Pekka Telilä: “Kun työntekijät voivat hyvin, yritys voi hyvin”

Toimitusjohtaja Pekka Telilä haluaa pitää hyvistä tyypeistä kiinni.

Vammalan Tyrväänkylässä pääpaikkaansa pitävä Telilän Sähkötyö Oy on kasvattanut toimintaansa määrätietoisesti viimeisten viiden vuoden aikana. Keväällä 2015 yritys osti Lohjalta Sähkö-Sinssi Oy:n ja seuraavana vuonna sastamalalaisen Sähköliike Matti Rantala Oy:n koko liiketoiminnan. 

Tuoreimmat kaupat tehtiin tammikuussa 2020, kun yritys laajensi Satakuntaan ostamalla Huittisissa toimivan Sähköliike E.J. Lehdon koko osakekannan. Nyt yritys markkinoi itseään Telilä-konsernina. 

Vuonna 1956 perustettu perheyritys on halunnut tehdä kauppoja arvojaan noudattaen.

”Emme ole ostaneet sijoittajilta, vaan toimijoilta, joiden arvot kohtaavat omamme”, toteaa kolmannen polven teliläläinen, toimitusjohtajana vuodesta 2007 työskennellyt Pekka Telilä. 

Hyvistä tyypeistä pidetään kiinni

Yrityksen kasvun tae ovat sitoutuneet työntekijät. Telilä-konsernissa halutaan pitää hyvistä tyypeistä kiinni. Hyvinvointia ylläpidetään avoimella keskustelukulttuurilla sekä yhdessä tekemisellä. Työntekijät esimerkiksi liikkuvat porukalla viikoittain. 

”Kerran viikossa pelataan salibandya ja kahdesti juostaan yhteislenkki. Urheillessa ei mietitä titteleitä tai työasioita, ja ihan kaikki ovat tervetulleita mukaan. Liikkuminen tapahtuu aina vapaa-ajalla, eikä yksikään työ ole koskaan jäänyt sen vuoksi tekemättä”, Telilä korostaa.

Vapaalla voi liikkua myös omatoimisesti. Sen tueksi Telilä-konsernin työntekijät saavat käyttöönsä liikunta- ja kulttuuriseteleitä, jotka ovat saaneet hyvän vastaanoton. Pekka Telilä muistuttaa, että urheilun ohella  kulttuuri tukee hyvinvointia. 

Telilä-konsernin hyväntuulinen porukka lähdössä reilun 90 kilometrin taipaleelle Lohjan pyöräilytapahtumassa.

Henkilökunta innostuu kaikesta

Telilä-konserni on tunnettu paitsi työnsä laadusta myös erilaisista tempauksista. Viime vuonna työntekijöille heitettiin haaste seitsemän prosentin painonpudotuksesta. Punnituspäivään mennessä noin 70 prosenttia henkilöstöstä onnistui sulattamaan kiloja vyötäröltään. Pudotettuja kiloja vastaava summa lahjoitettiin lasten ja nuorten mielenterveystyöhön. Tänä vuonna Teliässä on tähdätty siihen, että kilot pysyvät poissa ja paino viime vuoden lukemissa.

Toimitusjohtajan mukaan tempaukset ja esimerkiksi juoksutapahtumiin porukalla osallistuminen ovat herättäneet positiivista huomiota.

”Meiltä osataan jo kysyä, että oletteko te sitä joukkoa, joka liikkuu ja laihduttaa. Erilaisia ideoita on helppo kehitellä, sillä henkilökunta on kaikesta innostuvaa”, hän kiittelee. 

Moni löytänyt kipinän liikkumiseen

Telilä-konsernissa on huomattu työntekijöiden hyvinvointiin panostamisen merkitys. Porukalla on liikuttu kolmisen vuotta, ja sinä aikana käynnit työterveyshoitajalla ovat vähentyneet noin puolella. Positiivista on, että moni on löytänyt kipinän liikkumiseen.

”Asentajien työ on fyysistä ja on sekä meidän että työntekijän etu, että hän pysyy mahdollisimman hyvässä kunnossa.”

Kaikkea ei voi ajatella rahan kautta, Pekka Telilä huomauttaa ja kertoo, että konserni on vakuuttanut työntekijänsä myös vapaa-ajalle. Näin varmistetaan nopea hoito ja samalla myös nopea töihin paluu.

Toimitusjohtajan mukaan työntekijöiden hyvinvointi ja jaksaminen ovat tulleet yrityksen toimintakulttuuriin jäädäkseen. 

”Koko ajan yritetään keksiä uusia tapoja edistää näitä asioita. Kun työntekijät voivat hyvin, yritys voi hyvin”, Pekka Telilä summaa. 

Pekka Telilä ja Johannes Harjula starttaamassa kohti Lohjaa ja pyöräilytapahtumaa.

Liikkumalla hyvää

Kuluvana vuonna Telilä-konsernin henkilöstö on kerännyt liikkumalla varoja hyväntekeväisyyteen. Kilometrejä on kerrytetty kävellen, pyöräillen, juosten sekä rullasuksilla hiihtäen. Lokakuussa päättyneen haasteen tavoite oli saada kasaan yhteensä 8000 euron potti, joka jaetaan Sastamalassa, Huittisissa ja Lohjalla toimivien lasten ja nuorten urheiluseurojen tukemiseksi.

Tavoite lähes täyttyi, ja jokaiselle paikkakunnalle lohkeaa nyt noin 2400 euron summa. Lahjoitusten saajia sai ehdottaa Telilän Facebookissa.

”Päätökset lahjoituksen saajista on nyt tehty. Sastamalassa tukea saavat FC Vapsi, Roismalan Ponnistus ja FC-57, Huittisissa SBS Rupu, Lauttakylän Luja sekä Huittisten seudun yleisurheilu -95 ry. Lohjalla puolestaan tuemme Lohjan palloa, Länsi-Uudenmaan Urheilijoita sekä Harjun Kiekkoa.”

Pekka Telilän mukaan myös konsernin kovimmille kilometrien kerääjille on luvassa palkinto.

”Kolme tehokkainta saa itselleen älykellon. Pitäähän ahkeroinnista palkita.”

Telilä:

  • Vuonna 1956 perustettu sastamalalainen sähköalan perheyritys.
  • Päätoimiala sähköurakointi, tekee muun muassa aurinkosähköjärjestelmiä.
  • Päätoimipaikka Vammalan Tyrväänkylässä, toimii myös Huittisissa ja Lohjalla.
  • Henkilöstön kokonaisvahvuus 93, asentajia 68. 
Porukkaa kesäisellä polkujuoksulla.