”Täällä tapaa tuttuja ja saa uusia ystäviä” – Vammalan Eläkkeensaajat on vireä viisikymppinen

Keskiviikkona Vinkissä vietettiin Vammalan Eläkkeensaajien ulkoilupäivää. Paikalla oli noin 40 yhdistyksen jäsentä. Kuvassa vain heistä nälkäisimmät, osa porukasta oli kuvanottohetkellä vielä lenkillä.

Käsky kävi makkaranpaistoon Vinkkiin. Kun saavun paikalle, iso joukko ihmisiä kävelee reippaasti kuntorataa eteenpäin. Saan töllöttää montaa takinselkämystä. ”Hei, odottakaa! Onko Mattilan Paula siellä?” huudan heidän peräänsä. ”Paula on laavulla!” raikaa vastaus.

Laavulla muutama Vammalan Eläkkeensaajien jäsen on viritellyt nuotion tulille. Makkaraa, paistotikkuja ja muita tykötarpeita asetellaan esille.

”Voit laittaa siihen juttuun, että laihimmat ja nälkäisimmät ryhtyivät heti syömäpuuhiin”, kuuluu ohjeistus.

Yhdistyksen puheenjohtaja Paula Mattilaa naurattaa. Huumori on elämän kannattelevia voimia, ja tässä porukassa eivät hauskat letkautukset lopu kesken.

Vammalan Eläkkeensaajien tavoitteena on aina ollut jäsenistönsä hyvinvoinnin edistäminen. Sitä Vinkin ulkoilupäivänäkin toteutetaan.

Mattila korostaa, että kaikki yhdistyksen toiminta, olipa se minkämuotoista tahansa, antaa kehon- ja mielenvireyttä. Yhdessä tekeminen on myös mainio lääke yksinäisyyden torjuntaan.

”Täällä tapaa tuttuja ja saa uusia ystäviä. Ystävien tuki auttaa jaksamaan silloinkin, kun omat voimat eivät tunnu riittävän.”

Lupa viihtyä hyvässä seurassa

Viime vuosina yhdistys on satsannut kotisivuihin ja digitaalisen viestinnän kehittämiseen. Jäseniä opastetaan Facebookin, sähköpostin ja Whatsappin käyttöön. Mattilan mukaan perinteisiä konsteja jäsenistön tavoittamiseksi ei kuitenkaan ole unohdettu, yhä on tarvetta jäsenkirjeille ja esimerkiksi Alueviestin järjestöpalsta on tärkeä viestintäkanava. Oma jäsenlehti Me Eläkkeensaajat on toivottu ja odotettu.

”Nuorimmat jäsenemme ovat kuusikymppisiä ja vanhimmat yli 90-vuotiaita. Tottakai kaikki eläkeläiset ovat tervetulleita porukkaan, mutta kannustaisin erityisesti vastikään eläköityneitä mukaan toimintaamme”, Mattila sanoo.

Maanantaikerho on klassikko, joka on jo vuosikymmenten ajan vetänyt väkeä erilaisten aktiviteettien pariin. Viikoittain vaihtuva ohjelma pitää sisällään niin laulua, monenlaista liikuntaa kuin eri alojen luennoitsijavieraitakin. Lisäksi ihmisiä ilahduttavat muun muassa boccia-, lentopallo-, tanhu- ja laulukerho SointuSet sekä virikekerho, jossa on lupa viihtyä esimerkiksi korttipelien parissa.

”Retki- ja tapahtumatarjonta on runsasta. Suosituimpia ovat teatteriretket, silloin on bussi aina täynnä”, Mattila kertoo.

Oman suolansa toimintaan tuovat kattojärjestö Eläkeensaajien Keskusliiton sekä Pirkanmaan piirin tapahtumat.

”Korona-ajan hiljaiselo on ollut meistä monelle ikävä kokemus. Voi sitä riemua, kun pitkän tauon jälkeen tapasimme kesällä Kaalisaaressa”, Mattila muistelee.

”Yhdessä olemme enemmän”

Vammalan Eläkkeensaajilla on aihetta juhlaan, se on 50-vuotias. Jos yhdistys olisi ihminen, millainen hän olisi?

”Ei ainakaan vanhoillinen ja kaavoihin kangistunut, vaan nuorekas, energinen, edistyksellinen ja aktiivinen”, Mattila kuvailee.

”Hän vannoisi me-hengen nimeen ja uskoisi, että yhdessä olemme enemmän”, Paula Mattila tuumaa.

Pidemmän lenkin tehneet saapuvat nuotiopaikalle. Etunenässä Pertti Kulmala.

Poimintoja