Kiikoisiin palkataan lisää väkeä – Ukko Works käynnistää kallioporavaunujen tuotannon perinteikkäissä konepajatiloissa

Tommi Saarni, Mikko Mäkimattila ja Tommi Kivinen rekrytoivat lähiaikoina Ukko Worksille useamman käsiparin.

Suomalainen tarina. Sellaista kirjoittaa parhaillaan konepaja Ukko Works Sastamalan Kiikoisissa. Kylällä on harjoitettu konepajatoimintaa yli 50 vuotta, ja sitä Ukko Works jatkaa nyt Potilana ja Kiikoisten Konepajana tutuiksi tulleissa tiloissa valtatien 11 ja Kiikostentien risteyksessä. 

Hallissa käynnistyy näillä hetkillä Stonepower-brändin kallioporavaunujen tuotanto yhteistyössä Rockrobot Oy:n kanssa, jonka päätoimipaikka sijaitsee Kokemäellä.

”Kotimaista pääomaa, kotimainen innovaatio ja kotimainen henkilökunta. Siinä tukeva kivijalka, jolla toiminta seisoo”, toteavat Ukko Worksin toimitusjohtaja Tommi Kivinen sekä Rockrobot Oy:n hallituksen puheenjohtaja Tommi Saarni ja toimitusjohtaja Mikko Mäkimattila.

Yhtiöt työllistävät tällä hetkellä yhdessä yli 30 ammattilaista. Uuden tuotantolinjan käynnistyessä tarvetta on useille uusille työntekijöille taloudesta hankintaan ja sähköasennuksesta hitsaukseen. Kaikkea ei pysty automatisoimaan, vaan tekeviä käsiä tarvitaan yhä.

”Jos hitsausta pystyykin robotisoimaan, on varsinkin kokoonpano yhä pitkälti käsityötä”, Mäkimattila sanoo. 

Nykyisistä työntekijöistä moni on viihtynyt talossa pitkään.

”Vuosikymmenten kokemuksen ansiosta heillä on paljon tietotaitoa ja osaamista, josta uudet, nuoret tekijät pääsevät ammentamaan”, Tommi Kivinen toteaa.

Kasvua haetaan viennistä

Kiikoisten Konepajassa on valmistettu aiemmin muun muassa tieinfraan, rautatierakenteisiin ja sähkönsiirtoon liittyviä tuotteita. Kivinen, Saarni ja Mäkimattila uskovat, että niitä tehdään myös tulevaisuudessa, ja ainakin nyt väliaikana, ennen kuin Ukko Worksin uusi tuotanto saadaan kasvatettua tavoitteeseen.

”Näillä näkymin loppupäästä linjaa tulisi valmiita koneita ulos huhti-toukokuussa.”

Myös pidemmän ajan tavoite on selvillä: ”Viisi vuotta ja sata konetta vuodessa, liikevaihto 30 miljoonaa euroa. Henkilöstömäärä on tarkoitus tässä ajassa tuplata”, lataa Saarni luvut pöytään. 

Tällä hetkellä Stonepower-brändin päämarkkina-aluetta on Skandinavia. Kasvua haetaan erityisesti viennistä. Suurimmat vientipanostukset on nyt tehty Etelä-Eurooppaan ja sen lisäksi selvitetään kanavia Pohjois-Amerikkaan. 

”Kyselyjä tulee ympäri maailmaa, mutta korona asettaa omat haasteensa viennille. Uusia asiakkaita on hankala tavata kasvokkain tässä tautitilanteessa. Aika ei kuitenkaan ole mennyt hukkaan, vaan se on käytetty kehityshankkeisiin. Hyvässä talossa pitää olla hyvä kivijalka, ja sen rakentamiseen pandemia-aika on tarjonnut hyvän mahdollisuuden.”

Henkilöstöinvestoinnit merkittävässä roolissa

Ympäristö, kotimaisuus ja henkilöstöstä huolehtiminen ovat Ukko Worksille tärkeitä arvoja. Yhtiö maksaa mielellään veronsa Suomeen ja tukee näin suomalaisen hyvinvointiyhteiskunnan kehitystä. 

”Uskomme, että nämä arvot ovat valtti myös työntekijöitä etsittäessä. Vahvana paikallisena metalliteollisuuden toimijana työllistämme mielellämme paikallisia osaajia”, toimitusjohtaja Kivinen vinkkaa. 

Tommi Kivinen, Tommi Saarni ja Mikko Mäkimattila näkevät henkilöstöinvestointien olevan merkittävässä roolissa mitä tulee yhtiön kasvuun. 

”Rekrytoinneissa kannattaa ottaa vähän riskiäkin. Ihmiset tekevät koko bisneksen, olivatpa he sitten asiakkaita tai omaa henkilökuntaa. Jos saamme oikeanlaisia ihmisiä kumppaneiksi, on tulevaisuudessa kaikki mahdollista.”

Kallioporavaunujen tuotantoon etsitään nyt useampia työntekijöitä.

Kommentointi ei ole käytössä.