Ihmisläheistä eräkauppaa jo 30 vuotta – Metsästystä harrastava yrittäjä Nikolas Taalikka suhtautuu intohimolla työhönsä

Nikolas Taalikka on voinut työssään yhdistää rakkaan harrastuksensa ja yrittäjyyden.

Muutama vuosi sitten metsästystä ja retkeilyä harrastava Nikolas Taalikka tutustui Loimaan asekellarin toimintaan ja innostui alasta. Kun tarjoutui tilaisuus ryhtyä yhdeksi perinteikkään Forssan Ase- ja Retkeily -yrityksen omistajista, hän ei epäröinyt.

”Hyvämaineinen liike, joka on tehnyt ihmisläheistä eräkauppaa kymmeniä vuosia. Ajattelin, että tämä voisi olla minun juttuni”, Taalikka sanoo.

Päivääkään hän ei ole ratkaisuaan katunut.

”Minulla on aito palo ottaa selvää erilaisista alan välineistä ja varusteista. Ne ovat itselleni tärkeä osa harrastusta. On mahtavaa, kun voi yhdistää intohimon ja yrittäjyyden”, hän miettii.

Käytännön kokemus monista tuotteista näkyy ja kuuluu Taalikan myyntityössä. Mies tuumaa, että alalla olisi haastavaa toimia, jos ei uskoisi asiaansa ja ennen kaikkea siihen mitä myy.

Asiakkaita ympäri Suomen

Mieluista työsarkaa Taalikalla riittää. Omistajavaihdoksen jälkeen vuonna 2019 ensimmäinen muutos kohdistui liiketoiminnan laajentamiseen. Toisen myymälän valmistelu alkoi, ja Forssan Ase ja Retkeilystä tuli Suomen Ase ja Retkeily. Paikallisesta toimijasta tuli entistä enemmän ympäri maan asiakkaita palveleva myös verkkokaupan modernisoinnin ja kehittämisen myötä.

Vuoden 2020 elokuussa Forssan reilun 200 neliön myymälä sai rinnalleen Loimaan myymälän, jossa neliöitä on kaksi kertaa enemmän. Loimaan liikkeen erikoisuutena on ampumasimulaattori, joka on asiakkaiden vapaassa käytössä.

”Valikoimamme on todella laaja, aina metsästysvälineistä koiran punkkikarkottimiin. Moni asiakas on yllättynyt siitä, miten paljon liikkeillämme on annettavaa kaikkeen ulkoiluun ja vapaa-aikaan esimerkiksi vaatetuksen osalta”, Taalikka sanoo.

Nikolas Taalikan luotsaamiin myymälöihin ovat myös karvakaverit tervetulleita. Koirat saavat liikkeestä usein pienen makupalankin.

”Meillä palvellaan hyvin kaikenlaiset nelijalkaiset. Oma novascotiannoutajani on enemmän nakinmetsästäjä kuin varsinainen metsästyskoira”, Taalikka naurahtaa.

Myymälöissä on myös kattava ja laaja valikoima vaatteita ulkoiluun ja vapaa-aikaan.

Metsän taika vetää puoleensa

Nikolas Taalikalle työn suola on asiakaspalvelun lisäksi uuden oppiminen. Välineet ja varusteet kehittyvät, aina tulee uusia innovaatioita, joihin saa perehtyä.

Mutta miten eräkärpänen pääsi miestä puraisemaan?

”Taidan olla syntyjäni erähenkinen ihminen, sillä suvussani ei ole muita metsästäjiä”, hän vastaa.

18-vuotiaana Taalikka suoritti metsästyskortin ja se oli menoa. Vuosien varrella innostus on vain kasvanut. Luonnossa liikkumisen lisäksi Taalikkaan vetoaa ajatus lihaomavaraisuudesta ja riistan ekologisuudesta.

”Ja pakko myöntää, että nautin siitä, kun pääsen välillä erämaamökkiin viettämään yksinkertaisempaa elämää, irti kiireestä ja turhista mukavuuksista.”

Suomen Ase ja Retkeily

– Perustettu vuonna 1991
– Omistajanvaihdos 2019, yritys siirtyi Nikolas Taalikalle ja kolmelle muulle osakkaalle.
– Verkkokaupassa yli 4000 tuotetta, https://www.suomenasejaretkeily.fi/
– Forssan myymälä: Opintie 2, ma-pe klo 09-17, la 09-13, puh 03 435 6557
– Loimaan myymälä: ma-pe klo 09-17, la 09-13, puh 010 200 9170
– Ajankohtaista: Loimaan laukojien radalla Sako Road Show -esittely ja ampumaratapäivä 27. elokuuta klo 14 – 19.