“Tilanne on päällä” – Koronatapausten ryöpsähtäminen Huittisissa huolestuttaa ylilääkäri Tiia Levosta

Koronanäytteitä otetaan Huittisissa samaan tahtiin kuin kesällä. Tiistaina näytteenottovuorossa olivat Timo Mikkonen ja Johanna Nieminen.

“Huono”, Huittisten terveyskeskuksen vs. ylilääkäri Tiia Levonen summaa lyhyesti ja ytimekkäästi Huittisten tämän hetken koronatilanteen.

Koronarajoitusten löystymisen myötä tartuntatautitapaukset lähtivät Huittisissa selvään nousuun. Positiivisia koronatuloksia ja altistumisia on ilmoitettu kaupunkiin parin viime viikon ajan päivittäin.

“Esimerkiksi viikonlopun aikana uusia tapauksia tuli kuusi kappaletta. Määrät ovat Huittisissa korona-ajan suurimpia ja Satakunnassa koronatilanne on tällä hetkellä koko maan huonoin”, Levonen sanoo.

Huolta aiheuttaa, että kaikkia tartuntaketjuja ei enää onnistuta jäljittämään.

“Enenevässä määrin on sellaisia tapauksia, jossa tartunnan alkuperä ei selviä. Se on ehdottomasti huolestuttava suunta”, Levonen sanoo.

Tartunnat leviävät nyt erityisesti rokottamattoman väestön keskuudessa. Levosen mukaan korona on tarttunut rokottamattomilta aikuisilta myös lapsiin ja kaksi rokoteannosta saaneisiin vanhuksiin.

“Alun perin ajateltiin, etteivät lapset sairastu koronaan. Nyt on kuitenkin ilmennyt, että tauti tarttuu myös lapsiin, mutta heistä se harvemmin leviää eteenpäin”, Levonen kertoo.

Ylilääkärin mukaan koronatapauksia on ollut Huittisissa jonkin verran myös lapsilla.

“Sairaus leviää varsinkin perhepiirissä ja ketju menee pääsääntöisesti niin, että rokottamattomat vanhemmat tartuttavat taudin lapsiinsa.”

“Vaikka olisi nuori ja perusterve…”

Positiivisia koronatuloksia on tullut viime aikoina myös kaksi rokoteannosta saaneiden yli 80-vuotiaiden joukosta.

“Ikäihmisillä rokotusvaste voi olla heikompi ja sen on todettu hiipuvan nopeammin”, Levonen kertoo.

Ylilääkäri vetoaakin nyt voimakkaasti huittislaisiin, jotta jokainen ottaisi rokotteet.

“Vaikka olisi nuori ja perusterve, ja ajattelisi sairastavansa taudin lievänä, koronan voi tartuttaa muihin. Ottamalla rokotteen ei suojaa pelkästään itseään, vaan myös lapsia, joita ei rokoteta ja vanhuksia, joille rokote ei tuo yhtä hyvää vastetta kuin meille työikäisille”, Levonen painottaa.

Ylilääkäri katselee huolestunein silmin myös vähentyneitä maskeja ja isompia kokoontumisia.

“Huittisissa pitäisi edelleen käyttäytyä samanlaisesti kuin ennen rajoitusten höllentämistä. Pandemia ei ole ohi ja täällä tilanne on jopa pahempi kuin aiemmin. Vaikean tilanteen vuoksi Satakunnassa on edelleen voimassa maskisuositus ja sekä turvavälit että hyvä käsihygienia tulisi muistaa.”

Huittisissa koronatapaukset ovat olleet pääsääntöisesti lieviä, mutta Levonen kertoo, että vakavilta, tehohoitoon johtaneilta tapauksiltakaan ei ole vältytty.
Satasairaalassa Porissa oli maanantaina 12 koronapotilasta, joista kaksi teho-osastolla.

Eristyspotilaille tilat valmiina

Koronapositiivisia henkilöitä on hoidettavana nyt myös Huittisten terveyskeskuksessa.

“Sillä tavalla olemme nyt uuden edessä, että meillä on omalla osastolla hoidossa koronapotilaita. Tämä on luonnollisesti herättänyt paljon kysymyksiä ja myös jonkin verran huolta henkilökunnan keskuudessa, mutta meillä on täysi valmius potilaiden hoitamiseen”, Levonen kertoo.

Varsinaisia uudelleenjärjestelyjä koronapotilaat eivät ole osastolle aiheuttaneet.

“Meillä on ollut valmiina tarvittavat tilat eristyspotilaiden hoitamiseen, mutta luonnollisesti näiden potilaiden hoitaminen vaatii huomattavasti enemmän aikaa hoitajilta jo esimerkiksi eristysvarusteisiin pukeutumisen vuoksi.”

Levonen tietää, että valtakunnallisesti sairaalapaikkojen kapasiteetit alkavat täyttyä, mikä vaikuttaa siihen, että kiireetöntä hoitoa joudutaan lykkäämään.

“Varsinkin teho-osastoilta tulee jo viestiä, että alkaa olla ahdasta.”

Huittisten terveyskeskuksessa aikataulujärjestelyjä on jouduttu toistaiseksi tekemään melko vähän.

“Meillä on ollut lähiaikoina melko paljon joukkoaltistumisia, mistä on seurannut paljon jäljitystyötä, joka puolestaan on sitonut monta sairaanhoitajaa. Tästä syystä jonkin verran viivettä on voinut Huittisissakin aiheutua”, Levonen kertoo.

Jätä kommentti