä, kun pääsee kokeilemaan uutta ja tulee tällaisia onnistumisia.”

Kelvollinen sato

Suittion mukaan kuluva viljelykausi on suosinut syysviljoja muutenkin. Niistä on hänen mukaansa odotettavissa ainakin tällä alueella vähintään kelvollinen sato.

”Sanoisin, että täällä on varsin hyvät satonäkymät, mutta vaihtelevuutta on tietenkin jonkin verran.”

Viime vuosina jokainen vuosi tuntuu olleen sääolosuhteiden mukaan jossain määrin poikkeuksellinen. Milloin vaivana on ollut kuivuus, milloin liiallinen kosteus. Suittio toteaa myös kuluneen vuoden olleen poikkeuksellinen, mutta viljelijän näkökulmasta ihan hyvällä tavalla.

”Vesi tuli oikeaan aikaan keväällä, minkä ansiosta viljat lähtivät hyvään kasvuun ja poutaa on ollut nyt, kun sitä on kaivattu. Toisaalta myöhäisempiä lajikkeita kuivuus alkaa jo vähän verottaakin”, hän pohtii.

Mikäli sääolosuhteet jatkuvat yhtä kuivina, ei viljelijöiden tarvitse paljon kuivureitaan käyttää.

”Maanantaina puidussa ohrassa kosteusprosentti oli 13”, Suittio kertoo.

Vilja kypsyy nopeaa tahtia

Ensimmäisenä valmistuvat Kosmos-syysohrat on puitu Suittion pelloilta muutamassa päivässä. Sen jälkeen puinneissa on odotettavissa parin viikon tauko.

”Seuraavia viljoja päästään puimaan todennäköisesti kuunvaihteessa”, Suittio ennakoi.

Silloin puinnit jatkuvat muilla syysviljoilla.

”Varsin nopeasti syysviljojen jälkeen alkavat valmistua aikaiset ohrat ja kaurat. Puintikausi saattaa tänä vuonna olla varsin nopea. Paljon kuitenkin riippuu tulevien viikkojen säistä, niiden armoilla tässä hommassa aina ollaan”, Suittio toteaa.

Jätä kommentti